Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Όταν η νύχτα έγινε μέρα λόγω μιας πυρηνικής έκρηξης στο διάστημα

Η βολίδα από την Επιχείρηση Hardtack "Teak".

Την 1η Αυγούστου του 1958, λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, μια έντονη λάμψη λευκού φωτός στο νυχτερινό ουρανό φώτισε τα πάντα για μίλια γύρω από την μικροσκοπική ατόλλη Τζόνστον, στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο μαύρος ουρανός έγινε μπλε και το προσωπικό στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας έτρεψε ενστικτωδώς να καλυφτεί.



Η πηγή του φωτός ήταν μια πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα. Ήταν μια από τις δύο που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Hardtack για να μελετηθεί, μεταξύ άλλων, η επίδραση της ατμόσφαιρας της γης σε μια πυρηνική έκρηξη, καθώς και για να διερευνηθεί αμυντικές τακτικές εναντίον βαλλιστικών πυραύλων. Αυτή η συγκεκριμένη δοκιμή, με την κωδική ονομασία "Teak", ήταν μια πολύ ισχυρή δοκιμή, στους 3,8 μεγατόνους, ισοδύναμη με 250 πυρηνικές βόμβες σαν αυτή που ρίχτηκε στην Χιροσίμα.

Το μεγάλο υψόμετρο της έκρηξης (76 χιλιόμετρα) επέτρεψε στη λάμψη να φαίνεται από μακριά. Στη Χαβάη, 1.500 χιλιόμετρα μακριά, οι τρομαγμένοι κάτοικοι κάλεσαν την αστυνομία να αναφέρει περίεργα φώτα στον ουρανό. Ο ουρανός, από σκούρος, έγινε κίτρινος, μετά πορτοκαλί και μετά κόκκινος.

Για αρκετές ώρες, οι στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες εναέριας κυκλοφορίας χάθηκαν και πολλά δίκτυα HF επικοινωνιών -χρησιμοποιούν την ιονόσφαιρα για τη μετάδοση των σημάτων- διακόπηκαν για έως και εννιά ώρες. Στην απομακρυσμένη Δυτική Σαμόα, 3.200 χιλιόμετρα νότια, η έκρηξη παρήγαγε μια λαμπρή εικόνα σέλαος. Οι αστρονόμοι στο Παρατηρητήριο Apia μέτρησαν την ισχύ του ηλεκτρομαγνητικού παλμού και διαπίστωσαν ότι ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερος από οτιδήποτε είχε δημιουργηθεί από ηλιακές καταιγίδες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μια άλλη σειρά πυρηνικών δοκιμών μεγάλου υψομέτρου. Αυτή τη φορά, σκοπός των δοκιμών ήταν να μελετηθούν και να μετρηθούν οι επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης στο μαγνητικό πεδίο της γης. Ήθελαν κυρίως να κατανοήσουν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν κατά τη δοκιμή Teak -τον ηλεκτρονικό παλμό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, τις παράξενες αύρες που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα από την έκρηξη και την φύση των ζωνών Βαν Άλεν που είχαν ανακαλυφθεί πρόσφατα.

Γνωστή ως Επιχείρηση Fishbowl, οι δοκιμές διεξήχθησαν σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο, στην περιοχή όπου βρίσκονται σε τροχιά οι δορυφόροι. Οι δύο πρώτες προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία και οι πύραυλοι καταστράφηκαν. Η τρίτη προσπάθεια, με την κωδική ονομασία "Starfish Prime", απογειώθηκε από την ατόλλη Τζόνστον στις 8 Ιουλίου του 1962, στις 11:00 ώρα Χαβάης. Η πυρηνική κεφαλή που έφερε ο πύραυλος Thor είχε αξιολογηθεί στους 1,4 μεγατόνους.

Η βολίδα που δημιουργήθηκε από τον Starfish Prime όπως φάνηκε στη Χονολουλού

Η βολίδα που δημιουργήθηκε από τον Starfish Prime όπως φάνηκε στη Χονολουλού

Ο πύραυλος εξερράγη σε ύψος 400 χιλιομέτρων, περίπου 36 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ατόλλης. Την ακριβή στιγμή της έκρηξης, οι φωτεινοί σηματοδότες στη Χαβάη αναβόσβησαν, τα ραδιόφωνα σταμάτησαν να λειτουργούν και οι τηλεφωνικές γραμμές χάθηκαν. Σε άλλα μέρη του Ειρηνικού, τα συστήματα επικοινωνιών HF δε λειτουργούσαν καθώς ένας ισχυρός ηλεκτρομαγνητικός παλμός σάρωσε την τεράστια περιοχή κάτω από την έκρηξη. Λίγα λεπτά μετά από την έκρηξη, μια κόκκινη αύρα εξαπλώθηκε στον ορίζοντα. Είχε προκληθεί από τον ιονισμό των μορίων του αέρα. Το οπτικό φαινόμενο ήταν έντονο και φώτισε μια μεγάλη περιοχή του Ειρηνικού.

Η βολίδα των συντριμμιών του Starfish Prime απλώνεται κατά μήκος του μαγνητικού πεδίου της Γης όπως φάνηκε από ένα αεροσκάφος παρακολούθησης

Στις 22 Οκτωβρίου του 1962, οι Σοβιετικοί πραγματοποίησαν τις δικές τους δοκιμές μεγάλου υψομέτρου με παρόμοια καταστροφικά αποτελέσματα. Μια συσκευή 300 κιλοτόνων πυροδοτήθηκε σε υψόμετρο 290 χιλιομέτρων. Ο ηλεκτρονικός παλμός που προέκυψε έλιωσε 570 χιλιόμετρα εναέριας τηλεφωνικής γραμμής, διέκοψε τη λειτουργία 1.000 χιλιομέτρων θαμμένων καλωδίων τροφοδοσίας και έκαψε μια μονάδα παραγωγής ενέργειας. Αν και τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Σοβιετικοί είχαν πολύ μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με τις δοκιμές των ΗΠΑ, η ζημιά που προκλήθηκε από τον παλμό που προέκυψε ήταν πολύ μεγαλύτερη επειδή οι δοκιμές διεξήχθησαν σε κατοικημένη περιοχή και σε μια τοποθεσία όπου το μαγνητικό πεδίο της Γης ήταν μεγαλύτερο.

Το 1963, οι δύο χώρες και πολλοί άλλοι υπέγραψαν τη Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Δοκιμών και συμφώνησαν να τερματίσουν τις ατμοσφαιρικές και εξωσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές. Η Συνθήκη για τον Εξωτερικό Διάστημα του 1967 απαγόρευσε τη χρήση πυρηνικών όπλων στο διάστημα και η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών του 1996 απαγόρευσε κάθε είδους πυρηνικές εκρήξεις.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου