Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ο μύθος του Slender Man, το meme του διαδικτύου που ενέπνευσε δύο 12χρονα κορίτσια να σκοτώσουν

Αφίσα της ταινίας Slender Man του 2018 - πηγή

"Αν θέλετε να μελετήσετε τον κύκλο ζωής ενός meme, που από ένα τυχαίο διαδικτυακό post γίνεται μια πραγματική, πολιτισμική γνωστή έννοια, πρέπει να μάθετε για τον Slender Man". - Carli Velocci, The Verge



Στις 30 Μαΐου του 2014, τρία 12χρονα κορίτσια θα κοιμόντουσαν μαζί το βράδυ στο Waukesha του Ουισκόνσιν, ένα προάστιο του Μιλγουόκι. Το επόμενο πρωί, ένα από αυτά αιμορραγούσε μέχρι θανάτου επειδή είχε μαχαιρωθεί 19 φορές, με ένα κουζινομάχαιρο, στη μέση του δάσους. Η Payton Leutner, που αιμορραγούσε στα χέρια, τα πόδια και το κορμί της, κατάφερε να βγει σε ένα μονοπάτι όπου την βρήκε ένας ποδηλάτης και κάλεσε βοήθεια. Οι δράστες, η Morgan Geyser και η Anissa Weier, παραδέχθηκαν στην αστυνομία ότι είχαν προγραμματίσει την επίθεση εδώ και μήνες.

Κίνητρό τους ήταν να ευχαριστήσουν τον Slender Man.

Η απαρχές του Slender Man στο διαδίκτυο

Ο Slender Man ξεκίνησε ως ένα παιχνίδι σε μια online πρόκληση Photoshop και έγινε γρήγορα viral

Σχεδόν πέντε χρόνια πριν από την θανατηφόρα επίθεση στην Leutner, ο Slender Man είχε γεννηθεί σε έναν διαγωνισμό Photoshop σε ένα forum στο διαδίκτυο.

Η πρόκληση -που δημοσιεύτηκε στο χιουμοριστικό site Something Awful, ήταν να πάρει κάποιος κανονικές φωτογραφίες και να τις κάνει τρομακτικές προσθέτοντας φαντάσματα, δαίμονες ή τέρατα που να φαίνονται πραγματικά. Ο Eric Knudsen, με το ψευδώνυμο Victor Surge, αποκρίθηκε στην πρόκληση. Ο Knudsen, εμπνευσμένος από τις "σουρεαλιστικές φαντασιώσεις" των Λάβκραφτ, Στίβεν Κινγκ, Γουίλιαμ Μπάροουζ, και μια σειρά από πλάσματα της λαϊκής παράδοσης, πήρε κάποιες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες παιδιών που έπαιζαν και έβαλε ένα ψηλό, λεπτό, θολό σχήμα στο παρασκήνιο. Σε μια φωτογραφία, πρόσθεσε πλοκάμια στην πλάτη του. Μια από τις φωτογραφίες είχε μια αινιγματική λεζάντα που πρόσθετε περισσότερο στην ανατριχιαστική γοητεία της. "'Δε θέλαμε να πάμε, δε θέλαμε να τους σκοτώσουμε, αλλά η σιωπή του και τα τεντωμένα χέρια του μας τρομοκρατούσαν και μας παρηγορούσαν την ίδια στιγμή' ... 1983, φωτογράφος άγνωστος, πιθανώς νεκρός".

Ο μύθος του Slender Man

Η εικόνα του Slender Man από τον Eric Knudsen έγινε viral αμέσως

Ενώ ο Knudsen έδωσε όνομα και διάπλαση στον Slender Man, η ιστορία του έγινε κοινόχρηστη, μια δημιουργία των χρηστών του διαδικτύου.

Στις 20 Ιουνίου του 2009, μόλις 10 ημέρες μετά τις δημοσιεύσεις του Knudsen, έκανε πρεμιέρα ένα κανάλι στο YouTube, το Marble Hornets, με μια σειρά βίντεο σε στυλ Blair Witch Project για έναν φοιτητή που τον παρακολουθούσε μια φιγούρα σαν τον Slender Man, που τον αποκαλούσαν "The Operator". Το Marble Hornets ήταν το προϊόν φαντασίας των φοιτητών κινηματογράφου Joseph DeLage, Tim Sutton και Troy Wagner. Οι τρεις τους γύρισαν την σειρά 90 επεισοδίων σχεδόν χωρίς καθόλου προϋπολογισμό. Το κανάλι υπήρχε για πέντε χρόνια και εξακολουθεί να έχει περισσότερους από 500.000 συνδρομητές.

Σύντομα, ακολούθησαν και άλλα βίντεο και παιχνίδια, που γέμισαν πολλές ιστοσελίδες με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο Slender Man ήταν πάντα μια ψηλή, απρόσωπη φιγούρα με σκούρο κοστούμι και μακριά χέρια, ενώ συχνά πλοκάμια ξεπηδούσαν από την πλάτη του. Σύντομα, οι φανατικοί του είδους συμπλήρωναν τα κενά του μύθου με τις δικές τους ιδέες για το τι έκανε και γιατί. Οι χρήστες διατύπωσαν ότι κυνηγούσε παιδιά, τα έβαζε στο δάσος και τα προσκαλούσε να σκοτώσουν, προκειμένου να μυηθούν ως "αντιπρόσωποί" του. Οι τρόποι και τα κίνητρά του ήταν πάντοτε διφορούμενα. Ήταν πιο τρομακτικό να μην γνωρίζει κανείς τις λεπτομέρειες.

"Πριν να είχατε τους αγγέλους και τους θηλυκούς δαίμονες, και στη συνέχεια τα φαντάσματα και τα πνεύματα. Σήμερα, έχουμε σκοτεινούς ανθρώπους και δισδιάστατα όντα. Ο Slender Man και άλλες νεοσύστατες οντότητες είναι μόνο η νεώτερη προσθήκη στην εξέλιξη μιας μακράς και πολύ πραγματικής ανθρώπινης παράδοσης", δήλωσε ο Knudsen. Το creepypasta -ένας σύγχρονος θρύλος του τρόμου που εξαπλώθηκε σαν ιός μέσα από τα χρονικά του Διαδικτύου- έφτασε στο αποκορύφωμά του το 2012. Μετά, άρχισε να εξαφανίζεται.

Το 2013, έκανε πρεμιέρα το βιντεοπαιχνίδι τρόμου πρώτου προσώπου "Slender: The Arrival" ως εμπορικός διάδοχος του παιχνιδιού "Slender: The Eight Pages". Πλέον, ο Slender Man ήταν προς πώληση.

Η επίθεση του Slender Man



Η επίθεση στην Payton Leutner έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως, πυροδοτώντας τους φόβους των γονέων ότι οι σκοτεινές γωνιές του Διαδικτύου θα μετατρέψουν τα παιδιά τους σε βίαια, κοινωνικά απομονωμένα τέρατα. Αυτό που κάποτε ήταν ένας άκακος online μπαμπούλας, πλέον -σύμφωνα με την αμείλικτη τηλεοπτική κάλυψη των ειδήσεων- προκαλούσε σοβαρή ανησυχία στους γονείς.

Στις 31 Μαΐου του 2014, όταν οι αρχές βρήκαν την Leutner να αιμορραγεί σε μια άκρη ενός δρόμου συνέλαβαν τις 12χρονες Morgan Geyser και Anissa Weier και την ίδια μέρα τις ανέκρινε. Η Geyser είπε ότι η Leutner ήταν η καλύτερη φίλη της για πολλά χρόνια. Μάλιστα, τα τρία κορίτσια, τη νύχτα πριν την επίθεση, είχαν βγει για τα γενέθλια της Geyser. Όμως, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013, η Geyser άρχισε να σχεδιάζει πώς θα μπορούσε αυτή και η Weier να γίνουν "αντιπρόσωποι" του Slender Man και να πάνε μαζί του στο αρχοντικό του στο δάσος. Τότε είδαν την Leutner ως το εισιτήριό τους. Η Geyser είπε στην Weier για το σχέδιο της και της είπε ότι ο Slender Man θα "σκότωνε ολόκληρη την οικογένειά της (Weier) σε τρία δευτερόλεπτα".

"Ήμουν ενθουσιασμένη γιατί ήθελα αποδείξεις ότι υπήρχε επειδή πολλοί έλεγαν ότι δεν υπάρχει", είπε η Weier. "Η Morgan και εγώ ήμασταν σαν λιοντάρια που κυνηγούν μια ζέβρα. Εγώ θα την έριχνα κάτω και η Morgan θα την μαχαίρωνε". "Πολλοί δεν πιστεύουν ότι ο Slender Man είναι πραγματικός", δήλωσε μια από αυτές στις αρχές. "Θέλαμε να αποδείξουμε το λάθος τους".

Η πολιτεία του Ουισκόνσιν αποφάσισε να δικάσει τις δύο έφηβες ως ενήλικες, αλλά σύντομα, η Geyser διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια (όπως και ο πατέρας της πριν από 10 χρόνια) και το 2017 μια επιτροπή ενόρκων διαπίστωσε ότι η Weier δεν ήταν εγκληματικά υπεύθυνη για λόγους ψυχικής ασθένειας. Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι υπέφερε από "κοινή ψευδαίσθηση". Με άλλα λόγια, η σχιζοφρένεια της Geyser την έκανε να σκέφτεται ότι ο Slender Man ήταν πραγματικός, και η κατάσταση της Weier την έκανε να είναι πιστεύει την αυταπάτη της Geyser.

Η ιστορία φάνηκε να είναι το τέλος του κάποτε διασκεδαστικού και αβλαβές meme του Διαδικτύου. Το Something Awful ικέτευε, "Παρακαλώ μην σκοτώσετε κανέναν εξαιτίας του Slender Man". Λίγες εβδομάδες αργότερα, το Marble Hornets ανέβασε τα τελευταία του δύο επεισόδια.

Άλλα θύματα του Slender Man


Αυτή η διάσημη ιστορία δεν είναι η μοναδική φορά που η ιστορία του Slender Man είχε θύματα.

Στις 5 Ιουνίου του 2014, μια γυναίκα στην κομητεία Hamilton του Οχάιο κάλεσε την αστυνομία επειδή καθώς επέστρεφε στο σπίτι της της είχαν επιτεθεί με μαχαίρι. Η επίθεση έγινε από την 13χρονη κόρη της η οποία, σύμφωνα με την μητέρα, την χαιρέτησε καθώς φορούσε κουκούλα και μια λευκή μάσκα προσώπου. Λέγεται ότι η κόρη είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας και εμμονή με τους θρύλους του Slender Man που διάβαζε στο διαδίκτυο. Η μητέρα έφερε τραύματα στο πρόσωπο, στο λαιμό και στην πλάτη.

Αργότερα την ίδια χρονιά, μια μητέρα και ο 9χρονος γιος της ξύπνησαν λόγω φωτιάς στο σπίτι τους στο Port Richey της Φλόριντα. Την φωτιά είχε ξεκινήσει η 14χρονη κόρη της γυναίκας όταν έβαλε φωτιά σε ένα σεντόνι που είχε ποτίσει σε λευκαντικό και ρούμι. Το κορίτσι παραδέχτηκε ότι είχε διαβάσει πολλά για τον Slender Man και εξέφρασε τη λύπη της για την φωτιά και μάλιστα έστειλε μήνυμα στη μητέρα της για να την ρωτήσει αν ήταν όλοι καλά.

Η μανία του Slender Man συνεχίζεται

Το σύμβολο του Slender Man που εισήγαγε το Marble Hornets

Όπως είπε ο Eric Knudsen, ο Slender Man του 2009 μοιάζει πολύ με το Φρανκενστάιν του 1823. Μετά από την επίθεση το 2014, ο αρχηγός της αστυνομίας του Waukesha είπε ότι η επίθεση "πρέπει να είναι αφυπνίσει όλους τους γονείς ... Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από σκοτεινά και πονηρά πράγματα".

Όμως, για κάθε φοβισμένο γονέα, υπάρχει ένας χρήστης στο Διαδικτύου που θέλει απλά και μόνο να κάνει -ακίνδυνη- πλάκα με το Photoshop. "Θέλουμε απλά να απολαύσουμε μια καλή ιστορία τρόμου", δήλωσε ένας συντονιστής του Slender Man Wiki. "Θέλουμε απλά να μας αφήσετε ήσυχους".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου