Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Η μεγαλύτερη συλλογή με φιγούρες αγγέλων


Το Beloit του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, βρίσκεται το "Angel Museum", η μεγαλύτερη συλλογή με φιγούρες αγγέλων, μεταξύ των οποίων και 600 μαύροι άγγελοι που τις έχει δωρίσει η Όπρα Γουίνφρεϊ.



Το 1976, η Joyce και ο Lowell Berg βρίσκονταν σε διακοπές στη Φλόριντα όταν είδαν δύο ιταλικές φιγούρες αγγέλων. Από εκείνη την ημέρα, το ζευγάρι αποφάσισε να αφιερώσει όλη τη ζωή του σε αυτές τις φιγούρες.


Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισαν να συλλέγουν αγγέλους από όλη τη χώρα, αλλά και τον κόσμο. Κάθε χρόνο, τρεις φορές το χρόνο, πήγαιναν διακοπές σε υπαίθριες αγορές, σε εκθεσιακούς χώρους και οικογένειες που είχαν τέτοιες φιγούρες σε όλη την Αμερική και τους πρόσθεταν στη συλλογή τους. Τελικά, συγκέντρωσαν 13.600 αγγέλους από 60 χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Ινδία.


Επίσης, συνέλεξαν 600 Αφροαμερικανούς αγγέλους από την Όπρα Γουίνφρεϊ. Σε ένα επεισόδιο του Oprah Winfrey Show, η Όπρα δήλωσε με απόγνωση, "γιατί δεν υπάρχουν μαύροι άγγελοι;". Προς έκπληξή της, οι τηλεθεατές της έστειλαν εκατοντάδες μαύρους αγγέλους, για να αποδείξουν ότι υπήρχαν. Αργότερα, αυτούς τους αγγέλους η Όπρα τους δώρισε στους Berg.


Αρχικά, οι άγγελοι ήταν στο σπίτι των Berg. Όμως, όταν η συλλογή μεγάλωσε πολύ, απαιτήθηκε ένας πολύ μεγαλύτερος χώρος. Τον Ιούλιο του 1994, το ζευγάρι βρήκε την Καθολική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, η οποία είχε εγκαταλειφθεί για σχεδόν μια δεκαετία και θα την κατεδάφιζαν. Με χρήματα του δήμου και δωρεές από την κοινότητα, οι Berg ανακαίνισαν την εκκλησία στην αρχική της κατάσταση, εκείνη του 1914, και δημιούργησαν βιτρό παράθυρα, έναν κήπο γεμάτο με πέτρινους αγγέλους και δύο μεγάλες σπηλιές.


Μέσα στο Μουσείο των Αγγέλων, οι επισκέπτες περνάνε την μια προθήκη μετά την άλλη, με χιλιάδες αγγέλους. Υπάρχουν άγγελοι-ζώα, άγγελοι από καλαμπόκι, άγγελοι από σπαγγέτι και άγγελοι νύφη και γαμπρός. Άλλοι άγγελοι είναι κεριά, κραγιόν, κουδούνια και ξύστρες για μολύβια. Τέλος, συχνά, για ειδικές περιστάσεις, η Joyce Berg φοράει ασημένιο φόρεμα, φωτοστέφανο και φτερά αγγέλου.


Τον Σεπτέμβριο του 2018, το μουσείο θα έκλεινε, ενώ η συλλογή θα έβγαινε σε δημοπρασία.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου