Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Η ιστορία του παζλ και πως έγινε αγαπημένο χόμπι


Η ολοκλήρωση ενός παζλ είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ανακουφίσει κανείς το άγχος, να απασχολεί τα χέρια και το μυαλό του και να δημιουργήσει κάτι όμορφο.



Δείτε ακόμη:
Το μουσείο των γρίφων στην Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας
Ακόμα ένα πολύ δύσκολο παζλ
Το διάφανο παζλ
Συναρμολογήστε τα σπασμένα κομμάτια αυτού του παζλ και επιδιορθώστε το "Ατύχημα"
Το μεγαλύτερο παζλ του κόσμου με 27 θαύματα του πλανήτη μας

Αυτά τα περίπλοκα παιχνίδια αποτελούνται από εκατοντάδες ή και χιλιάδες μοναδικά αλληλοσυνδεόμενα κομμάτια και διατίθενται σε πολλά σχέδια και επίπεδα δυσκολίας. Καλλιτέχνες και κατασκευαστικές εταιρείες εξερευνούν συνεχώς τα όρια του παζλ, εφευρίσκοντας ασυνήθιστα και όμορφα παζλ.

Αν και τα παζλ θεωρούνται συχνά χόμπι, βασίζονται στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία της γεωγραφίας.

Η ιστορία των παζλ

Το παζλ του John Spilsbury "Europe divided into its kingdoms, etc." (1766) - πηγή

Τα πρώτα εμπορικά παζλ αναπτύχθηκαν γύρω στο 1760 από τον Βρετανό χαρτογράφο και χαράκτη John Spilsbury. Ο Spilsbury έδεσε έναν ευρωπαϊκό χάρτη σε σκληρό ξύλο και χρησιμοποίησε ένα πριόνι για να κόψει κατά μήκος των συνόρων των χωρών. Αυτά τα πρωτότυπα ονομάστηκαν "χάρτες που έχουν τεμαχιστεί" και χρησιμοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικά εργαλεία για να διδάξουν γεωγραφία στα παιδιά.

Βλέποντας ότι τα πρώτα παζλ ήταν ευπρόσδεκτα, ο Spilsbury ξεκίνησε μια επιχείρηση και παρήγαγε παζλ με οκτώ γεωγραφικά θέματα: τον κόσμο, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Αγγλία και την Ουαλία, την Ιρλανδία και τη Σκωτία. Αυτά τα πρώτα παζλ ήταν δημοφιλή σε εύπορα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση του 19ου και του 20ού αιώνα βελτίωσε σημαντικά τη διαδικασία δημιουργίας παζλ. Οι εξελίξεις στις λιθογραφικές τεχνικές εκτύπωσης επέτρεψαν στους κατασκευαστές παζλ να μεταφέρουν εκτυπώσεις υψηλότερης ποιότητας σε ξύλινες επιφάνειες. Και αντί να χρησιμοποιούν σκληρό ξύλο (όπως το μαόνι) για την παραγωγή παζλ, οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν κόντρα πλακέ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το υλικό να είναι πιο ελαφρύ, πιο προσιτό και πιο εύκολο στο να κοπεί. Επιπλέον, η εφεύρεση των ποδοκίνητων πριονιών επέτρεψε στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν πιο περίπλοκα κομμάτια με γρήγορο ρυθμό.

Στα αγγλικά, η ονομασία των παζλ είναι "jigsaw puzzle" και η λέξη "jigsaw", που σημαίνει σέγα, ένα είδος πριονιού, αναφέρεται στα εξειδικευμένα πριόνια που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή τους, αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ τέτοιο πριόνι και ο όρος έγινε συνηθισμένος μετά από δεκαετίες.

Αύξηση στη δημοτικότητα

Ξύλινο παζλ κομμένο με το χέρι - πηγή

Όταν η Μεγάλη Ύφεση έπληξε την Αμερική το 1929, τα παζλ γνώρισαν τεράστια αύξηση σε δημοτικότητα. Αντί να παράγονται ξύλινα παζλ, οι αμερικανικές εταιρείες άρχισαν να παράγουν μαζικά παζλ από χαρτόνι χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική κοπής. Αυτό μείωσε δραστικά το κόστος τους. Σε μια εποχή που οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τις ακριβότερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, τα παζλ παρείχαν μια ανακυκλώσιμη μορφή ψυχαγωγίας.

Στην πραγματικότητα, επειδή τα παζλ ήταν τόσο φθηνά στην παραγωγή, χρησιμοποιήθηκαν και ως μέσο διαφημιστικών εικόνων. Μέχρι τη δεκαετία του 1900, τα παζλ από χαρτόνι ήταν το κυρίαρχο προϊόν και τα παλιά ξύλινα παζλ έγιναν σπάνια και υψηλής ποιότητας προϊόν.

Πώς φτιάχνονται σήμερα

Ένα παζλ χωρίς εικόνα

Σήμερα, η παραγωγή παζλ είναι πλήρως εκσυγχρονισμένη και εξαιρετικά μεταβλητή. Οι περισσότεροι κατασκευαστές κολλούν την επιθυμητή εικόνα σε ένα φύλλο χαρτονιού, το οποίο στη συνέχεια τροφοδοτείται σε μια μηχανή που δημιουργεί τα αλληλοσυνδεόμενα κομμάτια πιέζοντας προς τα κάτω με ακριβείς, χαλύβδινες λεπίδες. Άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν πιο προηγμένη τεχνολογία, όπως λέιζερ, για τη δημιουργία των κομματιών. Η αντοχή της κοπής με λέιζερ επιτρέπει επίσης την ευκολότερη χρήση ενός πιο ανθεκτικού υλικού, όπως ξύλο ή ακρυλικού.

Λόγω αυτού, εμφανίζονται μοναδικά και μη συμβατικά παζλ.

Η δημοτικότητα τω παζλ αναζωπυρώθηκε το 2020 λόγω του κοροναϊού. Η πανδημία και το lockdown που συνέβη παγκοσμίως έκανε τον κόσμο να περιορίσει τις δραστηριότητές στο σπίτι του. Όποτε, μια καλή λύση ήταν τα παζλ. Με το ενδιαφέρον για το παλιό χόμπι συνεχώς αυξανόμενο, έκανε τους σχεδιαστές να αρχίσουν να δημιουργούν διάφορα, πρωτότυπα παζλ.

Geode της Nervous System

Επιπλέον, το ρεκόρ για το μεγαλύτερο παζλ στον κόσμο φαίνεται να καταρρίπτεται τάχιστα. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να δείτε την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου παζλ στον κόσμο, με 42.000 κομμάτια.



από: my modern met

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου