Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Τα όργια, οι ερωμένες και η άνοδος του Ροδρίγο Βοργία στον παπικό θρόνο ως Αλέξανδρος Στ'

Ο Πάπας Αλέξανδρος Στ', με τις ακολασίες του, είναι μια από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες στην ιστορία της Εκκλησίας μέχρι σήμερα

Ο Ροδρίγος Βοργία έκανε τα πάντα, από το να πουλήσει εκκλησιαστικές εξουσίες μέχρι να προσλάβει 50 πόρνες για ένα οργιώδες συμπόσιο.



Στα τέλη του 15ου αιώνα, ο παπισμός του Πάπα Αλέξανδρου Στ' ήταν γεμάτός νεποτισμό, δωροδοκίες και σεξ, κάτι που έκανε τον κόσμο να τον ονομάσει τον πιο διεφθαρμένο Πάπα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Ο νεαρός Ροδρίγο Βοργία δωροδόκησε για να φτάσει ως την κορυφή και χρησιμοποίησε τη θέση του ώστε να πλουτίσει ο ίδιος, η οικογένειά του και οι φίλοι του. Εκτός από τα δικά του αδικήματα, η ιστορία της οικογένειάς του αφθονεί σε παράνομες υποθέσεις και δολοφονίες, ενώ υπάρχουν φήμες για αιμομιξία και αδελφοκτονία μεταξύ των παιδιών του και τον ίδιο.

Σήμερα όμως, ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ίσως ο Αλέξανδρος Στ' δεν ήταν τόσο κακός όσο λέγεται.

Ο δρόμος του Βοργία μέχρι τον παπικό θρόνο


Ο Πάπας Αλέξανδρος Στ' γεννήθηκε ως Ροδρίγο Βοργιά στην ισπανική πόλη Χάτιβα, κοντά στη Βαλένθια, το 1431. Οι διάσημοι Βοργίες ήταν Ισπανοί ευγενείς που κέρδισαν δύναμη και πλούτο στην Ισπανία και σε όλη την ιταλική χερσόνησο κατά την Αναγέννηση, εξασφαλίζοντας υψηλόβαθμες πολιτικές και εκκλησιαστικές θέσεις. Η οικογένεια ανήλθε ακόμη περισσότερο μετά από τον διορισμό στον παπικό θρόνο του θείου του Ροδρίγο, Αλφόνσο, ο οποίος, το 1455, έγινε ο Πάπας Κάλλιστος Γ'.

Ο Πάπας Κάλλιστος Γ', ο οποίος όρισε τον Ροδρίγο καρδινάλιο

Ο Κάλλιστος Γ' διόρισε τους συγγενείς του σε θέσεις στην Εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης δύο ανιψιών του ως καρδιναλίους, ένας εκ των οποίων ήταν και ο 25χρονος Ροδρίγος. Έναν χρόνο αργότερα, διόρισε τον μελλοντικό Αλέξανδρο Στ' ως αντι-αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας.

Ο νεαρός καρδινάλιος ήταν ψηλός και όμορφος, με "υπέροχη ικανότητα σε οικονομικά θέματα", και ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ασχολούνταν με δωροδοκίες, νεποτισμό και άγρια όργια.

Η Τζούλια Φαρνέζε, αδερφή του Πάπα Παύλου Γ', μια από τις ερωμένες του Πάπα Αλέξανδρου Στ'

Ο Πάπας Πίος Β', ο οποίος διαδέχτηκε ως Πάπας το 1458 τον θείο του Ροδρίγου και διατήρησε καλή σχέση μαζί του, τον προειδοποίησε για τα σεξουαλικά του πάρτι, αποκαλώντας τα "απρεπή".

Εκείνη την εποχή, οι υψηλόβαθμοι άντρες συνήθιζαν να έχουν ερωμένες. Ο Βοργία είχε δύο διάσημες ερωμένες: την Βανότσα ντέι Κατανέι (Vannozza Cattanei) και την Τζούλια Φαρνέζε (Giulia Farnese), και οι δύο παντρεμένες αριστοκράτισσες. Ο ίδιος ο Βοργία φρόντισε να αναγνωρίσει ότι απέκτησε επτά παιδιά από αυτές, αν και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα είχε και άλλα νόθα παιδιά, των οποίων τα ονόματα έχουν χαθεί στην ιστορία.

Όμως, η ερωτική ζωή του δεν τον εμπόδισε να γίνει ο Πάπας Αλέξανδρος Στ', οπότε και τα αδικήματά του κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Η σκανδαλώδης διακυβέρνηση του Πάπα Αλέξανδρου Στ'

Γνωστός ως ο "Πάπας των Βοργία", ο παπικός κανόνας του Αλεξάνδρου Στ' ήταν γεμάτος με αδικήματα προς όφελος της οικογένειάς του

Ο θάνατος του Πάπα Ιννοκέντιου Η' το 1492 πυροδότησε μια διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων. Όπως ο θείος του, ο 61χρονος πλέον Ροδρίγο δωροδόκησε, με επιτυχία, την πλειοψηφία των καρδιναλίων για τις ψήφους τους και στέφθηκε Πάπας μέσα σε λίγους μήνες μετά από το θάνατο του Ιννοκέντιου Η'.

Επικεφαλής πλέον, ο Αλέξανδρος Στ' χρησιμοποίησε την επιρροή του για να αυξήσει τη δύναμη και τον πλούτο της οικογένειάς του, αλλά και τη δική του. Διόρισε 10 από τους συγγενείς του στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων, συμπεριλαμβανομένου του 18χρονου γιου του, Καίσαρα, και του μικρότερου αδελφού της ερωμένης του, Αλεσσάντρο Φαρνέζε, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Παύλος Γ'.

Επιπλέον, προίκισε τους στενούς συμμάχους του με φέουδα στα Παπικά Κράτη και συχνά ασκούσε σιμωνία, δηλαδή, χειροτονία ή προαγωγή κληρικών και μοναχών σε εκκλησιαστικά αξιώματα με προσφορά οικονομικών ανταλλαγμάτων. Απολάμβανε έναν πλούσιο τρόπο ζωής, γεμάτο με δαπανηρές τελετές, ανάρμοστες για τον επικεφαλής της Εκκλησίας. Το 1500, διακήρυξε τη χρονιά ως Ιερό Έτος του Ιωβηλαίου και οργάνωσε μια υπερβολική γιορτή για την περίσταση, ενώ τον επόμενο χρόνο, διοργάνωσε την πιο διαβόητη γιορτή στην παπική ιστορία.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1501, ο Αλέξανδρος Στ' και ο γιος του Καίσαρας, πραγματοποίησαν αυτό που έγινε γνωστό ως Συμπόσιο των Κάστανων στο Αποστολικό Παλάτι, την επίσημη κατοικία του Πάπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένα ολονύκτιο όργιο στο οποίο ο Πάπας, ο γιος του και μερικοί από τον εσωτερικό τους κύκλο απήλαυσαν τις υπηρεσίες 50 πόρνων.

Πίνακας που απεικονίζει τον Πάπα Αλέξανδρο Στ' καθώς παρουσιάζει τον Επίσκοπο Jacopo Pesaro στον Άγιο Πέτρο

Το κατά πόσο συνέβη το όργιο αμφισβητήθηκε από τους σύγχρονους ιστορικούς του Βατικανού, αλλά παραμένει μέρος της φήμης που περιβάλλει τους Βοργίες. Τελικά, νύχτες σαν αυτές βύθισαν στα σκάνδαλα τον παπισμό του Αλεξάνδρου Στ' -ο οποίος τελείωσε με το θάνατό του λιγότερο από δύο χρόνια μετά από το συμπόσιο- και αμαύρωσαν περισσότερο την ήδη άσχημη φήμη ολόκληρης της οικογένειας.

Η αλήθεια για την ζωή των Βοργία

Ο Καίσαρας Βοργίας, θεωρείται το πιο διεφθαρμένο και μοχθηρό από τα παιδιά του Πάπα

Ο Πάπας Αλέξανδρος Στ' δεν ήταν η μοναδική σκανδαλώδη προσωπικότητα των Βοργία. Από όλα τα παιδιά του, ο Καίσαρας και η Λουκρητία ήταν μακράν οι πιο διαβόητοι.

Αφού παραιτήθηκε από καρδινάλιος του πατέρα του το 1498 -ο μοναδικός που έκανε κάτι τέτοιο σε όλη την ιστορία- ο Καίσαρας συμμετείχε σε διάφορες στρατιωτικές κατακτήσεις σε όλη την Ιταλία. Αργότερα, παντρεύτηκε με ένα μέλος της οικογένειας του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΒ', μια συμμαχία που σφυρηλατήθηκε από τον πατέρα του.

Ο Καίσαρας ήλπιζε ότι αυτός ο γάμος θα του έδινε την υποστήριξη της Γαλλίας στα σχέδιά του να ανακτήσει τον έλεγχο των Παπικών Κρατών και -ίσως ακόμη και- να δημιουργούσε ένα κράτος των Βοργία στην Ιταλία για να κυριαρχήσει ο ίδιος. Το 1499, για να πετύχει αυτό, ο Καίσαρας οδήγησε τον παπικό στρατό και τα γαλλικά στρατεύματα σε μια τετραετή εκστρατεία.

Στη μάχη, ο Καίσαρας εφάρμοσε παραπλανητικές επιθέσεις και ήταν αδίστακτος, ακόμη και με δικούς του ανθρώπους. Το 1502, κουρασμένοι από τον Καίσαρα, μερικοί διοικητές εξεγέρθηκαν. Ο Καίσαρας χρησιμοποίησε παπικά κεφάλαια για να τους αντικαταστήσει με μισθοφόρους και τους έστειλε μια επιστολή με την οποία ζητούσε να συναντηθούν για να συμφιλιωθούν. Στη συνάντηση, εκτέλεσε τους πρώην έμπιστους διοικητές του.

Η δίψα του Καίσαρα για εξουσία και οι ατελείωτες ραδιουργίες του, του απέφεραν τον θαυμασμό του Ιταλού διπλωμάτη και συγγραφέα Νικολό Μακιαβέλι. Μάλιστα, οι φιλοδοξίες του Καίσαρα ενέπνευσαν το πιο γνωστό έργο του Μακιαβέλι, τον Ηγεμών (Il Principe, 1513).

Γνωστός για την όρεξή του για αιματοχυσία, ο Καίσαρας πιστεύεται ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία του αδελφού του Τζιοβάνι, αν και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν πλέον ότι ο Τζιοβάνι ίσως δολοφονήθηκε από έναν ζηλιάρη εραστή. Όταν το 1503 πέθανε ο πατέρας του, αφήνοντάς τον χωρίς παπική υποστήριξη για να συνεχίσει τα σχέδιά του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις ελπίδες του να γίνει πρίγκιπας.

Η Λουκρητία Βοργία, η κόρη του Πάπα, οι τρεις γάμοι της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών

Η Λουκρητία φημολογείται ότι ήταν μια μοχθηρή μέγαιρα που της άρεσε να δηλητηριάζει τους εχθρούς της. Αν και οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν καμία από τις υποτιθέμενες δηλητηριάσεις της, είναι αλήθεια ότι οι εχθροί των Βοργία συνήθως εξαφανίζονταν ξαφνικά και μυστηριωδώς.

Οι φήμες έλεγαν ότι η κόρη του Πάπα φορούσε ένα δαχτυλίδι που διέθετε ένα μυστικό τμήμα το οποίο περιείχε διάφορες τοξίνες, ώστε να μπορεί να δολοφονεί οποιαδήποτε στιγμή. Η στενή σχέση της με τον πατέρα της και το ότι τον αντικαθιστούσε όταν εκείνος δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τις παπικές υποθέσεις, της έδωσε εύκολη πρόσβαση στο φαγητό και το ποτό των εχθρών του.

Όπως και ο αδερφός της, και η Λουκρητία παντρεύτηκε για να σφυρηλατηθούν πολιτικές συμμαχίες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον αδερφό της, έκανε τρεις γάμους.

Το 1493, στα 13 της, παντρεύτηκε τον Λόρδο του Πέζαρο, τον Τζιοβάνι Σφόρτσα, αλλά ο γάμος δεν κράτησε πολύ. Σύντομα, ο πατέρας της ακύρωσε τον γάμο, μιας και πλέον ο Σφόρτσα δε θεωρούνταν πολύτιμος πολιτικός δεσμός. Η ακύρωση πραγματοποιήθηκε με τον αμφίβολο ισχυρισμό ότι ο Σφόρτσα ήταν ανίκανος και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον τετραετή γάμο του με τη Λουκρητία. Ωστόσο, την εποχή της ακύρωσης του γάμου, πιστεύεται ότι η Λουκρητία ήταν έγκυος. Μήνες μετά από το τέλος του πρώτου γάμου της, γεννήθηκε ένα παιδί, άγνωστης καταγωγής. Ο Πάπας εξέδωσε δύο παπικούς βούλες για το παιδί, αρχικά, ότι ήταν παιδί του Καίσαρα και κατόπιν, δικό του. Λέγεται ότι το παιδί ήταν ενός σταβλίτη, του Pedro Calderon, ο οποίος αργότερα βρέθηκε νεκρός κοντά στον ποταμό δίπλα στο οικογενειακό κτήμα. Όσο για τον πρώην σύζυγο της Λουκρητίας, κατηγόρησε την κόρη του Πάπα ότι, κατά τη διάρκεια του γάμου τους, είχε σχέσεις με τον πατέρα και τον αδερφό της.

Ο δεύτερος σύζυγός της, ο Αλφόνσο της Αραγονίας -ο παράνομος γιος του Βασιλιά της Νάπολης- δέχθηκε επίθεση από κάποιους άγνωστους δολοφόνους το 1500. Πολλοί υποπτεύθηκαν τον πατέρα και τον αδερφό της, τον Καίσαρα, επειδή είχε συμμαχήσει με τη Γαλλία ενάντια στην Ιταλία.

Ο τρίτος γάμος της αποδείχθηκε πιο διαρκής. Το 1502, παντρεύτηκε τον Αλφόνσος τoυ Έστε, Δούκα της Φεράρα, με τον οποίο απέκτησε οκτώ παιδιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του γάμου, έγινε αξιοσέβαστη δούκισσα. Ορισμένοι σύγχρονοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η πρότερη άσχημη συμπεριφορά της οφείλονταν στην διεφθαρμένη οικογένειά της.

Ίσως, το πιο περιβόητο, ήταν οι ιστορίες περί αιμομιξίας. Η στενή σχέση του Καίσαρα και της Λουκρητίας εξετάστηκε από τους εχθρούς των Βοργία οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι διέπρατταν αιμομιξία. Μερικοί μάλιστα είπαν ότι η Λουκρητία είχε σχέση και με τον πατέρα της, αλλά οι ιστορικοί θεωρούν αυτές τις ιστορίες πολιτικές φήμες.

Η Λουκρητία Βοργία και ο Πάπας Αλέξανδρος Στ'

Τέτοια σκάνδαλα μαστίζουν το όνομα των Βοργία σε όλη την ιστορία. Και δικαίως, μιας και διέπραξαν πολλά από τα όσα τους κατηγορούν. Όμως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αναφερόμαστε στην Αναγέννηση, όπου οι ιταλικές οικογένειες ευγενών σχεδίαζαν να πάρουν εξουσία μέσω παρόμοιων, αν όχι χειρότερων, πράξεων.

Ομοίως, και άλλοι είχαν διαφθείρει τον παπισμό πολύ πριν από τον Αλέξανδρο Στ'. Για παράδειγμα, το 1458, ο Καρδινάλιος Guillaume d'Estouteville υποσχέθηκε πλούσιες ανταμοιβές σε όποιον τον ψήφιζε. Την ίδια εποχή, ο Πάπας Μαρτίνος Ε' εξασφάλισε περιουσία για τους συγγενείς του στο βασίλειο της Νάπολης καθ' όλη τη διάρκεια του παπισμού του.

Οπότε, γιατί ο Πάπας Αλέξανδρος Στ' και οι συγγενείς του θεωρούνται οι χειρότεροι; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε αυτό έφταιξε ότι ήταν Ισπανοί, άρα ξένοι.

Ο Πάπας Αλέξανδρος Στ' πέθανε το 1503, από μια μυστηριώδη ασθένεια που έκανε το σώμα του να πρηστεί και να αποχρωματιστεί. Ο θάνατός του ήρθε λίγες μέρες μετά από ένα δείπνο με τον Καρδινάλιο Adriano Castellesi, τον οποίο υποτίθεται ότι θα δηλητηρίαζε ο Καίσαρας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο γιος του Πάπα δηλητηρίασε κατά λάθος τον πατέρα του. Ωστόσο, άλλοι ιστορικοί θεωρούν ότι ο Πάπας υπέκυψε στην ελονοσία.

Όμως, ακόμη και όταν ο Πάπας Αλέξανδρος Στ' έφυγε, η βρώμικη κληρονομιά του παρέμεινε. Ο Ιούλιος Β' που τον διαδέχτηκε δήλωσε, "Δε θα ζήσω στα ίδια δωμάτια με τους Βοργίες. Βεβήλωσε την Ιερή Εκκλησία όπως τίποτα άλλο".

Πράγματι, τα διαμερίσματα των Βοργία παρέμειναν σφραγισμένα μέχρι τον 19ο αιώνα, περισσότερα από 300 χρόνια μετά.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου