Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Η πραγματική ιστορία του "Amish Stud", Eli Weaver

Ο Luke MacFarlane και η Kirsten Vangsness πρωταγωνιστούν στη ταινία "Amish Stud: The Eli Weaver Story" - πηγή
 
Πριν από τη δολοφονία της συζύγου του τον Ιούνιο του 2009, ο Eli Weaver είχε πολυάριθμες σχέσεις με γυναίκες που γνώριζε μέσω ιστοσελίδων γνωριμιών στο διαδίκτυο, εκεί όπου αυτοαποκαλούνταν "Amish Stud" (Άμις Επιβήτορας). Μια από αυτές, ήταν πρόθυμη να σκοτώσει για αυτόν.
 
 
 
Για κάποιον που θα έβλεπε την Barbara Weaver θα πίστευε ότι είχε μια τέλεια ευτυχισμένη ζωή ως νοικοκυρά Άμις. Στα 30 της, ήταν ήδη παντρεμένη επί 10 χρόνια με τον Eli και είχαν 5 παιδιά στη γραφική, συντηρητική κοινότητα του Apple Creek του Οχάιο.

Στις 2 Ιουνίου 2009 όμως, η Barbara βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμούς στο σπίτι της. Όλα έδειχναν ότι ένοχος ήταν ο Eli.

Η οικογένεια ανήκε σε μια συντηρητική υποομάδα των Άμις της Παλαιάς Τάξης (Old Order Amish). Η θρησκεία τους δεν τους επέτρεπε να έχουν κινητά τηλέφωνα, πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ακόμα και να βγάζουν φωτογραφίες, ενώ μετακινούνταν στην πόλη με άλογο και άμαξα. Καθώς όμως οι ερευνητές έψαχναν τη ζωή των Weaver, διαπίστωσαν ότι ο Eli δεν τηρούσε τους κανόνες...

Όχι μόνο είχε κρυφά κινητό τηλέφωνο, αλλά και αρκετές εξωσυζυγικές σχέσεις με άλλες γυναίκες, τις περισσότερες από τις οποίες είχε γνωρίσει σε ένα διαδικτυακό chat room όπου αυτοαποκαλούνταν "Amish Stud".

Ο προβληματικός γάμος της Barbara και του Eli
 
Ο Eli Weaver 
 
Φαινομενικά, η Barbara και ο Eli είχαν έναν καλό γάμο, σε μια καλή κοινότητα φίλων και γειτόνων.

"Η Barbara ήταν πολύ φιλικό, κοινωνικό άτομο. Κάπως χαλαρή, αλλά πολύ καλή. Μια ευγενική ψυχή", είπε η γειτόνισσα Mary Eicher. "Ο Eli ήταν πολύ εξωστρεφής. Συχνά, ερχόταν αρκετά αργά το βράδυ και ζητούσε μια κούρσα. Ήταν πολύ προσεκτικός, ζητούσε συγγνώμη που με ενοχλούσε. Ήταν γοητευτικός".

Η Eicher -που ανήκε στην κοινότητα των Μεννονιτών (μέλη ορισμένων χριστιανικών ομάδων που εντάσσονται στους αναβαπτιστές. Οι Άμις είναι μέλη της χριστιανικής ομολογίας της αναβαπτιστικής προτεσταντικής παράδοσης και ανήκουν στη λεγόμενη Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση. Είναι στενά συνδεδεμένοι, αλλά ανεξάρτητοι από τις εκκλησίες των Μεννονιτών)- ήταν οδηγός ταξί και μετέφερε τους Άμις της κοινότητάς της εκεί που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι ίδιοι με τα άλογα και τις άμαξες.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι Weaver άρχισαν να έχουν προβλήματα στο γάμο τους. Ο Eli είχε πολλές σχέσεις και έκρυβε χρήματα από τη Barbara.

Η αδερφή της Barbara, Fannie Troyer, είπε ότι ο Eli δεν της έδινε χρήματα ούτε για να φροντίσει τα παιδιά ή να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης. Ο Eli διατηρούσε ένα κατάστημα όπλων και η δουλειά πήγαινε καλά, είπε. Δεν ήταν για τα χρήματα, "ήταν για τον έλεγχο".

Λέγεται ότι τα παιδιά τους είδαν τον πατέρα τους να κακοποιεί σωματικά τη μητέρα τους. Δεν το ανέφερε όμως ποτέ γιατί, όπως είπε ένας αρχηγός των Άμις, η ερώτηση που θα της έκαναν θα ήταν:
 
"Τι έκανες για να σου φερθεί έτσι ο άντρας σου;".

Η Barbara πάλευε με τα συζυγικά προβλήματα. Σε μια επιστολή της στον σύμβουλό της έγραψε, "Πού πήγε ο φίλος μου, ο έρωτας, ο έμπιστος σύζυγός μου; Με μισεί απίστευτα".

Ο Eli εγκατέλειψε την οικογένεια και την εκκλησία δύο φορές για να ζήσει ως "Άγγλος". Και τις δύο φορές, επέστρεψε μέσα σε λίγους μήνες, εκλιπαρώντας για συγχώρεση.

"Διαπίστωσε ότι η ζωή εκτός ήταν δύσκολη. Έπρεπε να βρει πώς να βγάλει τα προς το ζην. Νομίζω ότι δεν ήταν αρκετά ώριμος για να διαχειριστεί την ζωή και τις ευθύνες και τον γάμο", είπε ο Morris, ο οποίος έγραψε το βιβλίο A Killing in Amish Country: Sex, Betrayal, and a Cold-blooded Murder. 

Η δολοφονία της Barbara
 
Σπάνια συμβαίνουν δολοφονίες στις ήσυχες κοινότητες των Άμις σε όλες τις ανατολικές ΗΠΑ 
 
Η Barbara Raber ήταν μια άλλη οδηγός ταξί στην κοινότητα του Apple Creek. Η Raber και ο Eli Weaver γνωρίστηκαν το 2003, όταν εκείνη ήταν 33 και εκείνος 23 και άρχισαν σχέση.

Τους μήνες που προηγήθηκαν της δολοφονίας, ο Eli είχε ζητήσει από πολλούς να σκοτώσουν τη σύζυγό του. Οι περισσότεροι δεν τον πήραν στα σοβαρά. Όπως όμως είπε στην κατάθεσή του, όταν το ανέφερε στη Raber, εκείνη "της άρεσε η ιδέα".

Το φθινόπωρο του 2008 άρχισαν να σχεδιάζουν τη δολοφονία. Η Raber έψαξε στο διαδίκτυο (έκανε 840 αναζητήσεις) για το πως να δηλητηριάσει κάποιον και οι ερευνητές βρήκαν μια σειρά από μηνύματα μεταξύ του Weaver και της Raber που συζητούσαν τον τρόπο της δολοφονίας.

"Σκέφτηκα ότι, αν μπορούσαμε να το βάλουμε [δηλητήριο] σε ένα cupcake με μπαχαρικά, μπορεί να μην το καταλάβει", έλεγε ένα μήνυμα από τη Raber.

"Θα μπορούσες να ανατινάξεις το σπίτι;", έγραψε ο Weaver στην Raber.

"Τι θα γίνει με τα παιδιά σου;", ρώτησε εκείνη.

"Τα παιδιά θα πάνε στον παράδεισο γιατί είναι αθώα", απάντησε εκείνος.

Τελικά, συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν ένα όπλο.

Γιατί όμως έπρεπε ο Weaver να σκοτώσει τη σύζυγό του; Γιατί δεν την εγκατέλειπε;

"Αν είχε φύγει, θα τον απέφευγαν", είπε ο Andrew Hyde, δικηγόρος του Weaver. "Αν η σύζυγος είναι νεκρή, του χτυπάνε στοργικά την πλάτη".

Στις 2 Ιουνίου 2009, νωρίς το πρωί, ένα από τα παιδιά του Weaver βρήκε τη μητέρα τους νεκρή και αιμόφυρτη στο κρεβάτι της και έτρεξε στο σπίτι του γείτονα για βοήθεια.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η Barbara είχε πυροβοληθεί με ένα κυνηγετικό όπλο. Επίσης, στην κρεβατοκάμαρα υπήρχαν πολλά χρήματα, κάτι που υποδείκνυε ότι η ληστεία δεν ήταν το κίνητρο.

Εν τω μεταξύ, ο Eli ψάρευε στη λίμνη Erie με φίλους. Είχε φύγει στις 3 τα ξημερώματα, αλλά οι γείτονες και οι οικογενειακοί φίλοι έστρεψαν την προσοχή της αστυνομίας στην Raber, η οποία δεν είχε άλλοθι την ώρα της δολοφονίας.

Η Raber είπε ότι πήρε ένα όπλο από το ντουλάπι όπλων του συζύγου της και παραδέχτηκε ότι μπήκε στο σπίτι των Weaver στις 4:30 το πρωί την ημέρα της δολοφονίας. Είπε ότι δε θυμόταν να γεμίζει το όπλο και ισχυρίστηκε ότι είχε σκοπό απλά να τρομάξει την Barbara, αλλά το όπλο εκπυρσοκρότησε κατά λάθος.

Στις 10 Ιουνίου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία της Barbara, ο Eli ομολόγησε ότι συνωμότησε με την Raber για να σκοτώσει τη σύζυγό του. Δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για τη διάπραξη φόνου με αντάλλαγμα την κατάθεσή του εναντίον της Raber, η οποία κατηγορήθηκε για φόνο.

Οι εραστές αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη
 
Η Barbara Raber 

Η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο Weaver κατέθεσε ότι αυτός και η Raber συζήτησαν το σχέδιο την ημέρα πριν από τη δολοφονία, της είπε ότι θα έφευγε στις 3 τα ξημερώματα για ψάρεμα και ότι η πόρτα του υπογείου θα ήταν ξεκλείδωτη.

Η Raber ανακάλεσε την προηγούμενη ιστορία της, λέγοντας ότι δεν ήταν ποτέ στο σπίτι του Weaver. Το όπλο της δολοφονίας δεν βρέθηκε ποτέ και τα αποτυπώματά της δεν υπήρχαν στο σπίτι. Ο δικηγόρος της Raber υποστήριξε ότι ο Weaver ήταν αυτός που σκότωσε την Barbara, ισχυριζόμενος ότι την πυροβόλησε πριν φύγει για το ψάρεμα.

Όμως, ο Weaver κατέθεσε ότι, στις 9 Ιουνίου, συνάντησε την Raber στον αχυρώνα του. Είπε ότι εκείνη περιέγραψε τη δολοφονία λεπτομερώς και του είπε ότι "λυπάται για όλα". Τέλος, είπε ότι τον ρώτησε πώς να καθαρίσει το όπλο, ώστε να μην φαίνεται ότι είχε βάλλει πρόσφατα.

Με τη βοήθεια της κατάθεσης του Weaver, η Raber καταδικάστηκε σε 23 χρόνια έως ισόβια. Ο Weaver καταδικάστηκε σε 15 χρόνια έως ισόβια ως μέρος της συμφωνίας του.

Τον επόμενο χρόνο, ο Weaver θα περάσει ακρόαση για υπό όρους αποφυλάκιση, ενώ η Raber θα έχει αυτή τη δυνατότητα το 2032.

"Πραγματικά, η κοινότητα συγκλονίστηκε", είπε η συγγραφέας Rebecca Morris. "Ήταν μια σπάνια δολοφονία μεταξύ των Άμις στην Αμερική. Τα τελευταία 250 χρόνια, μόνο τρεις δολοφονίες είχαν διαπραχθεί από συζύγους, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων ανδρών που σκότωσαν τις γυναίκες τους".

Σε μια από τις τελευταίες της επιστολές προς τη σύμβουλό της, η Barbara Weaver είχε γράψει, "Συχνά, σκέφτομαι τα λόγια του Χριστού. 'ἄφες αὐτοῖς· οὐ γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι'".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου