Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Γιατί τα παλιά βιβλία "μυρίζουν";

 
"Ένας συνδυασμός από χορταριασμένες νότες με μια δόση οξέων και μια νότα βανίλιας πάνω από μια υποκείμενη μούχλα", περιγράφει μια διεθνής ομάδα χημικών τη μοναδική μυρωδιά παλιών βιβλίων σε μια μελέτη. Ποιητικό, σίγουρα, αλλά τι προκαλεί αυτή τη μυρωδιά;
 
 
 
Τα βιβλία αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από οργανικά υλικά: χαρτί, μελάνι, κόλλα, ίνες. Όλα αυτά τα υλικά αντιδρούν στο φως, τη θερμότητα, την υγρασία και, με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και το ένα με το άλλο, και απελευθερώνουν έναν αριθμό πτητικών οργανικών ενώσεων (Volatile organic compounds, VOCs). Αν και το μείγμα των ενώσεων που απελευθερώνεται από οποιοδήποτε βιβλίο εξαρτάται από τα υλικά που συνέβαλαν στην κατασκευή του, υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές στα υλικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν 72 βιβλία και βρήκαν περίπου 15 ενώσεις που εμφανίστηκαν ξανά και ξανά. Ήταν αξιόπιστοι δείκτες για την αποδόμηση. Μεταξύ αυτών των ουσιών ήταν το οξικό οξύ, η βενζαλδεΰδη, η βουτανόλη, η φουρφουράλη, η οκτανάλη, η μεθοξυφαινυλοξίμη και άλλες χημικές ουσίες (με παράξενα ονόματα). Επίσης, η μυρωδιά ενός βιβλίου επηρεάζεται από το περιβάλλον και τα υλικά που συναντά κατά τη διάρκεια της ζωής του -γι' αυτό ορισμένα βιβλία μυρίζουν καπνό τσιγάρου, άλλα καφέ και άλλα, τρίχωμα γάτας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη μυρωδιά τους και αναπτύσσουν μια μέθοδο για τον προσδιορισμό της κατάστασης και της ηλικίας των βιβλίων και άλλων χάρτινων εγγράφων χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, ελπίζοντας ότι αυτή η μελέτη μπορεί να βοηθήσει τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία να αξιολογήσουν και να παρακολουθήσουν την υγεία των συλλογών τους, ώστε να τα αποθηκεύσουν και να τα φροντίσουν ανάλογα.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου