Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Σκότωσαν τη σύζυγό του και έκαψαν το σπίτι του...


... Και τότε, ο Liver-Eating Johnson τους κυνήγησε και τους έφαγε!



Ενώ έψαχνε για εκδίκηση, ο Liver-Eating Johnson κέρδισε το τρομερό παρατσούκλι του και έσπειρε φόβο στις καρδιές –και τα συκώτια– των εχθρών του.

Λένε ότι το όνομά του ήταν John Jeremiah Garrison Johnston, αλλά μάλλον κανείς δεν τον αποκαλούσε έτσι. Ο άνθρωπος των βουνών της Άγριας Δύσης ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο που κέρδισε. Μπορεί να γεννήθηκε ως John Jeremiah Garrison Johnston, αλλά πέθανε ως "Liver-Eating" (Που τρώει συκώτι) Johnson.

Πριν γίνει ο Liver-Eating Johnson

Ο Liver-Eating Johnson πέρασε 25 χρόνια αναζητώντας εκδίκηση για το θάνατο της συζύγου του

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Liver-Eating Johnson γεννήθηκε το 1824 στο Little York του Νιου Τζέρσι, αν και δεν έζησε πολύ εκεί. Στις αρχές του Αμερικανο-Μεξικανικύ πολέμου, έφυγε για να καταταγεί στο Ναυτικό.

Ωστόσο, δεν πέρασε πολύ καιρό σαν ναυτικός. Όταν χτύπησε έναν αξιωματικό -άγνωστο αν το έκανε σκόπιμα ή τυχαία- έφυγε και έγινε ερημίτης. Για να αποφύγει τις αρχές, άλλαξε το όνομά του σε John Johnson (χωρίς το 't') και πήγε δυτικά, μακριά από τις ρίζες του και από οποιονδήποτε τον έψαχνε.

Παρόλο που έφευγε απ' όσους τον γνώριζαν, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν άνθρωπο σαν τον Liver-Eating Johnson να χάνεται μέσα στο πλήθος εύκολα. Είχε ύψος περίπου 1,80 μέτρα και ζύγιζε 118 κιλά με σχεδόν καθόλου σωματικό λίπος. Με το μέγεθος και τη δύναμή του, κουβαλούσε ξύλα για εργασίες σε ναυπηγούς.

Ενώ βρισκόταν στο Alder Gulch της Μοντάνα, γνώρισε την μελλοντική σύζυγό του, η οποία ήταν μέλος της ινδιάνικης φυλής Flathead. Ζούσαν μαζί σε μια ξύλινη καλύβα, που έφτιαξε μόνος του, και σύντομα η σύζυγός του έμεινε έγκυος. Φαινόταν ότι τελικά, ο Johnson θα είχε μια καλή ζωή.

Και τότε χτύπησε η καταστροφή.

Ένα ταξίδι εκδίκησης

Ομάδα Ινδιάνων Crow

Κάποια στιγμή το 1847, η σύζυγός του σκοτώθηκε.

Μια μέρα, ενώ εκείνος έλλειπε, μια ομάδα Ινδιάνων Crow επιτέθηκε στο σπίτι του, σκότωσε τη σύζυγό του και έκαψε ολοσχερώς το σπίτι του. Τυφλωμένος από την οργή, ο Johnson υποσχέθηκε να βρει και να σκοτώσει κάθε μέλος της φυλής Crow παίρνοντας εκδίκηση.

Με καλό εξοπλισμό, το κυνήγι και η εκδίκηση ήταν εύκολο πράγμα για το Liver-Eating Johnson. Όχι μόνο κυνήγησε και σκότωσε τους Crow, αλλά έβγαλε από τον κάθε ένα άνδρα το συκώτι του και το έφαγε.

Το συκώτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ινδιάνους Crow, καθώς πίστευαν ότι είναι απαραίτητο για να μπουν στη μετά θάνατον ζωή. Βγάζοντας και τρώγοντας τα συκώτια τους, ο Liver-Eating Johnson, όχι μόνο τερμάτισε την εδώ ζωή τους, αλλά και την μετά θάνατον.

Ο θρύλος λέει ότι σκότωσε, έγδαρε και έφαγε τα συκώτια από πάνω από 300 Ινδιάνους Crow. Σύντομα, το όνομά του προκαλούσε τρόμο, και όχι μόνο στους Crow. Ακόμη και η αναφορά του ονόματός του προκαλούσε πανικό.

Μετά από την εκδίκηση

Άγαλμα του Liver-Eating Johnson στον τάφο του στο Old Trail Town του Cody στο Wyoming Γουαϊόμινγκ

Οι φήμες λένε ότι ενώ έψαχνε εκδίκηση, ο Johnson απήχθη από μια ομάδα Ινδιάνων πολεμιστών Blackfoot οι οποίοι σκόπευαν να τον πουλήσουν στους Crow.

Τον ξεγύμνωσαν μέχρι τη μέση, τον έδεσαν με δερμάτινους ιμάντες και τον άφησαν σε μια σκηνή με έναν φύλακα μέχρι να συναντήσουν τους Crow. Παρά το γεγονός ότι ήταν δεμένος, ο Johnson κατάφερε να απελευθερωθεί και να ξεφύγει. Πριν φύγει στο δάσος, χτύπησε τον φύλακα, του αφαίρεσε το τριχωτό της κεφαλής (σκαλπ) και του έκοψε το ένα πόδι, το οποίο αργότερα έφαγε.

Κατά έναν θαυμαστό τρόπο, ο Johnson συνάντησε έναν κυνηγό, παλιό του συνεργάτη, που τον βοήθησε να φτάσει στο σπίτι του.

Περίπου 25 χρόνια αφότου ξεκίνησε να πάρει εκδίκηση, κατά έναν άγνωστο τρόπο, ο Liver-Eating Johnson χόρτασε την δίψα του για αίμα και έκανε ειρήνη με τους Crow.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η εκεχειρία τους θα μπορούσε να οφείλεται στην αυξανόμενη βία μεταξύ των φυλών. Χάρη στην επικείμενη απειλή του πολέμου, οι φυλές συγκρούονταν μεταξύ τους και έκαναν συμμαχίες. Ίσως, η ειρήνη του Johnson ήταν μέρος αυτού.

Η μετέπειτα ζωή

Η αφίσα της ταινίας Jeremiah Johnson με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ - πηγή

Μετά από την ειρήνη με τους Crow, ο Liver-Eating Johnson κατετάγη στον στρατό το 1864 και τον επόμενο χρόνο αποστρατεύτηκε τιμητικά. Έπειτα, μετακόμισε στο Coulson της Μοντάνα και διορίστηκε αναπληρωτής σερίφης. Αργότερα έγινε αστυνόμος στην πόλη Red Lodge της Μοντάνα.

Έβγαζε τα προς το ζην κάνοντας διάφορες δουλειές. Εργάστηκε ως ναύτης, στρατιώτης, κυνηγός, οικοδόμος, χρυσοθήρας, πωλητής ουίσκι και ξεναγός. Τελικά, κατέληξε σε έναν οίκο βετεράνων στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια και θάφτηκε σε νεκροταφείο βετεράνων στο Λος Άντζελες στις 21 Ιανουαρίου 1900.

Όμως, η ιστορία του Liver-Eating Johnson δεν τελειώνει εδώ.

Το 1974, μια ομάδα 25 γυμνασιόπαιδων έκαναν μια εκστρατεία για να επιστρέψει το σώμα του Johnson από το Λος Άντζελες στο Cody του Γουαϊόμινγκ.

Η εκστρατεία τους ήταν επιτυχής και οι μαθητές διοργάνωσαν μια τελετή εκταφής και ταφής. Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος έπαιξε μια φανταστική έκδοση του Liver-Eating Johnson στην ταινία Jeremiah Johnson (Τζερεμία Τζόνσον, ο αλύγιστος) του 1972, ήταν ο νεκροπομπός του σώματος του Johnson κατά τη διάρκεια της ταφής.

Σήμερα, ο Johnson αναπαύεται στο Cody, στην Άγρια Δύση, όπου έζησε και κέρδισε το διάσημο παρατσούκλι του.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου