Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Το Ομοσπονδιακό Θησαυροφυλάκιο Χρυσού στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης


Εκεί που φυλάσσεται ο περισσότερος χρυσός από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.



Η μεγαλύτερη συγκέντρωση χρυσού στην ανθρώπινη ιστορία βρίσκεται βαθιά κάτω από την καρδιά της οικονομικής περιοχής του Μανχάταν, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης. Περίπου 80 πόδια (περίπου 24,5 μέτρα) κάτω από το επίπεδο του πεζοδρομίου, το ειδικό θησαυροφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve System ή Federal Reserve, Fed) είναι ενσωματωμένο στο υπόστρωμα και εκεί βρίσκονται καταθέσεις από κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Στο εσωτερικό του κάθονται 7.000 τόνοι ράβδων χρυσού, περίπου το 5% όλου του χρυσού που εξορύχτηκε ποτέ.

Ο μόνος τρόπος για να μπει κανείς στο θησαυροφυλάκιο είναι μέσω μιας κυλινδρικής εισόδου που περιστρέφεται με έναν τροχό. Στο εσωτερικό του υπάρχουν 122 ξεχωριστά μίνι θησαυροφυλάκια (ένα για κάθε χώρα), καθώς και ένα "θησαυροφυλάκιο βιβλιοθήκης" για κατόχους λογαριασμών με μικρότερες καταθέσεις.


Η Fed θεωρεί ότι κάθε ράβδος χρυσού είναι μη ανταλλάξιμη και μοναδική λόγω των διαφορών στην καθαρότητα και το βάρος. Έτσι, οι υπεύθυνοι παρακολουθούν προσεκτικά κάθε μία από τις καταθέσεις, οπότε αν κάποιος τους δώσει μια συγκεκριμένη ράβδο, αργότερα, θα πάρει αυτήν και μόνο αυτή.

Το θησαυροφυλάκιο χρυσού της Fed δεν εξυπηρετεί εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους. Πελάτες της είναι τα κυρίαρχα έθνη. Ενώ η λίστα των λογαριασμών είναι ένα μυστικό που προστατεύεται στενά, πιθανότατα κρατικές τράπεζες όπως η Bank of England, η Banque de France και η Deutsche Bundesbank είναι πελάτες. Οι ξένες χώρες αποθηκεύουν το χρυσό τους στη Νέα Υόρκη επειδή είναι μια βολική και κεντρική τοποθεσία. Ένα από τα προνόμια της κεντρικής αποθήκευσης χρυσού είναι ότι οι χώρες μπορούν να μεταφέρουν χρυσό μεταξύ τους, δίνοντας απλώς την εντολή να μεταφερθούν ράβδοι από το ένα διαμέρισμα στο άλλο, με το μικρό κόστος των 2 δολαρίων ανά ράβδο.


Ίσως, το πιο εκπληκτικό πράγμα για το θησαυροφυλάκιο χρυσού της Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι ότι προσφέρει δημόσιες ξεναγήσεις (αν και η ιστοσελίδα λέει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες νέες κρατήσεις). Αυτό είναι αξιοσημείωτο λόγω της ασφάλειας σε παρόμοιες εγκαταστάσεις, όπως το Texas Bullion Depository στο Φορτ Νοξ, το οποίο απαγορεύονται δημοσιογράφοι, μέλη του κογκρέσου, ακόμη και πρώην Πρόεδροι.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου