Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Τα σοκολατένια χέρια της Αμβέρσας


Τα γλυκά χέρια με τις ιστορίες θριάμβου και βαρβαρότητας.



Η Αμβέρσα είναι η πρωτεύουσα της σοκολάτας. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σοκολατάκια με το διάσημο manneken pis, αλλά και πιο παραδοσιακά σχήματα, όπως ζώα και χαρούμενα πρόσωπα. Όμως, ένα από τα πιο δημοφιλή είδη είναι ένα κομμένο χέρι.

Το Brabofontein στην Αμβέρσα - πηγή

Όπως λέει ο μύθος για το από τα "Antwerpse handjes", κάποτε υπήρχε ένας δυνατός γίγαντας, ο Druon Antigoon. Ο γίγαντας τρομοκρατούσε τους ανθρώπους, απαιτώντας χρήματα από όποιον περνούσε κοντά από το λημέρι του στον ποταμό Σκάλδη. Όταν κάποιος δεν μπορούσε να πληρώσει, ο γίγαντας του έκοβε το χέρι και το πετούσε στο ποτάμι. Μια μέρα, ένας γενναίος στρατιώτης, ο Silvius Brabo, νίκησε τον γίγαντα, του έκοψε το χέρι και το πέταξε στο ποτάμι. Κάποιοι λένε ότι το όνομα της Αμβέρσας προέρχεται από τα ολλανδικά από τις λέξεις "hand werpen", δηλαδή πέταγμα χεριών (αν και αυτό αμφισβητείται μεταξύ των ειδικών). Με τα χρόνια, τα κομμένα χέρια έχουν γίνει σύμβολο της πόλης, αρχικά, ως μπισκότα με αμύγδαλο και αργότερα, ως σοκολάτες με πραλίνα ή αμυγδαλωτό. Έξω από το δημαρχείο της Αμβέρσας, υπάρχει το "Brabofontein", ένα συντριβάνι με το άγαλμα του ήρωα που πετάει το χέρι του γίγαντα.

Ο Λεοπόλδος Β' του Βελγίου - πηγή

Ενώ ο μύθος για τα σοκολατένια χέρια της Αμβέρσας αφηγείται μια ιστορία γλυκιάς νίκης, υπάρχει μια πιο περίπλοκη, πικρή και συχνά παραγνωρισμένη ιστορία που σχετίζεται με το συμβολισμό των κομμένων χεριών στο Βέλγιο. Από το 1885 έως το 1908, το κράτος του Κονγκό ήταν μια ιδιωτική εκμετάλλευση που έλεγχε ο βασιλιάς του Βελγίου Λεοπόλδος Β'. Ο Λεοπόλδος συσσώρευσε πλούτο εξάγοντας πολύτιμους πόρους από το Κονγκό, όπως καουτσούκ και ελεφαντόδοντο. Για να γίνει αυτό, ο στρατός του βασιλιά εξανάγκασε στη δουλεία πολλούς Κονγκολέζους. Όσοι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, οι στρατιώτες τους έκοβαν τα χέρια και θα τα έδειχναν στους αξιωματούχους ως απόδειξη της επιβολής. Τα νέα του φρικτού καθεστώτος του Λεοπόλδου πυροδότησαν διεθνή κατακραυγή, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου του κράτους το 1908. Ωστόσο, το Κονγκό παρέμεινε βελγική αποικία μέχρι το 1960 οπότε και κέρδισε την ανεξαρτησία του.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου