Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Ένα κόι ηλικίας 226 χρόνων


Η Hanako ήταν ένα κόκκινο κόι που έζησε από το 1751 περίπου μέχρι τις 7 Ιουλίου του 1977. Όλα αυτά τα χρόνια, η Hanako -που σημαίνει "κορίτσι των λουλουδιών" στα ιαπωνικά- ανήκε σε πολλούς, με τελευταίο ιδιοκτήτη των Δρ. Komei Koshihara.

Η ηλικία της καθορίστηκε εξετάζοντας τα λέπια της.Η ηλικία ενός ψαριού υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως υπολογίζεται η ηλικία ενός δέντρου μετρώντας τους δακτυλίους του. Τα περισσότερα ψάρια έχουν δακτυλίους ανάπτυξης στα λέπια τους, γνωστά ως annuli (πληθυντικός). Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της ηλικίας της Hanako, που σημαίνει "κορίτσι των λουλουδιών", το παλαιότερο κόι του κόσμου, η οποία πέθανε το 1977 σε ηλικία 226 ετών.


Όταν η Hanako εξετάστηκε το 1966, ζύγιζε 7,5 κιλά και είχε μήκος 70 εκατοστά. Είναι το παλαιότερο γνωστό τεκμηριωμένο ψάρι κόι.

Μαζί με τις φάλαινες, τις χελώνες και τον σφηνόδοντα, τα ψάρια κόι είναι από τα μακροβιότερα σπονδυλωτά στη Γη.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα υπεραιωνόβια κόι στην Ιαπωνία. Αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα εν λόγω ψάρια έχουν κερδίσει τον θαυμασμό στην Ιαπωνία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μεγάλη διάρκεια ζωής είναι το καθαρό νερό, η ισορροπημένη διατροφή και οι μεγάλοι κρύοι χειμώνες. Ο κρύος καιρός επιβραδύνει δραστικά τον μεταβολισμό του ψαριού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτά τα ψάρια μπορεί να τρώνε από πολύ λίγο έως καθόλου.

Λέπι της Hanako, Dr. Komei Koshihara

Δύο λέπια από διάφορα μέρη του σώματός της αφαιρέθηκαν με λαβίδα. Οι δακτύλιοι ανάπτυξης αναλύθηκαν επίπονα, για μια περίοδο δύο μηνών.

Στις 25 Μαΐου του 1966, ο Δρ Komei Koshihara έκανε μια εκπομπή σε όλη την Ιαπωνία για την ιστορία της Hanako. Εξήγησε ότι το κόι του πέρασε στην γιαγιά του από τους προγόνους της, το οποίο ανήκε στην οικογένεια από "παλιά χρόνια".

από: twisted sifter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου