Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep228




Η πανέμορφη παραλία με το κατάφυτο φαράγγι και τους καταρράκτες, στην άκρη της Ελλάδας



Η παραλία Ποτάμι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Σάμου. Βρίσκεται κοντά στο Καρλόβασι αλλά την επισκέπτονται, εκτός από τους ντόπιους και πολλοί τουρίστες. Τα είναι είναι πολύ καθαρά και το φυσικό τοπίο μοναδικό. Πάνω από την παραλία υπάρχει ένα μεγάλο φαράγγι, το οποίο σε απόσταση 1 χμ. με τα πόδια θα σας φέρει στην αγκαλιά πολυάριθμων καταρρακτών (πολλοί κάνουν μπάνιο σ’ αυτούς), σε ένα ξεχασμένο Γενοβέζικο Κάστρο που δεσπόζει στο φαράγγι και στο απόλυτο πράσινο και δροσιά.
Από εδώ μπορείτε να πάτε στις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, που είναι «σήμα κατατεθέν» της Σάμου. Το ηλιοβασίλεμα στην παραλία είναι πανέμορφο και αξίζει να το δείτε.
Κοντά στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως, ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησάκι στο οποίο λαμβάνουν χώρα πολλοί γάμοι και βαπτίσεις, καθώς η θέα και το τοπίο τριγύρω είναι μοναδικό.


Κάρυστος με drone



Το επιβλητικό Κοκκινόκαστρο (castello rosso) που χτίστηκε από τους Λομβαρδούς και το διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Βενετοί και Τούρκοι. Στο νησάκι που βρίσκεται στον όρμο της Καρύστου βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι της Αγίας Πελαγίας,στον περίβολό της οποίας είναι θαμμένος ο μεγάλος ευεργέτης της Καρύστου, Νικόλαος Γιοκαλάς. Η διπλή παραλία κολώνα και το “φιάσκο”με τον οικισμό του ερωδιού.


Η νησίδα Αψηφιά (Ν. Φωκίδας) ΑΝΩΘΕΝ



Η Αψηφιά είναι μία μικρή νησίδα, δίπλα στο Γαλαξίδι. Η μόλις 180 μέτρα (μέγιστο μήκος) και 80 μέτρα (μέγιστο πλάτος) νησίδα διαθέτει δύο μικρές και δύο πολύ μικρές (σχεδόν ατομικές) παραλίες. Επίσης στο έδαφός της υπάρχει μικρός φάρος, κτισμένος το 1887, μαζί με το σπίτι του φαροφύλακα ενώ έχουν εντοπιστεί και κατάλοιπα προϊστορικής εγκατάστασης, οι δε αρχαιολόγοι τοποθετούν σε αυτήν και ιερό του θεού Απόλλωνα.


Αρεόπολη. Η "πέτρινη καρδιά" της Μάνης



Αυτή τη φορά προορισμός μας είναι η Μάνη και πιο συγκεκριμένα η καρδιά της Μάνης. Η πρωτεύουσα της η μαγευτική Αρεόπολη.
Πολύ κοντά στην Αρεόπολη βρίσκονται το πανέμορφο Λιμένι, το Οίτυλο, ο εκπληκτικός Γερολιμένας καθώς και ένα από τα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου το περίφημο Σπήλαιο Διρού.
Όλα αυτά θα τα δείτε μέσα από το κανάλι μας στα επόμενα βίντεο μας.
Στην Αρεόπολη πολύ απλά θα ταξιδέψετε στον χρόνο και οι εικόνες που θα συναντήσετε θα μείνουν για πάντα βαθιά χαραγμένες μέσα σας.
Ένα πέτρινο στολίδι στο οποίο χτυπά η ιδιαίτερη και ξεχωριστή Μανιάτικη καρδιά.
Εκπληκτικά σοκάκια, μαγευτικές αυλές, ξεχωριστή αρχιτεκτονική και παρθένες παραλίες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που ο επισκέπτης δεν θέλει να αποχωριστεί.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά για τους λάτρεις των γεύσεων η μανιάτικη κουζίνα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω με τα αγνά και ξεχωριστά υλικά της περιοχής και το μοναδικό τοπικό υπέροχο ελαιόλαδο που είναι και το σήμα κατατεθέν της.


Οι καταιγίδες της Δευτέρας 22/06 στην Αθήνα μέσα από μετεωρολογικές κάμερες




Ο Τάπητας Λουλουδιών στις Βρυξέλλες σε ένα εκπληκτικό time-lapse βίντεο



Από το 1971 και κάθε δεύτερο Αύγουστο, εκατοντάδες εθελοντές κηπουροί συνθέτουν μέσα σε λιγότερες από οκτώ ώρες στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών, στην περίφημη Grand Place, τον «Τάπητα Λουλουδιών». Η φετινή εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά ένα βίντεο μάς αποζημιώνει για την αναβολή αυτή. - στο: cnn.gr


Πρόκειται για μία μικρή καταπράσινη και πευκόφυτη πινελιά που απογειώνει τον Σαρωνικό


Είναι το μέρος, όπου λέγεται πως λόγω του φυσικού του κάλλους γοήτευε τόσο πολύ τους ταξιδιώτες που πολλοί από αυτούς «αγκιστρώνονταν» κι έμεναν για πάντα στο νησί. Άλλωστε, από εκεί πήρε και το όνομά του, το Αγκίστρι, ο λιλιπούτειος αυτός παράδεισος! - από: newsbeast.gr


Στο σπίτι του Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα



Ένα μικρό σπίτι δίπλα στη θάλασσα, με το μοναστήρι της Φανερωμένης απέναντι και το πευκοδάσος σε απόσταση αναπνοής, ήταν το καταφύγιο του Άγγελου Σικελιανού τα τελευταία και πιο δύσκολα χρόνια της ζωής του. Το μικρό οίκημα, που ρήμαζε για χρόνια, παρέδωσε αποκατεστημένο στις τοπικές αρχές η Εφορεία Νεώτερων Μνημείων Αττικής το 2006, την ίδια χρονιά που έφυγε από τη ζωή η Άννα Σικελιανού, επιθυμία της οποίας ήταν να προσφερθούν, ώστε να εκτεθούν στον χώρο, ενθυμήματα από την κοινή τους ζωή εκεί. - στο: lifo.gr


Η ιδιαίτερη παραλία της Κεφαλλονιάς με το ονειρικό ηλιοβασίλεμα



Ο λόγος για τους Πετανούς στην Κεφαλονιά, που εκτός από τα παραπάνω, είναι γνωστοί και για το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα, που περιμένει να σφραγίσει με τα πορτοκαλοκόκκινα χρώματά του, την ημέρα των λουόμενων. Η παραλία βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού κι έχει μήκος περίπου 850 μέτρα. - στο: newsbeast.gr


Αγωνιστές του '21, Κουτσαβάκηδες και Ζεϋμπέκοι


Από που βγήκε το όνομα κουτσαβάκι. Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους. Ποια η σχέση των ζεϋμπέκιδων με το Ζεϋμπέκικο χορό; Είναι ελληνικός ή τούρκικος; Πώς πρέπει να χορεύεται. - στο: huffingtonpost.gr


Η άγνωστη ιστορία του εθνικού κειμηλίου του Σπύρου Λούη


Το Κύπελλο του Σπύρου Λούη κατασκευάστηκε με τις οδηγίες του φιλέλληνα και ελληνιστή Michel Bréal (1832–1915), του ανθρώπου που εισηγήθηκε και την καθιέρωση του αγωνίσματος του Μαραθωνίου Δρόμου. Εξάλλου φέρει εγχάρακτη και την αφιέρωσή του:

«OΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
1896
ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΝ ΑΘΛΟΝ
ΕΔΩΚΕ ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΡΕΑΛ»

- στο: taathinaika.gr


Τα μπάνια του λαού την εποχή του Όθωνα


Η γαργαλιστική αστυνομική εγκύκλιος για να μην παρενοχλούνται στα λουτρά οι κυρίες και ο ανταγωνισμός του Πειραιά με το Φάληρο. - στο: mixanitouxronou.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου