Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep229




Γρεγολίμανο, η ομορφότερη αμμόγλωσσα της Εύβοιας



Βόρεια Εύβοια. Ένα μέρος που στο άκουσμα του φαντάζεσαι όμορφες και εξωτικές παραλίες και μικρά όμορφα και γραφικά χωριουδάκια.
Ποιές είναι όμως αυτές οι άγνωστες και εξωτικές παραλίες της που όμοιας ομορφιάς τους πολύ δύσκολα θα συναντήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Στάση πρώτη: Παραλία Μύλος. Γιάλτρα. Μια εκπληκτική και γραφική αμμουδιά με σήμα κατατεθέν τον γραφικό ανεμόμυλο που κυριαρχεί στην μέση της παραλίας. Λόγω του ότι αυτή η παραλία βρίσκεται εντός ενός μικρού και πεντακάθαρου από άποψης νερών και ακτών κόλπου είναι ιδανικός για θαλάσσια σπορ όπως θα δείτε και στο βίντεο μας.
Στάση δεύτερη: Γρεγολίμανο. Ίσως η ομορφότερη και πιο εντυπωσιακή αμμόγλωσσα της Ελλάδας. Μπορεί ο ΕΟΤ να επέλεξε την Μεγάλη Άμμο στο Μαρμάρι προκειμένου να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην φετινή διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό όμως όπως θα δείτε και εσείς μέσα από το βίντεο μας η αμμόγλωσσα της Χρυσής Ακτής στο Γρεγολίμανο είναι πραγματικά ίσως η ομορφότερη και πιο εντυπωσιακή όχι μόνο της Εύβοιας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας . Ένα τοπίο άκρως εξωτικό παροιμιώδης ομορφιάς που όμοια της συναντάς μόνο στο εξωτερικό. Χρυσή άμμος και καταγάλανα νερά δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο και η εικόνα Up'ο ψηλά είναι καθηλωτική.


Φονέας. Η πανέμορφη παραλία της Μεσσηνιακής Μάνης που ήταν κάποτε το λημέρι ενός φονιά



Μια από της 10 ομορφότερες παραλίες της Πελοποννήσου είναι αυτή του Φονέα σύμφωνα με τους παγκόσμιους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς οδηγούς και όχι άδικα.
Η παραλία του Φονέα είναι τόσο ξεχωριστή και συνάμα εκπληκτικά όμορφη όσο και το όνομα της. Είναι μία από τις πιο γνωστές «άγνωστες» παραλίες της Δυτικής Μάνης, καθώς βρίσκεται καλά «κρυμμένη» στο τέλος ενός μονοπατιού, ανάμεσα στα δέντρα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια, μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Λακωνία.
Η παραλία του Φονέα, όπου καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία, είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους ντόπιους της περιοχής αλλά και για τους επισκέπτες της Μεσσηνίας.
Για το όνομα της υπάρχουν διάφοροι θρύλοι, ένας από τους πιο διαδεδομένους κάνει λόγο για έναν πειρατή που ναυάγησε κάποτε στην παραλία και βρήκε καταφύγιο στην σπηλιά της. Μέχρι να καταφέρει να επισκευάσει το ναυαγισμένο πλοίο του, σκότωνε περαστικούς για να τους ληστέψει, κι έτσι έμεινε στην τοπική παράδοση ως ο «Φονέας».


Ταξιδεύοντας στα τυρκουάζ νερά του καταπράσινου Αγκιστρίου



Ακριβώς απέναντι από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, υπάρχει ένα καταπράσινο νησί, για την ακρίβεια το τρίτο νησί σε αναλογία πρασίνου στην Ελλάδα, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε στη σκιά της μεγάλης του «αδερφής».
Στα χρόνια του Ομήρου είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, δηλαδή «στολισμένη κεφαλή» και στα κείμενά του εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο. Μαζί λοιπόν με την Αίγινα αλλά και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο του μυθικού Βασιλιά Αιακού, γιου του Δία και της νύμφης Αίγινας.
Η τωρινή του ονομασία αποδόθηκε στο νησί για έναν και μόνο λόγο… εξ΄ αιτίας της φυσικής του ομορφιάς οι ταξιδιώτες γοητεύονταν και «αγκιστρώνονταν» για πάντα στο νησί…
Και ενώ πολλοί γνωρίζουν την ύπαρξή του Αγκιστρίου, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, μιας και σε όλη τη δυτική του πλευρά, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν βυθισμένες αρχαιότητες, ενώ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Απόνησος, μια θαυμάσια καταπράσινη περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού.
Άξιο αναφοράς είναι και η ονομασία «πράσινο νησί» που του αποδόθηκε το 2011 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πρόκειται για έναν ανερχόμενο προορισμό του Σαρωνικού, μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος προσφέρεται για μονοήμερες αλλά και ολιγοήμερες αποδράσεις, με απίστευτη φυσική ομορφιά, φιλόξενους ανθρώπους, καταγάλανα δροσερά νερά, πανέμορφες αμμουδερές οικογενειακές παραλίες, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, για όσους το επιθυμούν αλλά και το αντέχουν ταυτόχρονα.
Τα δύο φυσικά λιμάνια του, αυτό της Σκάλας αλλά και του Μεγαλοχωρίου, καλωσορίζουν με τα αμμουδερά καταγάλανα νερά τους όλους τους επισκέπτες που τα προσεγγίζουν. Δύο ακόμα οικισμοί, το Μετόχι αλλά και τα Λιμενάρια αποτελούν όλη την «περιουσία» του νησιού, που σίγουρα όμως θα αποζημιώσουν τους επισκέπτες, όχι μόνο με το φυσικό κάλλος τους, μα κυρίως με την προσεγμένη τουριστική υποδομή και την ευχάριστη φιλοξενία των κατοίκων του.
Όσο για την ακτογραμμή του νησιού με τους δαντελωτούς όρμους, άλλους γεμάτους με ολόχρυση άμμο και άλλους με σμιλεμένα από τη θάλασσα βράχια, αποτελεί μια ευχάριστη θαλάσσια διαδρομή που καλεί σαν σύγχρονη «σειρήνα» τον επισκέπτη σε μια μόνιμη εξάρτηση από τον παράδεισο που δημιουργούν και που σίγουρα θα τον «αγκιστρώσουν» για μια ολόκληρη ζωή…


Το επικίνδυνο μα και πολύτιμο βουνό της Αττικής με τα απύθμενα χάσματα - Αφανή ορύγματα Γραμματικού



Η πινακίδα γράφει: "Προσοχή! Κίνδυνος! Αφανή ορύγματα" και αυτό σημαίνει ότι ένα βήμα μπορεί να είναι... μοιραίο.
Πετάμε πάνω από το βουνό της Αττικής που ...καλύτερα είναι να το βλέπουμε μόνον από ψηλά καθώς ο περίπατος σ' αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Το βάθος του κεντρικού φρέατος αγγίζει τα 100 μέτρα!
Στις αρχές και μέχρι τα μέσα του προηγούμενο αιώνα σ' αυτό το μέρος παραγόταν ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, ο σίδηρος.
Διαβάζουμε σχετικά στο "urbanspeleology.blogspot.com": Τα ιταλικής κατασκευής μεταλλεία σιδήρου του Γραμματικού ανήκαν στην οικογένεια Σούτσου, ενώ η μαρτυρία ενός ντόπιου ηλικιωμένου μάς αναφέρει και κάποια Αγγλική Εταιρεία. Ξεκίνησαν να λειτουργούν γύρω στο 1880 διαθέτοντας ατελείωτου μήκους γαλαρίες σε διάφορα επίπεδα, βαθιά κάθετα φρέατα, γέφυρες, ενώ το δίκτυο της σιδηροδρομικής γραμμής που ξεκινούσε από την τοποθεσία, έφτανε -σύμφωνα με διαφορετικές πηγές- μέχρι Ραμνούντα, ως το Σέσι ή και τον Λιμνιώνα, μεταφέροντας το μετάλλευμα στα πλοία.
Η συστηματική λειτουργία των εγκαταστάσεων πρέπει να εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1920, καθώς η λειτουργία τους κρίθηκε ασύμφορη. Κατά άλλους, λειτούργησαν μέχρι και το 1930, ενώ οι ντόπιοι διηγούνται ότι στα χρόνια της κατοχής (1940) από τη σιδηροδρομική γραμμή, εκτός από μετάλλευμα, φυγαδεύτηκαν άνθρωποι και περιουσίες. Επομένως, βάσει των μαρτυριών, τα μεταλλεία ίσως χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά και κατά τις δεκαετίες 1920, 1930, 1940, ενώ λειτουργούσαν τακτικά τη δεκαετία του 1910, κάτι που πιστοποιείται και από χαραγμένες επιγραφές στον πυθμένα ενός μεγάλου πηγαδιού των εγκαταστάσεων, όπου αποδεικνύεται η παρουσία ανθρώπων εκεί σίγουρα μέχρι και το 1914".


Σαν σε νησί, χωρίς πλοίο: Στην πόλη που θυμίζει νησί κάνεις μπάνιο (και) στο ποτάμι

φωτογραφία: greekcitytravel

φωτογραφία: areti_kalafati

Αν σου έλεγε κανείς πως στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει μια πόλη-στολίδι που θυμίζει νησί, μάλλον δεν θα τον πίστευες.
Η διάσημη Ναύπακτος με τις υπέροχες παραλίες, τα γραφικά καλντερίμια και το υπέροχο Κάστρο είναι το μέρος που φέτος, περισσότερο από ποτέ, θα έχει την τιμητική του. Ο λόγος; Το γεγονός πως θα χρειαστεί απλά να μπεις στο αυτοκίνητό σου για να φτάσεις σε λίγες ώρες, χωρίς να αναμειχθείς με κόσμο, καράβια και συνωστισμό. Όπως είπαμε και παραπάνω, τι καλύτερο για ένα μέρος σα νησί, χωρίς να χρειαστεί να μπεις σε πλοίο; - στο: ethnos.gr


Μόλυβος: Το όμορφο χωριό της Λέσβου



Στο βόρειο τμήμα της Λέσβου και σε απόσταση 60 χλμ. από την πρωτεύουσα, Μυτιλήνη βρίσκεται το ωραιότερο – για τους περισσότερους - χωριό του νησιού. Ο λόγος για τον Μόλυβο ή Μήθυμνα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη διατηρώντας επιβλητικό το γενοβέζικο κάστρο του, το οποίο «στεφανώνει» τον οικισμό και θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην ανατολική Μεσόγειο. - στο: newsbeast.gr


Ροζ «καταιγίδα» στην Χαλκιδική



Εδώ και αρκετά χρόνια φλαμίνγκο μεταναστεύουν στον Άγιο Μάμα, ο υγροβιότοπος του οποίου είναι ενταγμένος στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους Natura 2000. - στο: gr.euronews.com


Αχέροντας Ποταμός: οι μυθικές Πύλες του Άδη


Ο ξακουστός ποταμός που ενώνει τρεις νομούς της σύγχρονης Ελλάδας έλαβε από την αρχαιότητα μυθικές διαστάσεις. Φημολογούνταν ότι ήταν το πέρασμα των νεκρών για τον Κάτω Κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνει και η ιστοριογραφία της εποχής.
Πλέον, έχει μετατραπεί σ’ έναν παγκόσμιο πόλο έλξης για όσους τουρίστες περνούν τον χρόνο τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αποτελεί έναν «must» προορισμό για τον αναδυόμενο «σκοτεινό τουρισμό», που ιδιαίτερα στο εξωτερικό τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης. - στο: maxmag.gr


Η αιμοδιψής Κύπρια πεθερά που έγινε επεισόδιο στο Deadly Women


H τρομακτική ιστορία της Στυλλού Χριστοφή που ως νύφη σκότωσε την πεθερά της και ως πεθερά τη νύφη της, σόκαρε ακόμα και το cast της διάσημης σειράς. - στο: oneman.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου