Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ένα τεράστιο μουσικό όργανο που οργανοπαίχτης του είναι ο ωκεανός


Το Wave Organ βρίσκεται σε μια προβλήτα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και κατασκευάστηκε το 1986. Ο καλλιτέχνης Peter Richards, σε συνεργασία με το Μουσείο επιστημών Exploratorium, δημιούργησε ένα ακουστικό γλυπτό που ενισχύει τους ήχους των κυμάτων στον κόλπο.




Η προβλήτα που βρίσκεται το όργανο κατασκευάστηκε από σκαλιστό γρανίτη και μάρμαρο από ένα κατεδαφισμένο νεκροταφείο. Τα παλιά και καλά επεξεργασμένα κομμάτια σχηματίζουν ακανόνιστα καθίσματα και ένα κάδο απορριμμάτων. Το ίδιο το όργανο αποτελείται από περισσότερους από 20 σωλήνες PVC και σκυρόδεμα που εκτείνονται στο νερό σε διάφορα βάθυ. Ο ήχος δημιουργείται από του κύματα που χτυπούν στα άκρα αυτών των σωλήνων. Όταν τα κύματα μπαίνουν μέσα, οι αγωγοί βγάζουν μια ρευστή μουσική: χαμηλές νότες που υποχωρούν και ρέουν με την κίνηση του ωκεανού και την αλλαγή της παλίρροιας.




Όπως συμβαίνει με τον ήχο που ακούγεται μέσα σε ένα κέλυφος -όταν μπαίνει συγκεκριμένος όγκος αέρα που αντηχεί σε μια συγκεκριμένη συχνότητα- το ίδιο συμβαίνει και στους σωλήνες του Wave Organ. Μόνο που το όργανο έχει μια σημαντική διαφορά. Οι στήλες του αέρα μέσα στους σωλήνες αλλάζουν συνεχώς καθώς το νερό κινείται μέσα και έξω, και καθώς αλλάζει το μήκος και ο όγκος της στήλης αέρα σε κάθε σωλήνα, ποικίλλει και το βήμα του ήχου που παράγει. Όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση του αέρα, τόσο χαμηλότερος είναι ο ήχος. Όσο μικρότερος είναι ο όγκος του αέρα, τόσο υψηλότερος είναι ο ήχος.




Το όργανο που βρίσκεται σε έναν λιμενοβραχίονα έχει θέα προς την περιοχή της μαρίνας του Σαν Φρανσίσκο, στον ορίζοντα του κέντρου του Σαν Φρανσίσκο, στην περιοχή των λόφων του East Bay, στην πόλη Sausalito (7 χλμ από το Σαν Φρανσίσκο), το όρος Tamalpais, την προστατευόμενη τοποθεσία Πρεζίντιο, την Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ και το ακρωτήρι Marin Headlands.

Η ακουστική του οργάνου είναι ενεργή μόνο στην παλίρροια και η μουσική ακούγεται καλύτερα γύρω από την παλίρροια.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου