Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

"Έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός", ο Miranda πίσω από την "Miranda Warning"


"Έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός. Ό,τι πεις μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο δικαστήριο. Έχεις δικαίωμα για δικηγόρο. Αν δεν αντέχεις οικονομικά έναν δικηγόρο, θα σου οριστεί. Καταλαβαίνεις τα δικαιώματα που μόλις σου διάβασα; Με αυτά υπόψη, επιθυμείς να μου μιλήσεις;"



Όλο και κάποια αμερικάνικη ταινία ή σειρά θα έχετε δει στην οποία, κατά τη διάρκεια κάποιας σύλληψης, οι αστυνομικοί αναφέρουν τα πιο πάνω δικαιώματα στον συλληφθέντα, τα οποία, στις ΗΠΑ είναι γνωστά ως "προειδοποίηση Μιράντα" (Miranda warning) και είναι το αποτέλεσμα της δίκης του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον του Μιράντα στην Αριζόνα το 1966.

Τρία χρόνια πριν, μια 18χρονη γυναίκα από το Φοίνιξ ανέφερε στην αστυνομία ότι είχε απαχθεί, την είχαν μεταφέρει στην έρημο και την βίασαν. Η γυναίκα μπόρεσε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το αυτοκίνητο που οδήγησε ο απαγωγέας της. Αυτές οι λεπτομέρειες έφεραν την αστυνομία στον Ερνέστο Μιράντα. Αν και η γυναίκα δεν μπόρεσε να τον ταυτοποιήσει στη αναγνώριση, η αστυνομία τον συνέλαβε, τον ανέκρινε και τελικά, ο Μιράντα υπέγραψε ομολογία.

Ο Ernesto Miranda

Αργότερα, ο Μιράντα είπε ότι αναγκάστηκε να ομολογήσει επειδή δεν ενημερώθηκε ποτέ για το συνταγματικό του δικαίωμα να μην πει τίποτα. Η υπόθεσή του έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο το 1966. Εκεί, αποφασίστηκε ότι τίποτα από όσα "ομολόγησε" ο Μιράντα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του επειδή δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά για τα δικαιώματά του. Αμέσως μετά από τη δίκη, η "προειδοποίηση Μιράντα" έγινε υποχρεωτικό μέρος των συλλήψεων.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν ήταν δημοφιλής σε όλους. Ένας από αυτούς ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ήταν κατά της ανάγνωσης των δικαιωμάτων, καθώς πίστευε ότι η ενημέρωση των εγκληματιών για τα δικαιώματά τους θα έκανε την αστυνομία λιγότερο αποτελεσματική.

Τι απέγινε ο Μιράντα;
Το 1967, η δίκη επαναλήφθηκε χωρίς την ομολογία, αλλά αποδείχθηκε ότι οι ένορκοι δεν την χρειαζόντουσαν για να τον καταδικάσουν. Ο Μιράντα καταδικάστηκε σε φυλάκιση έως και 20 χρόνια, αλλά βγήκε το 1972. Για λίγο, έβγαζε τα προς το ζην υπογράφοντας "κάρτες Μιράντα", κάτι μικρές κάρτες με τις απαιτούμενες λέξεις τυπωμένες πάνω τους, και τις πουλούσε για 1,50 δολάριο. Έμεινε εκτός φυλακής λιγότερο από τέσσερα χρόνια, καθώς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός καβγά σε ένα μπαρ στο Φοίνιξ το 1976 σε ηλικία 36 ετών.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου