Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Γιατί οι νύφες κρατάνε ανθοδέσμες;


Χάρη στους αρχαίους Ρωμαίους, οι σημερινές νύφες δεν χρειάζεται να ανησυχούν τι να κάνουν τα χέρια τους στις φωτογραφίες του γάμου τους.



Αν και η νυφική ανθοδέσμη δεν είναι ακριβώς κάτι το άκρως απαραίτητο, εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο μέρος της τελετής. Για να το θέσουμε αλλιώς, φανταστείτε πόσο περίεργο θα ήταν αν μια νύφη είχε άδεια χέρια.

Από πού προήλθε λοιπόν αυτή η παράδοση;

Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι τα λουλούδια στον γάμο, αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν τη μυρωδιά του σώματος πριν το συχνό μπάνιο γίνει κανόνας. Εντούτοις, αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη. Στην πραγματικότητα, οι πρώτες νυφικές ανθοδέσμες δεν ήταν από πολλά λουλούδια -αν βέβαια είχαν-, αλλά, αντ' αυτού, αποτελούνταν κυρίως από βότανα. Σύμφωνα με το Reader's Digest, οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που υιοθέτησαν την πρακτική να κρατούν οι νύφες δέσμες βοτάνων, που συμβόλιζαν πράγματα όπως η πίστη και η γονιμότητα.

Ο άνηθος, ήδη γνωστός ως αφροδισιακός εκείνη την εποχή, ήταν ιδιαίτερα συχνός σε αυτά τα μπουκέτα και συχνά σερβιρόταν σε γαμήλιες δεξιώσεις για να βοηθήσει τη νύφη και τον γαμπρό να προετοιμαστούν ώστε να ολοκληρώσουν τον δεσμό τους. Άλλες φορές χρησιμοποιούνταν και το σκόρδο, καθώς πίστευαν ότι προστατεύει τη νύφη από την κακή τύχη ή τα κακά πνεύματα.

Στους επόμενους αιώνες, οι άνθρωποι άρχισαν να εισάγουν άλλα φυτά στα γαμήλια μπουκέτα τους, συμπεριλαμβανομένων των λουλουδιών. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Snopes, τον 16ο αιώνα, ο κατηφές ή ταγέτης (ή Μεξικανική καλέντουλα) κέρδισε σε δημοτικότητα στην Αγγλία ως σύμβολο πίστης και ατελείωτης αγάπης, επειδή είναι πολύ πιστός στον ήλιο -ανθίζει στο φως της ημέρας και κλείνει τα πέταλά του τη νύχτα. Και, όπως ο άνηθος, θεωρούνταν αφροδισιακός.

Στη συνέχεια, στην βικτοριανή εποχή, η ανθογραφία (η γλώσσα των λουλουδιών) έγινε διαδεδομένη μόδα και οι άνθρωποι άρχισαν να στέλνουν ο ένας στον άλλο μπουκέτα λουλουδιών με συγκεκριμένες έννοιες, τις οποίες ένα λεξικό άνθεων μπορούσε να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση. Σύμφωνα με τον Atlas Obscura, το φλισκούνι σήμαινε "Πρέπει να φύγεις", ενώ ο ανανάς θα έστελνε το μήνυμα στον εραστή ότι το ζευγάρι είναι τέλειο.

Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, τα μυστικά μηνύματα των λουλουδιών έφυγαν από τη μόδα, αλλά οι νυφικές ανθοδέσμες όχι.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου