Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ο "Διαβολοκαλόγερος" Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν


Ο Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν (στα ρωσικά, Григорий Ефимович Распутин) ήταν ρώσος μυστικιστής ο οποίος άσκησε τεράστια επίδραση στο τελευταίο ρωσικό αυτοκρατορικό ζεύγος, του τσάρου Νικολάου του Β' και της τσαρίνας Αλεξάνδρας.



Ο Ρασπούτιν γεννήθηκε στο Ποκρόφσκογε της επαρχίας Τομπόλσκ, και από τις επικρατέστερες ημερομηνίες γέννησής του είναι η 22 Ιανουαρίου 1869. Πέθανε στο Πέτρογκραντ στις 29 Δεκεμβρίου 1916 (1916-12-29) (92 ετών).

Ο Ντοστογιέφσκι είχε πει γι’ αυτόν ότι είναι ένας άνθρωπος που σου παίρνει τη βούληση και την ψυχή και σου τις κάνει δικές του.

Το πτώμα του Ρασπούτιν

Ρασπούτιν στην Σιβηρική αργκό σημαίνει ακόλαστος («rasputnik», αλλά σύμφωνα με μια άλλη ερμηνεία, η επωνυμία ενδέχεται να προέρχεται από τη λέξη «raspoutie», που σημαίνει σταυροδρόμι εις ανάμνηση του χωριού του στη Σιβηρία)

Η αυτοψία θα δείξει τρία σημεία εισόδου σφαίρας, που είχαν διασχίσει την καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο. Στο στομάχι θα βρεθεί «μια παχιά μάζα μαλακής μαυριδερής ουσίας», χωρίς αμφιβολία, το δηλητήριο.


Εκείνο όμως που είναι το πιο εκπληκτικό στην υπόθεση είναι το ότι η αυτοψία αποκάλυψε ότι ο Ρασπούτιν δεν πέθανε ούτε από το δηλητήριο, ούτε από τις σφαίρες, ούτε και από τις εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη από τα χτυπήματα με το ρόπαλο, τα οποία και του παραμόρφωσαν το πρόσωπο. Τα χέρια του βρέθηκαν σε όρθια θέση, σαν να προσπαθούσε να βγει απ’ τον πάγο. Η παρουσία νερού στα πνευμόνια δείχνει ότι ανέπνεε ακόμα τη στιγμή που ρίχθηκε στο ποτάμι. Ο Ρασπούτιν πέθανε από πνιγμό ή από κρυοπάγημα.

Όλο το internet βρίθει από πληροφορίες για τον "Διαβολοκαλόγερο":
Γκριγκόρι Γιεφίμοβιτς Ρασπούτιν
Ο πανούργος καλόγερος και «γητευτής» των ψυχών
Αναφορά της Οχράνα για τον Ρασπούτιν (στα αγγλικά)
Η δολοφονία του Ρασπούτιν - Ι
Η δολοφονία του Ρασπούτιν - ΙΙ
Η δολοφονία του Ρασπούτιν - ΙΙΙ
Grigori Efimovich Rasputin (στα αγγλικά)
Βιογραφία απο ρώσικο site (στα αγγλικά) με πολλές σπάνιες φωτογραφίες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου