Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Hetty Green, η "Μάγισσα της Γουόλ Στριτ"

 
Γνωστή ως η "Μάγισσα της Γουόλ Στριτ", η Χέτι Γκριν ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν όμως και από τους πιο μίζερους.
 
 
 
Στην Αμερική του 19ου αιώνα, στην αποκαλούμενη Χρυσή Εποχή (όρος που επινοήθηκε από τον Μαρκ Τουέιν και χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ιστορικούς για να αναφερθούν κατά προσέγγιση στην περίοδο μεταξύ 1877 και 1900, μεταξύ της Εποχής της Ανασυγκρότησης και της Προοδευτικής Εποχής), η άνθηση της βιομηχανίας δημιούργησε έναν αριθμό πλούσιων μεγιστάνων -όπως ο John D. Rockefeller και ο Andrew Carnegie-, τους οποίους ο κόσμος θαύμαζε αλλά και αποστρέφονταν για την απληστία τους, και των οποίων η κληρονομιά ζει στα βιβλία ιστορίας και στα πολλά ιδρύματα που πήραν το όνομά τους από αυτούς. Μεταξύ αυτών υπάρχει και μια γυναίκα που, όμως, είναι λιγότερο γνωστή.

Η Χάριετ "Χέτι" Ρόμπινσον Γκριν, μια εκκεντρική αλλά πανέξυπνη γυναίκα, είχε περιουσία αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων -περίπου 2,7 δισεκατομμύρια σήμερα-, καθιστώντας την έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην εποχή της.

Απέκτησε την φήμη της ιδιαίτερα αδίστακτης και τσιγκούνας, και μάλιστα της δόθηκε το παρατσούκλι η "Μάγισσα της Γουόλ Στριτ".
 

 
Ποια ήταν η Χέτι Γκριν
Η Χάριετ "Χέτι" Ρόμπινσον γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη το 1834 από μια πλούσια οικογένεια της Νέας Αγγλίας που έκανε περιουσία μέσω του φαλαινοθηρικού στόλου της με βάση το λιμάνι του Νιού Μπέντφορντ. Ο μοναδικός αδερφός της πέθανε όταν ήταν πολύ μικρός, αφήνοντάς την κληρονόμο της οικογενειακής περιουσίας, ένα βάρος για το οποίο ο πατέρας της φρόντισε να την προετοιμάσει. "Μου έμαθαν από την ηλικία των έξι ότι έπρεπε να φροντίζω την περιουσία μου", δήλωσε η ίδια αργότερα. Ο παππούς της, Γκίντεον Χάουλαντ, ενθάρρυνε την περιέργεια της εγγονής του προτρέποντάς την να διαβάζει οικονομικές εφημερίδες και συζητώντας συχνά μαζί της για οικονομικά θέματα.

Στις 11 Ιουλίου 1867 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Edward Henry Green από το Βερμόντ. Σύμφωνα με το νομικό δόγμα της "κάλυψης" που ίσχυε εκείνη την εποχή, ο σύζυγος αναλάμβανε όλα τα δικαιώματα και την περιουσία της συζύγου του. Η επιθυμία όμως του πατέρα και του παππού της να διαχειρίζεται η ίδια τα οικονομικά της και να μην χρειάζεται να εξαρτάται από κανέναν άλλον, οδήγησε τη νεαρή Χέτι να ζητήσει κάτι πολύ ασυνήθιστο από τον σύζυγό της: να παραιτηθεί από όλα τα δικαιώματα για τα χρήματά της.

Αυτό αποδείχθηκε σοφή κίνηση από την πλευρά της καθώς, η Χέτι χρειάστηκε να διασώσει τον Έντουαρντ πολλές φορές μιας και εκείνος δαπανούσε πολλά, προτού τελικά χρεοκοπήσει το 1885, οπότε εκείνη αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη του και χώρισαν.

Μια λαμπρή αλλά τσιγκούνα επιχειρηματίας
Με τα χρόνια, η Γκριν αύξησε σταθερά την περιουσία της επενδύοντας σε στεγαστικά δάνεια, ακίνητα και σιδηροδρόμους. Επίσης, πολλά μέλη της οικογένειάς της της άφησαν περιουσίες, κάτι που αύξησε τον ήδη αρκετά μεγάλο πλούτο της.

Το 1905, ένα άρθρο των Ρεπουμπλικανών του Σιάτλ την κατέτασσε ως μία από τους "μερικούς λίγους πλουσιότερους" ανθρώπους του κόσμου -ανάμεσα σε ονόματα όπως ο Andrew Carnegie και η J.P. Morgan-, εκτιμώντας την καθαρή της περιουσία σημαντικά χαμηλότερη από αυτή του John D. Rockefeller, αλλά σημαντικά υψηλότερη από εκείνη του βασιλιά Εδουάρδου Ζ' της Μεγάλης Βρετανίας (και Ιρλανδίας και Αυτοκράτορα των Ινδιών). Φαίνεται πώς, από όλους τους εκατομμυριούχους και τους βασιλιάδες που αναφέρονται στο άρθρο ήταν η μοναδική γυναίκα.

Όπως πολλοί άλλοι εξαιρετικά πλούσιοι άνθρωποι, έτσι και η Γκριν τράβηξε την προσοχή των ΜΜΕ. Οι εφημερίδες την ονόμασαν "Μάγισσα της Γουόλ Στριτ" μιας και φόρεσε πένθιμα ρούχα λόγω του θανάτου του εν διαστάσει συζύγου της το 1902 -"από τότε δεν την είδαν ποτέ στο δρόμο παρά μόνο με ένα βαρύ μαύρο πέπλο", όπως αναφέρθηκε από τους Boyden Sparkes και Samuel Taylor Moore στο "The Witch of Wall Street, Hetty Green".

Πιθανώς, το προσωνύμιο να έχει να κάνει και με την κουάκερικη ανατροφή της (Κουάκεροι ή Χριστιανοί Φίλοι, μέλη μιας Χριστιανικής Ομολογίας -Εκκλησίας- που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων και ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία από τον περιπλανώμενο ιεροκήρυκα Τζορτζ Φοξ), η οποία απαιτούσε να ντύνεται απλά, μαζί με τη φήμη της ότι ήταν τσιγκούνα με τα χρήματά της.

Υπήρχαν ιστορίες για τη μαυροφορεμένη εκατομμυριούχο που έδειχναν το πόσο μίζερη ήταν, όπως για παράδειγμα ότι δεν χρησιμοποιούσε ζεστό νερό, ζούσε σε ταπεινά καταλύματα στο Νιου Τζέρσεϊ, άλλαζε τα εσώρουχά της μόνο αφού είχαν διαλυθεί εντελώς και έτρωγε μόνο πλιγούρι βρώμης το οποίο ζέστανε στο καλοριφέρ του γραφείου της. Υπήρχαν επίσης φήμες ότι ήταν τόσο παρανοϊκή πως κάποιος ήθελε να την απαγάγει που είχε μαζί της πιστόλι και ότι ο σύζυγός της έπαιρνε επίδομα.

Μία από τις χειρότερες φήμες αφορούσε τον γιο της, Έντουαρντ. Λέγεται ότι η Γκριν αρνήθηκε να πληρώσει για την ιατρική περίθαλψή του, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει ένα πόδι. Ωστόσο, αργότερα, ο Έντουαρντ διέψευσε αυτή τη φήμη, λέγοντας ότι η ασθένειά του δεν ήταν σοβαρή και ότι χρειάστηκε να ακρωτηριαστεί μόνο όταν έφτασε στην ενηλικίωση. "Έχουν τυπωθεί πολλά για τη μητέρα μου που είναι αναληθή", είπε. "Έχει παρουσιαστεί ως φιλάργυρη, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έχει δουλέψει πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο στη Νέα Υόρκη".
 

Η Χέτι Γκριν με την κόρη της, Sylvia Green Wilks, και τον γαμπρό της, Matthew Astor Wilks

Η υπόθεση "Robinson εναντίον Mandell"
Ενώ οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες δεν έχουν ποτέ επαληθευτεί, είναι σίγουρο ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η Γκριν ήταν αδίστακτη. Σε μια από αυτές, προσέφυγε στο δικαστήριο εναντίον ορισμένων από τα μέλη της οικογένειάς της, όταν ισχυρίστηκε ότι ήταν η μοναδική δικαιούχος της διαθήκης της θείας της Sylvia Ann Howland.

Η διαθήκη, όπως ήταν, μοίραζε την περιουσία της Howland σε πολλούς, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων για χήρες και ορφανά. Η Γκριν θα έπαιρνε την υπόλοιπη μισή, αλλά μόνο ως καταπίστευμα, ώστε να μην έβλεπε ποτέ ούτε μια δεκάρα όσο ζούσε. Η Γκριν ισχυρίστηκε ότι μια παλαιότερη διαθήκη -την οποία είχε βοηθήσει να γραφτεί- την άφηνε ως τη μοναδική κληρονόμο και για αυτό πέρασε χρόνια δικών.

Η αγωγή "Robinson εναντίον Mandell" έγινε διάσημη για την πρώιμη χρήση των εγκληματολογικών μαθηματικών ως στατιστικών στοιχείων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ένας μαθηματικός μπόρεσε να χρησιμοποιήσει τους νόμους των πιθανοτήτων για να αποδείξει ότι η υπογραφή της Howland στη διαθήκη που συνέταξε η Γκριν ήταν πλαστή.

Η κληρονομιά της Χέτι Γκριν ως ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς στην Χρυσή Εποχή
 


Η κληρονομιά της Γκριν δεν ήταν μόνο αρνητική. Στον Πανικό του 1907 (γνωστός και ως ο Πανικός των Τραπεζιτών του 1907 ή Κρίση Knickerbocker, ήταν μια οικονομική κρίση που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ για μια περίοδο τριών εβδομάδων, ξεκινώντας από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε σχεδόν 50% από την κορύφωσή του το προηγούμενο έτος), η Γκριν βοήθησε τον Δήμο της Νέας Υόρκης δανείζοντάς τον όταν οι τράπεζες αρνήθηκαν να το κάνουν.

Επίσης, ήταν μια από τους πρώτους επαγγελματίες των επενδύσεων και έχτισε την τεράστια περιουσία της μέσω ενός συνδυασμού ταλέντου και σκληρής δουλειάς. Η ίδια πίστευε ότι οι γυναίκες πρέπει να μάθουν για τις επιχειρήσεις, λέγοντας, "Ένα κορίτσι πρέπει να μεγαλώσει ώστε να μπορεί να βγάλει τη ζωή του, είτε πρόκειται να κληρονομήσει μια περιουσία είτε όχι".

Η Χέτι Γκριν πέθανε τον Ιούλιο του 1916, αφήνοντας πίσω της μια περιουσία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων -δις σε σημερινά, όπως ήδη αναφέρθηκε- που μοίρασε στα δύο παιδιά της.

"Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο μυστικό για να κάνεις περιουσία. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αγοράζεις φθηνά και να πουλάς ακριβά, να ενεργείς με φειδώ και οξυδέρκεια, και να είσαι επίμονος", είχε πει.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου