Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Οι παράξενες πυρκαγιές στο ιταλικό χωριό Canneto Di Caronia...

Το χωριό Canneto di Caronia, στα βορειοανατολικά της Σικελίας
 
... για τις οποίες οι ντόπιοι κατηγόρησαν τον διάβολο.
 
 
 
Από το 2004, οι κάτοικοι του χωριού Canneto Di Caronia στην Σικελία άρχισαν να βλέπουν καθημερινά αντικείμενα να φλέγονται. Όλοι, από τους ανακριτές της πυροσβεστικής μέχρι και εξορκιστές, έχουν μπερδευτεί.

Η απογραφή του 2010 έδειξε ότι στο χωριό, που βρίσκεται στη βορειοανατολική επαρχία της Μεσσήνα στην Σικελία, ζούσαν μόλις 136 άνθρωποι, ενώ οι περισσότεροι που επισκέπτονται το νησί το προσπερνούν χωρίς καν να το προσέξουν.

Από τα τέλη του 2003 όμως, μια σειρά από παράξενες πυρκαγιές τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή στο χωριό. Αρχικά, πολλοί κατηγόρησαν τον διάβολο -ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν έργο Α.Τ.Ι.Α.- η αλήθεια ήταν ακόμη πιο περίεργη.
 
Οι πυρκαγιές
 
 
Στις 23 Δεκεμβρίου του 2003, δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα. Οι New York Times ανέφεραν "μερικά αινιγματικά βραχυκυκλώματα στα ηλεκτρικά, ανεξήγητες φωτιές και εκρήξεις καπνού" προκάλεσαν φωτιά σε εννέα από τα σπίτια του χωριού, ξεσπιτώνοντας έτσι 17 οικογένειες.

Τα ανεξήγητα φαινόμενα ξεκίνησαν από μια τηλεόραση, που ανήκε στον ντόπιο Antonino "Nino" Pezzino.

Κατά τη διάρκεια τω γιορτών, συνεχίστηκαν και τα φαινόμενα. Κλιματιστικά που δεν ήταν σε πρίζα τυλίχτηκαν στις φλόγες, οι ασφάλειες κατά μήκος της Via Mare, της κύριας οδού του χωριού, έλιωσαν, οι κλειδαριές κροτάλησαν με μανία, σαν να προσπαθούσαν να ξεκολλήσουν από τις πόρτες. Φαινόταν σαν η τεχνολογία να επιτίθεται στους ανθρώπους.

Όλα αυτά συνεχίστηκαν μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 2004, όταν μια τεράστια φωτιά εκτόπισε 39 κατοίκους ταυτόχρονα. Ο τρόμος ήταν τόσο διαδεδομένος -και ανεξήγητος- που οι άνθρωποι έμειναν μακριά από το χωριό για μήνες και επέστρεψαν στα τέλη Ιουνίου.

Ίσως το πιο τρομακτικό με τις πυρκαγιές ήταν η έλλειψη οποιασδήποτε λογικής αιτίας. Φαινόταν να είναι αυθόρμητες, αυθαίρετες και τοπικές.

Ο Pezzino μίλησε στους Times και κατηγόρησε μια υπερφυσική δύναμη για όλα τα προβλήματα. "Όποιος πιστεύει στο καλό πιστεύει και στο κακό. Είμαι καθολικός. Πιστεύω στον Διάβολο. Δεν ξέρω γιατί είναι εδώ ο Διάβολος", είπε.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν το χωριό
 
Φωτιά που ξέσπασε από τον τοίχο - πηγή
 
Εκτός από τον Βελζεβούλ, οι κάτοικοι του Canneto di Caronia ήταν αρκετά συγχυσμένοι. Ο δήμαρχος Pedro Spinnato, μαζί με την ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Ιταλίας, εκκένωσαν τους κατοίκους, μεταφέροντάς τους σε ένα ξενοδοχείο σε ένα γειτονικό χωριό, ενώ ο δήμος του Παλέρμο πλήρωσε για να τους παρέχει στέγη και τροφή.

Αρχικά, οι κάτοικοι είδαν με καλό την μεταφορά τους στο ξενοδοχείο -μια γυναίκα δήλωσε ότι, ποτέ πριν, δεν είχε μείνει σε ξενοδοχείο. Ο Pezzino δεν εντυπωσιάστηκε και τόσο. "Όταν πήγαινα για ύπνο, μου φαινόταν ότι ενοχλούσα. Στον κάτω όροφο, έμενε ένας αστυνομικός με τα μικρά παιδιά του, πολύ όμορφα δίδυμα. Όταν κουνιόμουν, τους ξυπνούσα. Δεν είχα συνηθίσει στους κανόνες της πόλης".

Ο διάβολος στο Canneto di Caronia
 
 
Με τους κατοίκους ασφαλείς, ο δήμαρχος διέταξε έρευνα για τις πυρκαγιές, ξεκινώντας στις 11 Φεβρουαρίου του '04. Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, νέες πυρκαγιές ξεκίνησαν και τελικά, οι αρχές έκλεισαν το ρεύμα στο χωριό.

Τόσο η ηλεκτρική αρχή όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας έκαναν μάταιες έρευνες. Το καλύτερο που μπορούσαν να προτείνουν από κοινού ήταν "μια αφύσικη αύξηση του ηλεκτρικού πεδίου", κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί σε οτιδήποτε, από μια γεωμαγνητική ανωμαλία μέχρι μια εξωγήινη παραδοξότητα.

Όπου οι πιστοί έβλεπαν το χέρι του Σατανά, οι αγνωστικιστές έβλεπαν Α.Τ.Ι.Α.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εξορκιστών, πάτερ Gabriele Amorth, είπε στον Guardian ότι υπήρχε μόνο μία εξήγηση για αυτές τις πυρκαγιές. "Ο ιερέας της ενορίας πρέπει σήμερα να πάει και να ευλογήσει όλα τα σπίτια που έχουν γίνει μάρτυρες παραφυσικών φαινομένων γιατί έτσι είναι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι συμβαίνει συνήθως όταν ο διάβολος μπαίνει στις ζωές εκείνων που τον άφησαν να μπει", είπε.

"Αν πρόκειται να το κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε σωστά", είπε ο Pezzino στους Times. "Χρειάζεται μια θυσία για τους αθάνατους θεούς, μια μαύρη κατσίκα ή ένα μαύρο πρόβατο. Πρέπει να ανοίξουμε μια τρύπα στο έδαφος γιατί είναι σοβαρό το θέμα".

Οι πυρκαγιές σταματάνε, για λίγο
 
 
Μερικοί αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι οι πυρκαγιές στο Canneto di Caronia είχαν υπερφυσική προέλευση. Ο Sergio Conte, ειδικός στις τηλεπικοινωνίες, είπε στον Τύπο ότι τα ηλεκτρικά καλώδια που καίγονται αυθόρμητα έχουν σημάδια στο εσωτερικό τους. Όταν όμως εξέτασε τα καλώδια του χωριού και βρήκε ζημιά μόνο στο εξωτερικό, "συνειδητοποίησε ότι δεν είχαν καταστραφεί λόγω δυσλειτουργίας".

Το 2008, ο εισαγγελέας της περιοχής απέρριψε την ιδέα για πιθανές ποινικές κατηγορίες. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη έκρηξη της τηλεόρασης, οι πυρκαγιές είχαν σταματήσει εντελώς και το χωριό ήταν πρόθυμο να αφήσει πίσω του τον φόβο και το μυστήριο. Ο εισαγγελέας έκρινε τα περιστατικά "επισήμως ανεξήγητα".

Όμως, το 2014, ξαφνικά οι φωτιές επέστρεψαν στο Canneto di Caronia. Αυτήν την φορά, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι έπιπλα, στοίβες με διπλωμένα ρούχα, ακόμη και ένα αυτοκίνητο, "κάηκαν αυθόρμητα". Για ακόμη μια φορά, ορισμένοι κάτοικοι κατηγόρησαν τα Α.Τ.Ι.Α., ενώ άλλοι ανέφεραν συσκευές πηνίου Tesla.

Το μυστήριο συνεχίζεται, ακόμη και μετά από τη σύλληψη ενός ντόπιου
Οι Καραμπινιέροι τοποθέτησαν κάμερες σε όλο το χωριό, ελπίζοντας να εξακριβώσουν την αιτία των πυρκαγιών. Έτσι, στις 5 Μαρτίου του 2015, συνέλαβαν έναν ντόπιο που τον θεώρησαν υπεύθυνο για το νέο ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Ο γιος του Antonino "Nino", ο 26χρονος Giuseppe Pezzino συνελήφθη, ενώ ο πατέρας του τέθηκε υπό έρευνα, για τον ρόλο τους στις νέες πυρκαγιές. Η ANSA ανέφερε ότι οι Pezzino έβαζαν τις φωτιές για να έχουν κρατική βοήθεια.

Ωστόσο, ο Giuseppe δεν συνελήφθη ποτέ -ούτε και κατηγορήθηκε- για την έναρξη των πρώτων φωτιών το 2003, οι οποίες παραμένουν "επίσημα ανεξήγητες".

Σήμερα, το χωριό θεωρείται "πόλη-φάντασμα". Λιγότεροι από 150 κάτοικοι παραμένουν εγγεγραμμένοι εκεί, και ζουν κυρίως στις γύρω πλαγιές, όχι κατά μήκος της κάποτε πολυσύχναστης Via Mare.

Αν ο Pezzino προκάλεσε όλες αυτές τις πυρκαγιές, πώς το έκανε; Κανείς δεν τον είδε να μπαίνει σε κανένα σπίτι. Σχεδόν όλες οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν αυθόρμητα. Μέχρι και σήμερα, οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού δεν έχουν αποκλείσει την πιθανότητα εξωγήινης ή υπερφυσικής παρέμβασης.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου