Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Καίγοντας τη θεά του Χειμώνα και καλωσορίζοντας την Άνοιξη

Η Marzanna στα 1970 - πηγή

Από χτες το απόγευμα, είμαστε επισήμως στην άνοιξη. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν διάφορες γιορτές για την άφιξή της. Στην Ιαπωνία οι κερασιές έχουν ανθίσει, σε μια πόλη της Βοσνίας μπορεί κανείς να διακοσμήσει ή να φάει αυγά όπως ορίζει η παράδοση. Στην Ελβετία, ζητούν από τον χιονάνθρωπο Böögg να προβλέψει τι καιρό θα κάνει το καλοκαίρι. Σε κάποιες σλαβικές χώρες καίνε και πνίγουν την θεά του χειμώνα.



Η θεά Marzanna είναι μια παγανιστική φιγούρα που συνδέεται με το θάνατο, την πανούκλα, τον χειμώνα και την αναγέννηση. Την άνοιξη, εξασθενούν οι δυνάμεις της και καθώς πεθαίνει στο τέλος του χειμώνα, γεννιέται μια νέα θεά. Αυτή της άνοιξης.

Για αιώνες, στην Πολωνία αλλά και αλλού, είναι παράδοση να βοηθούν αυτή τη διαδικασία.

Στην Τσεχία, η θεά ονομάζεται Morena - πηγή

Η παράδοση του πνιγμού της Marzanna ξεκινάει με την κατασκευή ενός ομοιώματος από στάχια. Παλιότερα, η θεά τυλίγονταν σε λινό και στολίζονταν με σπόρους και φιόγκους, περιφέρονταν μέσα στην πόλη από τους νέους, περνούσε από το κάθε σπίτι και κατέληγε στο ποτάμι. Εκεί, έβαζαν φωτιά στη Marzanna και την πετούσαν στο νερό. Μόλις η θεά έπεφτε στο νερό, δεν έπρεπε κανείς να την ακουμπήσει ή να την κοιτάξει.

Το να αντικρίσει κανείς το σύμβολο του θανάτου και του χειμώνα θεωρούνταν επικίνδυνο. Η εχθρική δύναμη που καταστρέφονταν μπορούσε να αποκαλύψει τις δυνάμεις της ακόμη και εκείνη, την τελευταία στιγμή της ύπαρξής της. Έχοντας απαλλαγεί από τη θεά, ο κόσμος έπρεπε να φύγει από εκεί το συντομότερο δυνατόν αλλιώς έθετε τον εαυτό σου σε κίνδυνο.

Αρχές 20ου αιώνα - πηγή

Κάποτε, αυτή η παράδοση συνδεόταν με τη νηστεία της Σαρακοστής. Σήμερα, έχει μεταφερθεί στην ανοιξιάτικη ισημερία. Επιβιώνει ως μια χαρούμενη δραστηριότητα για τους μαθητές. Τα μικρά παιδιά κάνουν το ομοίωμα της Marzanna που θυσιάζονται στο νερό.

Δεν έχουν υπάρξει αναφορές για την εκδίκηση της θεάς του χειμώνα, αλλά ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου