Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Λούκα Μανιότα: ο πορνοστάρ που σκότωσε και ατίμασε έναν άντρα...


Και που μοιράστηκε το βίντεο online.



Ο Λούκα Μανιότα (Luka Magnotta) βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να σκοτώνει τον Lin Jun και μοιράστηκε το βίντεο online. "Μου έδωσε απλά μια παράξενη ενέργεια. Απλά, κάτι συνέβη στο μυαλό μου", δήλωσε αργότερα.

Από μια βαλίτσα έβγαινε μια απαίσια μυρωδιά. Ήταν εκεί για μέρες. Ο επιστάτης την είχε προσέξει κάθε φορά που σκούπιζε στο στενό πίσω από το κτήριο. Μέχρι τότε, κατάφερε να την αγνοήσει, αλλά η μυρωδιά που έβγαινε από αυτήν όλο και χειροτέρευε. Ήταν μια πνιγμένη, νοσηρή δυσωδία, σαν ένα ψητό που είχε μείνει να σαπίσει.

Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να τον προετοιμάσει γι' αυτό που θα έβρισκε μέσα της: τον κομμένο κορμό ενός άνδρα.

Τα υπόλοιπα μέρη του νεκρού βρέθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της άνοιξης του 2012, αλλά όχι κοντά στο διαμέρισμα στο Μόντρεαλ. Το αριστερό πόδι βρέθηκε σε ένα δέμα της Καναδικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας που εστάλη στα γραφεία του πρωθυπουργού του Καναδά. Το δέμα με το αριστερό χέρι βρέθηκε πριν καταλήξει στο Φιλελεύθερο Κόμμα. Κανείς όμως δεν μπόρεσε να σταματήσει το πακέτο με την δεξιά πλευρά του σώματος πριν αυτά φτάσουν στους προορισμούς του, που ήταν δύο δημοτικά σχολεία, γεμάτα παιδιά, στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Και στα δύο σχολεία, η μέρα ξεκίνησε με το άνοιγμα των πακέτων.

Οι αρχές δεν χρειάστηκαν πολύ ώρα για να καταλάβουν ποιος το είχε κάνει. Εξάλλου, ο Λούκα Μανιότα είχε βιντεοσκοπήσει την δολοφονία. Είχε ανεβάσει ένα βίντεο 11 λεπτών με τον ίδιο να κόβει σε κομμάτια τον Lin Jun στην ιστοσελίδα bestgore.com ώστε να το δει όλος ο κόσμος.

Το μυστήριο λοιπόν δεν ήταν "ποιος" το είχε κάνει, αλλά "γιατί" το είχε κάνει.

Eric Newman, το αγόρι που θα γινόταν Λούκα Μανιότα



Ο Μανιότα γεννήθηκε ως Eric Newman στο Οντάριο το 1982. Το νέο όνομά του το είχε επιλέξει ο ίδιος. Ήταν ένα είδος επαναδημιουργίας για να καθαρίσει κακές αναμνήσεις.

"Όταν ήταν μικρός, είπε ότι του είχαν συμβεί άσχημα πράγματα", δήλωσε η Nina Arsenault, μια από τους λίγους φίλους του Μανιότα. Τον πείραζαν τόσο πολύ όλα αυτά, που ήθελε να χτυπήσει το πρόσωπό του, είπε η Arsenault. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι τον βασάνιζε τόσο πολύ. Ίσως ήταν ότι οι γονείς του τον εγκατέλειψαν στα 10 του και τον άφησαν να ζήσει με τη σκληρή και αυταρχική γιαγιά του. Ή, θα μπορούσε να ήταν κάτι από τα εφηβικά του χρόνια, όταν ήταν νέος και αμφιφυλόφιλος σε μια μικρή πόλη του Οντάριο, κάτι που δεν ήταν εύκολο. Ή, ίσως να ήταν απλά τρέλα. Άλλωστε ο Μανιότα είχε κληρονομήσει παρανοϊκή σχιζοφρένεια από τον πατέρα του και στα 18 του είχε αρχίσει να ακούει φωνές. Ό, τι και αν ήταν αυτό, ο Μανιότα είχε κάνει τα πάντα για να σβήσει τον Eric Newman. Είχε αλλάξει ολόκληρο το πρόσωπό του μέσω πλαστικών επεμβάσεων και έγινε συνοδός και πορνοστάρ.

Ακόμη και η οικογένειά του ανησυχούσε. Όπως είπε η θεία του αργότερα, "Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί".

Ο θάνατος του Lin Jun

Ο Lin Jun

Ο Lin Jun απλά ήθελε έναν φίλο. Ήταν ένας 33χρονος φοιτητής από την Κίνα. Την άνοιξη του 2012 δεν είχε κλείσει ακόμη χρόνο που ζούσε στο Μόντρεαλ. Όταν ο -τότε- 29χρονος Μανιότα ήρθε σε επαφή μαζί του, χάρηκε που είχε έναν φίλο. "Ήθελε να βρει κάποιον με κάτι κοινό", είπε αργότερα ένας από τους φίλους του Jun. "Δεν του άξιζε αυτό".

Ο Μανιότα ισχυρίστηκε ότι οι δυο τους συναντήθηκαν τη νύχτα της 24ης Μαΐου, όταν ο Jun ανταποκρίθηκε σε μια διαφήμιση, την οποία ο πρώτος είχε δημοσιεύσει ελπίζοντας να βρει κάποιον που θα τον ενδιέφερε το σεξ και ο σαδομαζοχισμός. Εκείνο το βράδυ, στις 9 μ.μ., ο Jun έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα σε έναν φίλο. Την επόμενη φορά που τον είδαν ήταν σε βίντεο, που είχε ανεβεί στο bestgore.com την επόμενη μέρα, με τον τίτλο "1 Lunatic 1 Ice Pick".

Όπως έδειχνε το βίντεο, ο Jun ήταν γυμνός και δεμένος σε ένα κρεβάτι. Με την μουσική να ακούγεται από ηχεία, ο Μανιότα τον έκοβε με έναν παγοκόφτη και ένα μαχαίρι κουζίνας. Στη συνέχεια, τον κακοποίησε σεξουαλικά και τον διαμέλισε, ενώ παράλληλα άφησε ένα σκυλί να δαγκώσει στο σώμα και -όπως λέγεται- να φάει κομμάτια (η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο κανιβαλισμός είναι εμφανής σε μια εκτεταμένη έκδοση του βίντεο που εξέτασε).

Μια ιστορία τρέλας



Ο Μανιότα ερευνούνταν για φρικαλεότητες για περισσότερο από ένα χρόνο πριν σκοτώσει τον Jun. Μια ομάδα ανιχνευτών του internet συνεργαζόταν μέσω του Facebook για να πιάσει τον Μανιότα επειδή είχε ανεβάσει ένα βίντεο με τον ίδιο να σκοτώνει ζώα. 1,5 χρόνο πριν σκοτώσει τον Jun, ο Μανιότα είχε ανεβάσει ένα άλλο βίντεο με τίτλο "1 Boy 1 Kittens", στο οποίο έπνιγε δύο γατάκια σε πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς. Έκτοτε, οι ανιχνευτές είχαν μαζέψει αρκετά για να τον πιάσουν. Είχαν τραβήξει metadata από τα βίντεό του, βρήκαν στοιχεία για το πού κρυβόταν και τα μοιράστηκαν με την αστυνομία για να τον σταματήσουν πριν σκοτώσει κάποιον. Δεν ήταν δύσκολο να τον εντοπίσουν. Είχε κάνει τα πάντα για να κάνει αισθητή την παρουσία του στο διαδίκτυο. Είχε δημιουργήσει σελίδες στην Wikipedia για τον εαυτό του δύο φορές, είχε δημιουργήσει ψεύτικες σελίδες οπαδών του και διέδιδε φήμες ότι έβγαινε με την Καναδή κατά συρροή δολοφόνο Κάρλα Χομόλκα. Οι ανιχνευτές που κυνηγούσαν τον Μανιότα πίστευαν ότι σκότωσε τα γατάκια για να τραβήξει την προσοχή. "Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στο Διαδίκτυο. Ο Κανόνας Μηδέν. Δεν πειράζεις γάτες", είπε ένας από τους ανιχνευτές. Ένας άλλος πρόσθεσε, "Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει κανείς διάσημος από το να τα βάλει με γάτες;".

Όταν όμως οι ανιχνευτές επικοινώνησαν με την αστυνομία, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Το κυνήγι του Μανιότα

Ο Μανιότα σε φωτογραφία της γερμανικής αστυνομία στο Βερολίνο, Ιούνιος 2012

Όταν ανέβηκε το βίντεο με την δολοφονία του Jun και επιβεβαιώθηκε ότι ήταν αυθεντικό, η αστυνομία άρχισε να κυνηγάει τον δολοφόνο. Όταν ο υπάλληλος στο κτήριο του Μανιότα βρήκε τον κορμό και ταυτοποιήθηκε το θύμα, η αστυνομία έλεγξε τις κάμερες ασφαλείας των κτηρίων και είδε το θύμα και τον δολοφόνο να μπαίνουν στο κτήριο λίγο πριν τη δολοφονία. Σύντομα, η αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμά του στο κτήριο, όπου βρέθηκε αίμα στο στρώμα, στην μπανιέρα, στο ψυγείο και αλλού. Ο ίδιος δεν ήταν εκεί αλλά είχαν τον δολοφόνο τους. Όταν δε, ταίριαξαν τα τμήματα που είχε στείλει με τον κορμό, η αστυνομία γνώριζε τι είχε απογίνει το θύμα.

Στο σημείο αυτό, ο Μανιότα είχε φύγει στο Παρίσι, με το όνομά του, επιτρέποντας εύκολα στις αρχές να ακολουθήσουν τα ίχνη του. Μετά, πήγε με λεωφορείο στο Βερολίνο. Όμως, η αστυνομία συνέχισε την καταδίωξή του και σύντομα θα τον έπιανε. Τον βρήκαν σε ένα internet café στο Βερολίνο στις 4 Ιουνίου. Την ώρα εκείνη, ο Μανιότα έψαχνε τον εαυτό του στο διαδίκτυο, απολαμβάνοντας την φήμη του.

Ο κόσμος ενός δολοφόνου



"Κάτι με έκανε να το κάνω. Μου έδωσε μια παράξενη ενέργεια", δήλωσε ο Μανιότα σε έναν ψυχίατρο ενώ περίμενε να ξεκινήσει η δίκη του. "Απλά, κάτι συνέβη στο μυαλό μου".

Ο Μανιότα είπε ότι ήταν εραστής του Lin Jun. Ένα βράδυ που ήταν μαζί, ένα μαύρο αυτοκίνητο που ήταν απ' έξω του γέννησε την πεποίθηση ότι ο Lin Jun ήταν μυστικός πράκτορας. "Δέσ' τον. Κόψ' τον", άκουσε μια φωνή να του λέει, είπε. "Κάν' το. Είναι από την κυβέρνηση". Στη συνέχεια, αφού τον έσφαξε και τον έκοψε, άκουσε τις φωνές να του λένε, "Δώσ' τον πίσω στην κυβέρνηση" (γι' αυτό και τα δέματα).

Φυσικά είναι δύσκολο να πει κανείς αν ο Μανιότα λέει την αλήθεια. Οι λεπτομέρειες και η οργάνωση των εγκλημάτων, δήλωσε ένας άλλος ψυχίατρος, δείχνουν ότι "μόνο αποδιοργανωμένη σκέψη δεν είχε". Άλλοι αναλυτές δήλωσαν ότι διέπραξε εν γνώσει του το έγκλημα για την προσοχή και ότι, γι' αυτόν, το πρόβλημα ήταν απλά ότι "η αρνητική προσοχή είναι καλύτερη απ' ό, τι καμία προσοχή".

Τον Δεκέμβριο του 2014, οι ένορκοι έκριναν τον Μανιότα ένοχο σε όλες τις κατηγορίες και τον καταδίκασαν σε ισόβια κάθειρξη.

Μια τιμωρία που, για την οικογένεια του Lin Jun, δεν θα είναι ποτέ αρκετή.


Πρόσφατα, το Netflix παρήγαγε ένα ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων, με τίτλο "Don't F**k With Cats: Hunting an Internet Killer" (Κάτω τα Χέρια από τις Γάτες: Το Κυνήγι του Δολοφόνου), για τον Μανιότα και την ομάδα που τον εντόπισε.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου