Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Μια μυστηριώδης πλάκα στο Δουβλίνο


Είναι αφιερωμένη σε κάποιον μυστήριο "Fr. Pat Noise", που σκοτώθηκε υπό "μυστηριώδεις συνθήκες".



Δείτε ακόμη:
Τα μνημεία των καταστροφών που... δεν συνέβησαν ποτέ

Κάποια στιγμή μέσα στο 2004, εμφανίστηκε μια παράξενη πλάκα στη δυτική πλευρά της γέφυρας O’Connell στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας που είναι αφιερωμένη στον "Fr. Pat Noise". Παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα και τιμάει έναν άνθρωπο που δεν υπήρξε ποτέ!

Στην πλάκα αναγράφεται: "This plaque commemorates Fr. Pat Noise, advisor to Peadar Clancey. He died under suspicious circumstances when his carriage plunged into the Liffey on August 10th 1919. Erected by the HSTI", δηλαδή, "Η πλάκα τιμάει τον Fr. Pat Noise, σύμβουλο του Πεντάρ Κλάνσι. Πέθανε υπό μυστήριες συνθήκες όταν τη άμαξά του βούτηξε στον Liffey στις 10 Αυγούστου του 1919. Ανεγέρθη από το HSTI".

Για σχεδόν δύο χρόνια, η πλάκα πέρασε απαρατήρητη και κανείς δεν ρώτησε να μάθει κάτι, μέχρι που ο δημοσιογράφος Eoghan Rice την ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο του Δουβλίνου. Γρήγορα τράβηξε την προσοχή ιστορικών, δημοσιογράφων, συγγραφέων και ΜΜΕ. Ο ιστορικός του Δουβλίνου Pat Liddy κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν μια απάτη ή κάποιο hoax. Το ίδιο απεφάνθη και το δημοτικό συμβούλιο.


Ο Dermot Lacey, σύμβουλος του Εργατικού Κόμματος, υπέβαλε πρόταση το 2006 να παραμείνει η πλάκα επί τόπου. Ο δήμος αποφάσισε να την αφήσει εκεί, καθώς είχε γίνει δημοφιλής στους κατοίκους του Δουβλίνου που φωτογραφίζονταν εκεί και κατά καιρούς άφηναν λουλούδια.

Η πλάκα πιστεύεται ότι είναι έργο δύο αδελφών και ότι το "Fr. Pat Noise" είναι αναγραμματισμός της λατινικής έκφρασης "Pater Noster", δηλαδή της Κυριακή Προσευχής. Το προφίλ του εικονιζόμενου "Fr. Pat Noise" πιστεύεται ότι είναι του πατέρα τους. Η φανταστική οργάνωση που υποτίθεται ότι ανέθεσε την πλάκα, το HSTI, θεωρείται αναγραμματισμός μιας αγενής λέξης ή ίσως του "this" (αυτό).

Ενώ ο Fr. Pat Noise δεν υπήρξε ποτέ, ο Πεντάρ Κλάνσι (Peadar Clancy, γράφεται λανθασμένα στην πλάκα). Ήταν ένας Ιρλανδός Ρεπουμπλικανός που σκοτώθηκε στο Δουβλίνο την Αιματηρή Κυριακή του 1920, κατά τη διάρκεια του ιρλανδικού πολέμου ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου