Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Hasekura Tsunenaga, ο σαμουράι του 17ου αιώνα που ταξίδεψε στον κόσμο και έγινε Ρωμαίος αριστοκράτης

Ο Hasekura Tsunenaga ταξίδεψε στην Ρώμη και έγινε Χριστιανός

Το 1613, ο Hasekura Tsunenaga ξεκίνησε από την Ιαπωνία σε μια αποστολή που θα τον πήγαινε στην Καλιφόρνια, το Μεξικό και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Νησί Αστόλα, το κρυφό διαμάντι του Πακιστάν


Περίπου 25 χλμ. από την ακτή του Μπαλουχιστάν, στην Αραβική Θάλασσα, βρίσκεται ένα μεγάλο ακατοίκητο νησί μήκους περίπου 7 χλμ και πλάτους 2,5 χλμ., με λευκά βράχια που περιβάλλονται από ζεστά τιρκουάζ νερά. Μια στενή λευκή παραλία εκτείνεται γύρω από το νησί.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Οχυρά σε σχήμα άστρου απ' όλο τον πλανήτη μας

Νάαρντεν, Ολλανδία

Τα οχυρά άστρα, ή "trace italienne", είναι μια οχύρωση που εξελίχθηκε την εποχή της πυρίτιδας, όταν εμφανίστηκε το κανόνι στο πεδίο της μάχης.

Όταν το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ξέχασε μια λέξη

Ο Sir James Murray

Όταν η πλήρης έκδοση του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης έκανε το ντεμπούτο του το 1928, το επιδοκίμαζαν ως μια ολοκληρωμένη συλλογή της αγγλικής γλώσσας, ένα γλωσσάριο τόσο τεράστιο -και τόσο διεξοδικό- που κανένα άλλο βιβλίο δε θα μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει τις λεπτομέρειες ή το βάθος του. Το έργο χρειάστηκε επτά δεκαετίες για να καταγράψει τα πάντα, από το Α έως το Ω, ορίζοντας συνολικά 414.825 λέξεις. Όμως, στα μάτια του συντάκτη του Τζέιμς Μάρεϊ (James Murray), ο πρώτος τόμος του λεξικού είχε κάτι ενοχλητικό: του έλειπε μια λέξη.

Το ουράνιο τόξο στα φτερά ενός κολιμπρί


Ο Αυστραλός φωτογράφος Christian Spencer έχει περάσει 19 χρόνια Itatiaia National Park στην Βραζιλία, και ένα από τα πράγματα στα οποία έχει εστιάσει η κάμερά του είναι το θέαμα του ηλιακού φωτός που περνά μέσα από τα φτερά του κολιμπρί. Το έργο του έχει τίτλο Winged Prism.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ο μύθος του Slender Man, το meme του διαδικτύου που ενέπνευσε δύο 12χρονα κορίτσια να σκοτώσουν

Αφίσα της ταινίας Slender Man του 2018 - πηγή

"Αν θέλετε να μελετήσετε τον κύκλο ζωής ενός meme, που από ένα τυχαίο διαδικτυακό post γίνεται μια πραγματική, πολιτισμική γνωστή έννοια, πρέπει να μάθετε για τον Slender Man". - Carli Velocci, The Verge

Το πρώτο βιντεοπαιχνίδι που φτιάχτηκε ποτέ

Tennis for Two - πηγή

Ήταν ένα παιχνίδι τένις σε μια οθόνη παλμογράφου και αποτελούνταν από δύο γραμμές.

Το Ομοσπονδιακό Θησαυροφυλάκιο Χρυσού στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης


Εκεί που φυλάσσεται ο περισσότερος χρυσός από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Το μογγολικό σκουλήκι του θανάτου, το κρυπτίδιο που ήταν οπλισμένο με καρφιά, δηλητήριο και ηλεκτροσόκ


Αν και δεν φωτογραφήθηκε ποτέ, ο κόσμος συνεχίζει να αναφέρει θεάσεις του μήκους 1,5 μέτρου σκουληκιού στην έρημο του Γκόμπι.

Η αναπαράσταση του σπιτιού του Κολόμβου στην Γένοβα

Το μουσείο-σπίτι του Κολόμβου, όπου πιστεύεται ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε

Σήμερα, το σπίτι που παρουσιάζεται στην Γένοβα ως αυτό του Κολόμβου είναι μια αναπαράσταση του πρώτου σπιτιού, αν και είναι παλιό και χτίστηκε μόλις λίγες δεκαετίας μετά από την καταστροφή του αυθεντικού.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ιστορίες κανιβαλισμού, Μέρος 3ο: Η ιστορία του Γερμανού κατά συρροή δολοφόνου και κανιβάλου Γιοάχιμ Κρολ


Ο Γιοάχιμ Γκέοργκ Κρολ, ο οποίος έγινε γνωστός και ως Ruhrkannibale (Κανίβαλος του Ρουρ) ή και Duisburger Menschenfresser (Ανθρωποφάγος του Ντούισμπουργκ), τρομοκράτησε την Δυτική Γερμανία για πάνω από 20 χρόνια και ο οποίος έτρωγε τη σάρκα των θυμάτων του επειδή "το κρέας ήταν ακριβό".

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Ιστορίες κανιβαλισμού, Μέρος 2ο: Οι επιζώντες της καταραμένης αποστολής Donner Party

Οι James και Margaret Reed επέζησαν της αποστολής μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους

Το Donner Party ήταν μια ομάδα Αμερικανών πρωτοπόρων που μετανάστευσαν στην Καλιφόρνια, με ένα κονβόι αμαξών, από τα Μεσοδυτικά. Λόγω μιας σειράς ατυχημάτων, πέρασαν τον χειμώνα του 1846-1847 στην χιονισμένη οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα. Μερικοί από τους αυτούς, για να επιβιώσουν, κατέφυγαν στον κανιβαλισμό, τρώγοντας όσους είχαν πεθάνει λόγω πείνας και ασθενειών. Επιβίωσαν πάνω από 40 άτομα.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ιστορίες κανιβαλισμού, Μέρος 1ο: Peter Niers, ο κανίβαλος και μάγος του Μεσαίωνα που ίσως είναι ο πιο παραγωγικός κατά συρροή δολοφόνος


Αν πιστέψουμε την ομολογία του πριν από την βίαιη εκτέλεσή του, τότε ο Peter Niers έσφαξε 544 άτομα, 24 από τα οποία ήταν έγκυες γυναίκες που τις σκότωσε για τα έμβρυά τους.

Το Μεγάλο Περιστύλιο της Απάμειας στην Συρία


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των σημαντικότερων πόλεων της αρχαιότητας, αρχικά, στα ελληνιστικά βασίλεια και έπειτα στα ρωμαϊκά εδάφη της Ανατολής είναι οι μεγάλες λεωφόροι. Τέτοιες λεωφόροι υπήρχαν όπως είναι φυσικό στην ίδια τη Ρώμη και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτοί της Ανατολής είναι συνήθως μεγαλύτεροι και πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Η ιστορία του θρυλικού ληστή Νεντ Κέλι

Το 2020, προβλήθηκε η ταινία με τίτλο True History of the Kelly Gang (Νεντ Κέλι: Ο Νο. 1 Καταζητούμενος) -που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Αυστραλού Peter Carey, το οποίο με τη σειρά του βασίζεται ελάχιστα στην πραγματική ιστορία της Συμμορίας του Κέλι- με τους Τζορτζ ΜακΚάι (Νεντ Κέλι), Τσάρλι Χάναμ, Ράσελ Κρόου (Χάρι Πάουερ), κ.ά. - πηγή

Για τους Αυστραλούς εποίκους, ο Νεντ Κέλι δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας σκληρός και ψυχρός δολοφόνος που σκότωσε τρεις αστυνομικούς, έπιασε ομήρους πάνω από 60 άτομα και έσπειρε τον τρόμο στη Βικτώρια της Αυστραλίας. Όμως, για τους φτωχούς Ιρλανδούς μετανάστες, αποτελούσε σύμβολο αντίστασης.

Το Πηγάδι του Θαύματος στην Μαδρίτη


Ένα παλιό, βαθύ πηγάδι, που συνδέεται με μια θαυματουργή, θεϊκή διάσωση και τον προστάτη άγιο της Μαδρίτης.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Μουσείο Φραγκονάρ, το μακάβριο μουσείο που είναι γεμάτο με γδαρμένους ανθρώπους και διαμελισμένα ζώα


Το Musée Fragonard άνοιξε το 1766 και στεγάζει τα έργα και τις συλλογές του καλλιτέχνη της ιατρικής και ανατόμου Ονορέ Φραγκονάρ.

Οι τράπουλες του κόσμου στο πέρασμα των χρόνων

Η τυπική τράπουλα των 52 καρτών -54 με τα τζόκερ- δεν είναι παγκόσμια.

Η περίπλοκη καταγωγή των πανταχού παρών τραπουλών.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ο "Καθ' Ομολογίαν Δολοφόνος" που ισχυρίστηκε ότι σκότωσε 600 γυναίκες

Η αφίσα της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix - πηγή

Και η δολοφονημένη Τάμι Τζο Αλεξάντερ που παρέμεινε αγνώστου ταυτότητας επί τρεις δεκαετίες.

Μπύσινγκεν, η μικρή πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες


Το Μπύσινγκεν, Büsingen am Hochrhein στα γερμανικά, είναι μια γερμανική πόλη με ελβετικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί, αυτή η μικρή πόλη στον Ρήνο, περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από την Ελβετία. Αυτό κάνει την πόλη ενκλάβιο, και όπως πολλά άλλα ενκλάβια, το Μπύσινγκεν έχει αφομοιώσει τα ήθη και έθιμα της χώρας στην οποία βίσκεται.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Hertha Ayrton, η μαθηματικός που καθάρισε τα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από τα δηλητηριώδη αέρια


Η Ayrton ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε το μετάλλιο Χιούζ (Hughes Medal) για την έρευνά της στον τομέα της ενέργειας, αλλά η Βασιλική Εταιρεία αρνήθηκε την ένταξή της.

"Έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός", ο Miranda πίσω από την "Miranda Warning"


"Έχεις το δικαίωμα να παραμείνεις σιωπηλός. Ό,τι πεις μπορεί και θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο δικαστήριο. Έχεις δικαίωμα για δικηγόρο. Αν δεν αντέχεις οικονομικά έναν δικηγόρο, θα σου οριστεί. Καταλαβαίνεις τα δικαιώματα που μόλις σου διάβασα; Με αυτά υπόψη, επιθυμείς να μου μιλήσεις;"

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Porajmos: το ξεχασμένο και άγνωστο ολοκαύτωμα των Ρομά

Φωτογραφία της ναζιστικής προπαγάνδας με παιδιά Ρομά. Η λεζάντα έγραφε, "Ακόμα και σε βροχερό καιρό και λάσπη, τα μικρά παιδιά περπατούν μισόγυμνα" - Τιρασπόλ, Ε.Σ.Σ.Δ., 4 Ιουνίου 1944

Κατά τη διάρκεια του Porajmos, οι Ναζί εξόντωσαν το 1/4 του πληθυσμού των Ρομά της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτή η γενοκτονία έμεινε άγνωστη για δεκαετίες.

Ένα 10ετές timelapse του ήλιου που αποτελείται από 425 εκατομμύρια εικόνες

Στις 5 Ιουλίου του 2017, το SDO παρακολούθησε μια ενεργή περιοχή -μια περιοχή με έντονα και πολύπλοκα μαγνητικά πεδία- που περιστρέφονταν στον ήλιο. Η εικόνα δείχνει μια ανάμικτη προβολή της ηλιακής κηλίδας σε ορατό και ακραίο υπεριώδες φως, αποκαλύπτοντας φωτεινά πηνία που σχηματίζονται πάνω από την ενεργή περιοχή -σωματίδια που περιστρέφονται κατά μήκος γραμμών μαγνητικού πεδίου.

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο timelapse με τίτλο "A Decade of Sun" και είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Joseph James DeAngelo, ο κύριος ύποπτος μιας μυστηριώδους υπόθεσης δολοφονιών


Πάνω από 4 δεκαετίες αφότου φέρεται να τρομοκρατούσε την Καλιφόρνια, η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αστυνομικό Joseph DeAngelo ως τον θηρευτή, γνωστό ως "Golden State Killer" και "East Area Rapist".

Ένα κόι ηλικίας 226 χρόνων


Η Hanako ήταν ένα κόκκινο κόι που έζησε από το 1751 περίπου μέχρι τις 7 Ιουλίου του 1977. Όλα αυτά τα χρόνια, η Hanako -που σημαίνει "κορίτσι των λουλουδιών" στα ιαπωνικά- ανήκε σε πολλούς, με τελευταίο ιδιοκτήτη των Δρ. Komei Koshihara.

Η ηλικία της καθορίστηκε εξετάζοντας τα λέπια της.