Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep231




Πτήση πάνω από τους διάσημους αμμόλοφους της Καβάλας με τα πολύχρωμα νερά



Θεωρείται μια από τις δέκα καλύτερες παραλίες της χώρας - στο: mixanitouxronou.gr


Ο απέραντος τιρκουάζ παράδεισος Πεταλιοί Εύβοιας



Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από τον παράδεισο του Νοτίου Ευβοικού, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, τους Πεταλιούς.
Οι Πεταλιοί είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα. Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκ ρατίας ανήκαν στον Ομέ ρ πασ ά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμ ι του.
Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού.


Ανάβατος Χίος, Ο Μυστράς του Αιγαίου



Ο Ανάβατος, ο μεσαιωνικός οικισμός της κεντρικής Χίου ερειπωμένος σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά-μνημεία του νησιού. Απέχει 20 χλμ από την πόλη και πήρε το όνομά του από τη δύσβατη θέση του.
Η ίδρυσή του στην κορυφή ενός απόκρημνου βραχώδους λόφου, ύψους 450 μέτρων, ανάγεται στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, όπως φαίνεται από τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί. Η αρχική εγκατάσταση έγινε για στρατιωτικούς και αμυντικούς λόγους. Στα γενουατικά χρόνια (1346-1566) διευρύνθηκε στο πλάτωμα της κορυφής και τειχίστηκε. Η τειχισμένη ακρόπολη, το Παληό Χωριό, κατά τον Γ. Ζολώτα, ήταν πυκνά δομημένη και διαιρούνταν σε τέσσερεις συνοικίες. Από τα κτίσματα διατηρούνται η πύλη εισόδου, στη μοναδική πρόσβαση από τα βόρεια, ερείπια πύργων και σπιτιών και δύο μεγάλα κτήρια της Τουρκοκρατίας, ο δίκλιτος ναός του Παλαιού Ταξιάρχη και το «Τριώροφο κτήριο», ελαιοτριβείο στο ισόγειο, διδακτήριο στον πρώτο όροφο, όπου ενσωματώθηκε και η παλιά δεξαμενή, και επάνω, στον δεύτερο όροφο, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο οικισμός κατά τον 16ο αιώνα επεκτάθηκε και έξω από το τείχος, στο Μεσοχώρι. Εκτείνεται βορειοανατολικά στην πλαγιά και διασχίζεται από δύο κύριους δρόμους και άλλους μικρότερους, στους οποίους βλέπουν τα σπίτια. Αυτά είναι στενομέτωπα με όροφο, κτισμένα από γκρίζα πέτρα και οριζόντιο ξύλινο δώμα, προσαρμοσμένα στο απότομα κεκλιμένο έδαφος. Κατά την περίοδο αυτή κτίστηκε έξω από τον οικισμό και ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Γεωργίου. Μετά τις φοβερές σφαγές του 1822 και τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881, το χωριό ερημώθηκε και οι λιγοστοί κάτοικοι που σώθηκαν έκτισαν στους πρόποδες, στα τέλη του 19ου αιώνα, το Νέο Χωριό, όπου δεσπόζει η νεότερη εκκλησία του Ταξιάρχη. Ο Ανάβατος δεμένος με ιστορία και θρύλους, από τις πειρατικές επιδρομές και τις βαρβαρότητες των Οθωμανών το 1822, όταν οι γυναίκες για να μην πέσουν στα χέρια τους τραγουδώντας έπεσαν στο βάραθρο, στέκεται σήμερα περήφανος «Μυστράς του Αιγαίου», όπως αποκαλείται, μαγεύοντας τους επισκέπτες του.


Καπτάν Ισμαήλ Χακί: Το απόκοσμο τούρκικο ναυάγιο γερμένο σε κατάλευκη άμμο, στην άκρη της Ελλάδας



Πετάμε πάνω από ένα απόκοσμο μα και πανέμορφο τοπίο. Ένα τούρκικο εμπορικό πλοίο, το Καπτάν Ισμαήλ Χακί έχει βυθιστεί κοντά σε ένα από τα πιο επικίνδυνα ακρωτήρια της Ελλάδας, το Κάβο Μαλιά ή Ακρωτήριο Μαλέας. Το σημείο όπου έχει "γείρει" για πάντα είναι σκεπασμένο από κατάλευκη άμμο, αποδίδοντας ένα βαθύ τιρκουάζ χρώμα που δίνει ένα μαγευτικό αποτέλεσμα στο ήδη ιδιαίτερο σκηνικό.
Όπως γράφει ο κ. Κώστας Λαδάς: «Στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο Κάβο Μαλιά, στη Λακωνία, βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Ζόβολο βρίσκεται βυθισμένο το φορτηγό πλοίο “Kaptan Ismail Hakki”. Ένα καράβι 30 μέτρων που μετέφερε 578 τόνους σιδηρομετάλλευμα και ένα αυτοκίνητο εποχής. Το πλοίο, για αγνώστους λόγους μέχρι σήμερα, βυθίστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1978, σχεδόν 100 μέτρα από την ακτή, σε βάθος 12 μέτρων. Ανήκε στην εταιρεία Deval Shipping Group και πήρε το όνομα του από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της εταιρείας Ισμαήλ Χακί ο οποίος, όταν ανέλαβε την εταιρεία, το 1952, έφερε μια σύγχρονη εποχή στον τουρκικό εμπορικό στόλο, μετατρέποντας όλα τα ατμόπλοια της εταιρείας του, σε ντίζελ. Πιθανόν, το “Kaptan Ismail Hakki” να ήταν το πρώτο τουρκικό που μετατράπηκε σε ντιζελοκίνητο.
Η ιστορία αναφέρει πως χάρη στη παρατηρητικότητα ενός βοσκού ο οποίος βρισκόταν ακριβώς εκείνη την ώρα στην Αγία Μαρίνα, δεν υπήρξαν θύματα, από το ναυάγιο.
Ο βοσκός άναψε φωτιές στη μοναδική αμμώδη παραλία της περιοχής, ώστε να κατευθύνει εκεί τους ναυαγούς, σώζοντας τους έτσι από τη πρόσκρουση τους στα βράχια του Καβομαλλια. Οι ναυαγοί ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το βοσκό για τη σωτηρία τους, χάρισαν τη βάρκα τους στους αγρότες της περιοχής.
Σήμερα προσφέρει ένα εξαιρετικό θέαμα τόσο από αέρος όσο και για κατάδυση


Το πρώτο αντίγραφο για την αποκρυπτογράφηση του Enigma



Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο University of Cambridge, ο Hal Evans, δημιούργησε το πρώτο πλήρως λειτουργικό αντίγραφο ενός κυκλομέτρου – ένα μηχάνημα που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 από Πολωνούς μαθηματικούς για να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση μυστικών μηνυμάτων που έστειλαν οι Γερμανοί μέσω της μηχανής κρυπτογράφησης Enigma. - στο: iguru.gr


Ο κομήτης Neowise συναντάει τα Μετέωρα!


φωτογραφία: Κωνταντίνος Εμμανουηλίδης


Η παραλία πίσω από το βράχο του Παλαμηδίου



Η Καραθώνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής
Στο Ναύπλιο, εκτός από την παραλία της Αρβανιτιάς που βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πόλη, ντόπιοι κι επισκέπτες επιλέγουν συχνά για το μπάνιο τους την Καραθώνα, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω. - στο: newsbeast.gr


Η ιστορία του θεάτρου της Επιδαύρου


Όταν ακούω Επίδαυρος, στο μυαλό μου έρχονται εικόνες και καταστάσεις από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι τώρα. Στην Επίδαυρο έχω πάει με λεωφορείο, με οτοστόπ και με Ι.Χ. Έχω μείνει στο Xenia Επιδαύρου, έχω κοιμηθεί με sleeping bag στο ύπαιθρο, έχω κάνει έρωτα, έχω φάει από τις καντίνες… Μέχρι και με την Isabelle Huppert έχω πάει να δω παράσταση… - στο: nikosonline.gr


Πομάκοι: Οι άλλοι Έλληνες της Ροδόπης


Οι Πομάκοι είναι μία μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα που μιλάει μία βουλγαρική διάλεκτο με τουρκικά στοιχεία. Η διάλεκτος αυτή χρησιμοποιείται στην οροσειρά της Ροδόπης αλλά και στη Βουλγαρία. Έχει δικό της λεξικό αλλά δεν χρησιμοποιεί κάποιο αλφάβητο. Οι γλωσσολόγοι την αναφέρουν ως παλαιοσλαβική, αρχαία βουλγαρική ή εκκλησιαστική σλαβική. Σε αυτήν χρησιμοποιούνται πολλές τουρκικές λέξεις, εξαιτίας της τουρκικής παρουσίας στα Βαλκάνια.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το όνομα Πομάκος προέρχεται από την ελληνική λέξη ιππομάχος. (Οι στρατιώτες που αποτελούσαν το ιππικό του Μεγ. Αλεξάνδρου). Αυτό, όμως, είναι τελείως λανθασμένο. Επίσης, άλλες εκδοχές που υπάρχουν, και αυτές είναι αβάσιμες, το συνδέουν με την ονομασία αρχαίας θρακικής πόλης ή με την λέξη πομάξ που δηλώνει τον πότη ή την ελληνική λέξη απόμαχος.
Η λέξη Πομάκος δεν είναι αρχαία λέξη. Η προέλευσή της είναι από το βουλγαρικό ρήμα Πομάγκαμ που σημαίνει βοηθάω και την τουρκική κατάληξη ακ. Στη Δυτική Θράκη, οι περισσότεροι αποκαλούν τους εαυτούς τους: Pomak Türkleri, δηλαδή Πομακότουρκοι. Είναι για τους Τούρκους το «Πομάκος» μια υποδιαίρεση της υπάρχουσας φυλής, όπως είναι για τους Έλληνες ο Βλάχος, ο Αρβανίτης.
Το βέβαιο είναι πως οι Πομάκοι είναι Βουλγαρόφωνοι και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. - στο: maxmag.gr


Το πρώτο πλωτό ξενοδοχείο: Ο περίπλους ενός τουριστικού θαύματος, που κατέληξε στη Βόρεια Κορέα


Η ιστορία αυτού του ξενοδοχείου δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε τουριστικό θέρετρο έχει υπάρξει στον κόσμο.
Σχεδιάστηκε στη Σουηδία, κατασκευάστηκε στην Σιγκαπούρη και ενώ προοριζόταν για πολυτελείς διακοπές ανοιχτά της Αυστραλίας, κατέληξε στην κομμουνιστική Βόρεια Κορέα. - στο: iefimerida.gr


Quiz για ελληνικά γνωστά τραγούδια


Τι σημαίνει η λέξη «ζαβαρακατρανέμια», ποιο δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη απέρριπταν οι δισκογραφικές, ποιο τραγούδι απογείωσε τον Καφάση; - στο: mixanitouxronou.gr


Μενίδι ή Αχαρναί; Τεκελή ή Σίνδος; 4.981 μετονομασίες οικισμών σε μια βάση δεδομένων


Η εκάστοτε ενσωμάτωση νέων εδαφών στο ελληνικό κράτος πυροδότησε νέα κύματα μετονομασιών με πιο ισχυρό αυτό που ακολούθησε τους Βαλκανικούς πολέμους. Πώς και γιατί άλλαξαν όνομα 4.981 οικισμοί στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα settlement-renames.eie.gr - στο: news247.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου