Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Γιατί τα αυτοκίνητα διαθέτουν λαβές πάνω από τις πόρτες;


Μπαίνεις σε ένα αυτοκίνητο, και ο οδηγός είναι... "καμικάζι", ας πούμε... Αμέσως, πιάνεσαι από την λαβή που υπάρχει πάνω από την πόρτα και ταυτόχρονα αρχίζεις τα "κοσμητικά" επίθετα...
 
 
 
Αν και τα αυτοκίνητα έχουν εξελιχθεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κρατιέται κάποιος σε ένα εν κινήσει όχημα, πολλά σύγχρονα αυτοκίνητα εξακολουθούν να διαθέτουν λαβές πάνω από κάθε πόρτα, με πιθανή εξαίρεση την πλευρά του οδηγού.

Αλήθεια, σε τι χρησιμεύουν αυτές οι λαβές;

Σύμφωνα με το Technology.org, οι λαβές βρίσκονται εκεί, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο εύκολα. Για παράδειγμα, αν κάποιος μπει σε ένα μεγάλο όχημα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λαβή ώστε να ανέβει, όπως και όταν κατεβαίνει, αν κρατηθεί από την λαβή, να μην χρειαστεί να πηδήξει στο πεζοδρόμιο. Για ένα μικρό όχημα, η κατάσταση είναι αντίστροφη. Οι λαβές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους και εγκύους.

Στην δεκαετία του 2000, ο μηχανικός της Ford Motor Company Jared Glaspell, ενώ σχεδίαζε το minivan Mercury Monterey και για να δει τι μπορεί να κάνει το όχημα πιο άνετο για τους μέλλοντες γονείς, έβαλε έναν προσομοιωτή εγκυμοσύνης.

Όσο για το γιατί δεν υπάρχει λαβή στην πόρτα του οδηγού, υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι. Όπως φέρει το Nodum.org, ένας πιθανώς λόγος είναι ότι, το τιμόνι μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοσχέδια λαβή και επίσης, θα αποτελούσε εμπόδιο στο ανεβοκατέβασμα. Επιπλέον, αν οι οδηγοί έπιαναν την λαβή ενώ οδηγούν, θα είχαν μόνο με το ένα χέρι στο τιμόνι, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια.

Με λίγα λόγια, οι λαβές είναι εκεί για να κάνουν την είσοδο -και την έξοδο- στο -και από το- αυτοκίνητο μια πιο άνετη διαδικασία. Όμως, αν οι συνεπιβάτες σας δεν τις αφήνουν, είναι καλύτερα να επαναξιολογήσετε τις οδηγικές σας ικανότητες...

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου