Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια εννέα μετέπειτα διάσημων

Ο Τζιμ Κάρεϊ πέρασε την παιδική του ηλικία ζώντας έξω από ένα φορτηγό και τα βράδια, μετά το σχολείο, εργαζόταν ως θυρωρός
 
Από την τετραήμερη νοσηλεία του Eminem μετά από μια επίθεση ενός νταή, μέχρι την αίρεση που τραυμάτισε την Ρόουζ Μακ Γκάουαν για μια ζωή, οι διάσημοι που θα δείτε είχαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια.
 
 
 
Δείτε ακόμη:
 
Εννέα διάσημοι που, πριν γίνουν αυτό που έγιναν, έχουν σαγηνεύσει με την τέχνη τους το κοινό, αλλά τα δύσκολα παιδικά τους χρόνια λίγο έλειψε να τους κάνει να μην καταφέρουν τίποτα.
 
Σε αντίθεση με τα παιδιά ηθοποιούς, που η φήμη και τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν από νωρίς πάνω τους, οι καλλιτέχνες που θα δείτε δούλευαν για να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της νεότητάς τους. Από την εγκατάλειψη και την κατάχρηση, μέχρι τη δολοφονία και τη φυλάκιση, μερικοί από αυτούς ίσα που τα κατάφεραν να ζήσουν και για να γίνουν διάσημοι.
 
Η Σαρλίζ Θερόν και ο βίαιος πατέρα της
 
Η μητέρα της Σαρλίζ Θερόν σκότωσε τον βίαιο πατέρα της σε αυτοάμυνα όταν εκείνη ήταν 15 χρονών
 
Όταν η Σαρλίζ Θερόν υποδύθηκε την δολοφόνο Aileen Wuornos στην ταινία Monster (2003) και βραβεύτηκε με Όσκαρ, εντυπωσίασε με την ικανότητά της να "χάνεται" σε σκοτεινούς χαρακτήρες, μια ικανότητα που συνδέεται με το τραγικό παρελθόν της.
Η Θερόν γεννήθηκε στο Μπενόνι της Νότιας Αφρικής στις 7 Αυγούστου του 1975 και ενηλικιώθηκε από τα εφηβικά της χρόνια ακόμα, πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του Απαρτχάιντ. Τα εφηβικά της χρόνια στο οικογενειακό αγρόκτημα ήταν γεμάτα με επικίνδυνες καταστάσεις και χάος.
Μεγαλωμένη από έναν αλκοολικό πατέρα και μια καταπονημένη μητέρα, τα εφηβικά της χρόνια χαρακτηρίζονταν από συνεχή φόβο. Ήταν μοναχοπαίδι και έτσι τραβούσε πάνω της τα ξεσπάσματα του αλκοολικού πατέρα της, ο οποίος γυρνούσε αργά το βράδυ στο σπίτι μεθυσμένος και απειλούσε τακτικά την ίδια και τη μητέρα της.
Στα 15 της, ο πατέρας της εισέβαλε στο σπίτι και επιτέθηκε σωματικά στη μητέρα της, Γκέρντα. Συνοδευόμενος από τον αδερφό του, ο Τσαρλς Θερόν απείλησε τη ζωή της συζύγου και του παιδιού του -πριν σηκώσει το κυνηγετικό του όπλο και πυροβολήσει.
Για να προστατεύσει την κόρη της, η Γκέρντα άρπαξε ένα πιστόλι και πυροβόλησε τον σύζυγό της. Ο θείος της υπέστη ένα μικρό τραύμα και το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Γκέρντα ενεργούσε σε αυτοάμυνα.
Η Σαρλίζ μεγάλωσε ονειρευόμενη μια ζωή επί σκηνής, πλέον όμως είχε την εικόνα του πατέρα της να προσπαθεί να τη σκοτώσει. αλλά και τη μητέρα της που τον σκότωσε μπροστά της.
Στα 20 της μίλησε για το περιστατικό. Αναζήτησε θεραπεία, συνέχισε να ακολουθεί τα όνειρά της για να γίνει ηθοποιός και την τραβούσαν ρόλοι που θα την βοηθούσαν να εξερευνήσει το τραύμα της.
"Κανείς δεν θέλει να εξετάσει αυτόν τον άνθρωπο. Κανείς δεν θέλει να κοιτάξει αυτό το άτομο και να πει, 'Γιατί όμως συνέβη αυτό;'. Με γοητεύει το γιατί. Γιατί από πολλές απόψεις, είμαι εδώ σήμερα λόγω του γιατί".


Ο Τζιμ Κάρεϊ και η άστεγη νιότη του
Ο Κάρεϊ ήταν 12 ετών όταν ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του. Αυτός και τα αδέλφια του, τα πρωινά πήγαιναν σχολείο και τις νύχτες, για να τα βγάλουν πέρα, δούλευαν σε εργοστάσιο ελαστικών σφουγγαρίζοντας και πλένοντας τουαλέτες. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν πλέον η δουλειά δεν αντέχονταν άλλο.
Εξαντλημένος και χωρίς να τον νοιάζει το σχολείο, ο Κάρεϊ ανέφερε ότι ήθελε να "σπάσει το κεφάλι κάποιου". Είχε γίνει από "άριστος μαθητής στο να μην θέλει να ξέρει κανενός το όνομα και να μην κάνει φίλους". Στα 16 του παράτησε το σχολείο και βοήθησε την οικογένειά του να αγοράσει ένα βαν -και έγινε άστεγος.
"Ο πατέρας μου έχασε τη δουλειά του στα 51 του και αυτό ήταν σαν κλωτσιά στο στομάχι", είπε ο Κάρεϊ. "Για λίγο ζήσαμε σε ένα φορτηγάκι και δουλέψαμε όλοι μαζί ως φύλακες... Ζούσαμε σε κάμπινγκ ή στο γκαζόν της αδελφής μου στην επαρχία και, βέβαια, έκανε κρύο στη σκηνή μου".
Η μητέρα του ήταν έντονα καταθλιπτική και συνήθως κατάκοιτη. Τακτικά παραπονιόταν για την υγεία της, ενώ η απελπισμένη παράκλησή της για αγάπη είχε τις ρίζες της στην δική της τραγική παιδική ηλικία. Με έναν φτωχό πατέρα, τρία αδέλφια και μια συναισθηματικά μη διαθέσιμη μητέρα, η ζωή σε ένα βαν ήταν ανυπόφορη.
Ο Κάρεϊ, πριν πάει στο Χόλιγουντ για μια οντισιόν, άρχισε να εμφανίζεται σε stand-up κλαμπ στον Καναδά. Λίγους μήνες μετά την πρόσληψή του στο In Living Color το 1990, η μητέρα του πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ο πατέρας του πέθανε το 1994, χωρίς να δει ποτέ την επιτυχία του γιου του.


Ο Κέλσι Γκράμερ και οικογένειά του που δολοφονήθηκε
 
Ο Κέλσι Γκράμερ το 2005
 
Η ζωή του ηθοποιού Κέλσι Γκράμερ, πριν από την εμφάνιση του στη βιομηχανία του θεάματος, καθορίστηκε από τις φρικτές δολοφονίες των συγγενών του.
Γεννημένος στη Σαρλότ Αμαλί στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, ο Γκράμερ ήταν δύο ετών όταν οι γονείς του χώρισαν. Μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ με τη μητέρα και την αδελφή του, ενώ ο πατέρας του έμεινε πίσω για να διευθύνει το μπαρ του. Συνδέθηκε πολύ με τον παππού του, ο οποίος πέθανε όταν ο Γκράμερ ήταν 11 ετών.
Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του, Φρανκ, δημιούργησε μια νέα οικογένεια και έγινε εκδότης μιας τοπικής εφημερίδας. Όμως, στις 25 Απριλίου του '68, ενώ ο Φρανκ βρισκόταν στο γραφείο του, ένας άντρας πυρπόλησε το αυτοκίνητό του. Όταν ο Φρανκ έτρεξε έξω για να σβήσει τη φωτιά, ο άνδρας τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Ώρες αργότερα συνελήφθη ο Arthur B. Niles ο οποίος κρίθηκε αθώος λόγω παραφροσύνης και στάλθηκε σε ψυχιατρείο για δεκαετίες. Η χήρα του, Ελίζαμπεθ, είχε καταθέσει στη δίκη ότι έπρεπε να τραβήξει το σώμα του συζύγου της ώστε ο Niles να μην το πατήσει με το αυτοκίνητό του.
Ο Κέλσι ήταν 13 ετών.
Επτά χρόνια αργότερα, η 18χρονη αδελφή του Κάρεν απήχθη, βιάστηκε και δολοφονήθηκε. Το βράδυ της 1ης Ιουλίου του '75, η αδερφή του, έχοντας τελειώσει την βάρδια της, καθόταν έξω από την δουλειά της στο Κολοράντο και ο δολοφόνος Freddie Lee Glenn την έβαλαν δια της βίας στο αυτοκίνητό του, την λήστεψε και την πήγε στο διαμέρισμά του. Ο Glenn και τρεις συνεργάτες του είχαν ήδη δολοφονήσει δύο ντόπιους πριν βιάσουν την Κάρεν και την μαχαιρώσουν στο χέρι, την πλάτη και το λαιμό. Θεωρώντας ότι ήταν νεκρή, την παράτησαν σε ένα πάρκο. Εκείνη προσπάθησε να βρει βοήθεια, αλλά πριν προλάβει, πέθανε από αιμορραγία. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Κέλσι θα έχανε και τα δύο ετεροθαλή αδέρφια του από ένα θανατηφόρο ατύχημα καταδύσεων στις Παρθένες Νήσους. Το '76, ο Glenn καταδικάστηκε και για τις τρεις δολοφονίες, αλλά το 2009 αποφυλακίστηκε με αναστολή, κάτι που ώθησε τον Γκράμερ να γράψει στο συμβούλιο για να επικαλεστεί επανεξέταση και τελικά, η αναστολή του Glenn απορρίφθηκε.


Η χωρίς πατέρα, εγκληματική νιότη του DMX
 
Ο DMX (δεξιά) εθίστηκε στον κόσμο της κοκαΐνης από τα 14 

Αναφέρεται ως ένας από τους πιο ωμούς και έντιμους ράπερ, ο DMX δυσκολεύτηκε να μιλήσει για το παρελθόν του χωρίς μικρόφωνο. Ο γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1970 Earl Simmons, γιος μιας φτωχής ανύπαντρης μητέρας, στο Μάουντ Βέρνον της Νέας Υόρκης, κακοποιήθηκε και εγκαταλείφθηκε πριν καν τα εγκλήματα και τα ναρκωτικά μπουν στην ζωή του.
Ο πατέρας του παράτησε την οικογένεια και ο Simmons δεν είχε ποτέ ξανά νέα του. Στα 6 του, η μητέρα του του έσπασε δύο δόντια με μια σκούπα. Στα 14 άρχισε να πίνει αλκοόλ και να καπνίζει κάνναβη, ενώ ο μέντοράς του στην μουσική τον πρόδωσε εξαιτίας του εθισμού στο κρακ.
Ο έφηβος Simmons ξεκίνησε μια σειρά από μικροεγκλήματα που οδήγησαν στην ανάκληση της επιμέλειας της μητέρας του. Ένας δικαστής έκρινε ότι η μητέρα του δεν μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από προβλήματα και τον έστειλαν σε ορφανοτροφείο όπου θα ζούσε για 18 μήνες. Σύντομα όμως τον έδιωξαν επειδή, με τον συγκάτοικό του, έβαλαν φωτιά. Μέχρι και το 1985 φιλοξενήθηκε στο σπίτι ενός άλλου παιδιού στο Dobbs Ferry της Νέας Υόρκης.
Όμως ο Simmons ήταν αποφασισμένος να εντυπωσιάσει τους παραγωγούς, αν και, πριν υπογράψει το '98 με την Def Jam Records, πέρασε χρόνια αμφιβάλλοντας αν θα τα κατάφερνε.
Με τα δύο πρώτα άλμπουμ του να φτάνουν στο Νο 1 των Billboard Charts μέσα σε ένα χρόνο, ο DMX είχε πετύχει μια ιστορική πρώτη για το χιπ-χοπ. Για να φτάσει εκεί, χρειάστηκε να τα καταφέρει να ξεφύγει από τα ναρκωτικά, τις ληστείες, τις κλοπές αυτοκινήτων και τις επιθέσεις.
Αν και είχε μια εμβληματική δισκογραφία, βραβευμένη με Grammy, ο DMX δεν ξεπέρασε ποτέ τους εθισμούς που είχε από παιδί. Πριν πεθάνει από καρδιακή προσβολή στις 9 Απριλίου 2021, ο 51χρονος παραδέχτηκε ότι το ραπ ήταν ο μόνος τρόπος που μπορούσε να εκφραστεί.


Η βίαιη ανατροφή του Τάιλερ Πέρι
 
Ο Πέρι επέζησε από τα καθημερινά βασανιστήρια για να γίνει ένας από τους λίγους μαύρους δισεκατομμυριούχους της Αμερικής
 
Ένας αυτοδημιούργητος συγγραφέας-σκηνοθέτης που έχει δημιουργήσει μια σειρά από υπερπαραγωγές, ο Τάιλερ Πέρι είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους εν ζωή κινηματογραφιστές και πρόσφατα κατάφερε να μπει στο μικρό αμερικανικό πάνθεον των μαύρων δισεκατομμυριούχων. Ωστόσο, η παρουσία του κρύβει ένα πραγματικά τραγικό παρελθόν.
Γεννημένος στις 13 Σεπτεμβρίου του 1969, ο Έμιτ Πέρι Τζούνιορ κακοποιήθηκε τόσο πολύ από τον πατέρα του που θα περιέγραφε τη ζωή του ως "μια κόλαση". Αργότερα αποκάλυψε ότι συχνά-πυκνά ξυπνούσε φοβισμένος, αβέβαιος αν ο πατέρας του θα τον κακοποιούσε εκείνη τη μέρα ή τι θα μπορούσε να κάνει για να το αποφύγει.
Ένα απόγευμα, ο πατέρας του τον χτύπησε άγρια. "Μέχρι σήμερα, δεν ξέρω γιατί το έκανε", είπε ο Πέρι. "Αλλά τον θυμάμαι να με στριφογυρίζει σε ένα δωμάτιο και να με χτυπά με το καλώδιο της ηλεκτρικής σκούπας. Απλώς δεν σταματούσε. Όταν αποκοιμήθηκε, έτρεξα στο σπίτι της θείας μου". Αν και η θεία του απείλησε με όπλο τον πατέρα του να μην τον ξαναχτυπήσει, η κακοποίηση δεν σταμάτησε.
Στα 5 ή 6 του, ένας ενήλικος γείτονας διέκοψε το παιχνίδι του και έβαλε το χέρι του μέσα στο παντελόνι του παιδιού. Αργότερα, θα τον κακοποιούσαν ένα νοσοκόμος και ένας "άνθρωπος της εκκλησίας". "Χρησιμοποίησε τον Θεό και τη Βίβλο εναντίον μου για να δικαιολογήσει πολλά πράγματα που μου συνέβαιναν. Ήταν τόσο φρικτό. Και αυτή ήταν η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία, με αυτόν τον άντρα να μου κάνει στοματικό σεξ ως αγόρι".
Ένας από τους ξυλοδαρμούς του πατέρα του άφησε τον Πέρι αναίσθητο για τρεις ημέρες. Ο πατέρας του του είχε πει να αλλάξει τα λάστιχα στο αυτοκίνητό του, αλλά όταν εκείνος δεν μπόρεσε να το κάνει, τον χτύπησε άγρια. Ο Πέρι κατέληξε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας κόβοντας τους καρπούς του, αλλά επέζησε και τελικά βρήκε παρηγοριά στην φροντίδα της μητέρας του.
Στα 16 του, για να αποδείξει την ανθεκτικότητά του, άλλαξε νομικά το όνομά του, από Emmett σε Tyler και ξεπέρασε τη δυσπιστία του στους ενήλικες. Έφτασε στο σημείο να συγχωρήσει τον πατέρα του, αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις παραβάσεις του.


Eminem, θύμα εκφοβισμού και εγκαταλελειμμένος
 
O Eminem και ο Proof το 1998
 
Το 1999 ο Eminem μπήκε στη σκηνή του hip-hop. Ο 26χρονος ράπερ, με τα κατάξανθα μαλλιά και την γλώσσα ξυράφι, είχε μια παράξενη εικόνα αλλά με πολλές ικανότητες.
Γεννημένος ως Marshall Bruce Mathers III στις 17 Οκτωβρίου του 1972, στο St. Joseph του Μιζούρι, εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα του ως βρέφος. Η μητέρα του, Debbie, γέννησε ακόμη έναν γιο από άλλο άντρα ο οποίος και αυτός εγκατέλειψε την οικογένεια. Η άπορη μητέρα του περιπλανήθηκε άσκοπα πριν τελικά εγκατασταθεί στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. "Άλλαζα σχολεία δύο, τρεις φορές το χρόνο", έχει δηλώσει ο Eminem.
Όταν προσπάθησε να γράψει τον πατέρα του, τα γράμματα επέστρεψαν με επισήμανση "επιστροφή στον αποστολέα". Τακτικά, έπεφτε θύμα εκφοβισμού ως απόβλητος και δεν κατάφερε να κάνει φίλους. Τον Ιανουάριο του '82, ο συμμαθητής του DeAngelo Bailey τον χτύπησε τόσο άσχημα που ο Mathers νοσηλεύτηκε για τέσσερις ημέρες και χρειάστηκε να μάθει από την αρχή πώς να δένει τα παπούτσια του. Ακολούθησαν εφιάλτες και αντικοινωνική συμπεριφορά.
Συχνά, η χρόνια εθισμένη παίκτρια μπίνγκο Debbie Mathers, άφηνε τον Mathers με τον θείο του, Ronnie Polkinghorn. Ο Ronnie έμαθε στον Mathers την hip-hop και έγινε μια αξιόπιστη πατρική φιγούρα, αλλά έπασχε από κατάθλιψη και αυτοκτόνησε όταν ο Mathers ήταν 17.
Τελικά, παράτησε το σχολείο ελπίζοντας να γίνει ράπερ. "Διαπίστωσα ότι ανεξάρτητα από το πόσο κακός ήμουν στο σχολείο, και ανεξάρτητα από το πόσο χαμηλοί ήταν οι βαθμοί μου μερικές φορές, ήμουν πάντα καλός στα αγγλικά".
Πέρασε χρόνια ψήνοντας μπιφτέκια, τον κλέβανε συχνά, ενώ και το σπίτι που μοιραζόταν με τη φίλη του ήταν συχνά στόχος ληστών. Συμμετείχε σε ραπ μάχες και κέρδιζε, αλλά οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες τον απέρριπταν επειδή ήταν λευκός. Με ένα μωρό καθ' οδόν και χωρίς ελπίδα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει.
Και τότε, το 1997, ο Dr Dre άκουσε το EP "Slim Shady" του Eminem και θέλησε αμέσως να συνεργαστεί μαζί του. Δύο χρόνια αργότερα, ο Eminem κυκλοφόρησε το LP "The Slim Shady". Τα Χριστούγεννα πριν ο Dre ανακαλύψει τον Mathers, είχε μόνο 40 δολάρια στην τσέπη του για να αγοράσει ένα δώρο στην κόρη του.


Η Ρόουζ Μακ Γκάουαν και τα Παιδιά του Θεού
 
Η Ρόουζ Μακ Γκάουαν μόλις που γλίτωσε από μια καταχρηστική σεξουαλική αίρεση ως παιδί

Η ηθοποιός Ρόουζ Μακ Γκάουαν έχει συμμετάσχει στην ταινία Scream, αλλά και στην σειρά "Οι Μάγισσες". Είναι μια από τις ηθοποιούς που συνέβαλε στο κίνημα #MeToo το 2017, με την κατηγορία του βιασμού κατά του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Όμως, πριν από αυτό, η Μακ Γκάουαν είχε βιώσει τραύματα έχοντας περάσει τα παιδικά της χρόνια στην κακοποιητική αίρεση των Παίδων του Θεού.
Τα Παιδιά του Θεού, δημιούργημα του ιεροκήρυκα David Brandt Berg το 1968, είχαν 19.000 μέλη σε όλο τον κόσμο. Η ίδια η Μακ Γκάουαν γεννήθηκε μέσα στην απαγόρευση της αίρεσης, η οποία απαιτούσε οι ακόλουθοί της να ζουν σε κοινότητες και να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ ανάγκαζε τις γυναίκες μέλη της να στρατολογούν άνδρες μέσω του σεξ.
"Θυμάμαι πως έβλεπα πώς ήταν οι άντρες της λατρείας με τις γυναίκες και σε πολύ μικρή ηλικία αποφάσισα ότι δεν θέλω να γίνω σαν αυτές τις γυναίκες. Βασικά, ήταν εκεί για να εξυπηρετήσουν τους άνδρες σεξουαλικά. Οι γυναίκες πήγαιναν σε μπαρ -το αποκαλούσαν ψάρεμα φλερτ", έχει δηλώσει.
Ο ίδιος ο Berg κατηγορήθηκε για βιασμό των παιδιών του, ενώ η κόρη του στα απομνημονεύματά της όρισε την ομάδα ως "παγκόσμιο δίκτυο πορνείας". Όταν ο Berg άρχισε να κηρύττει σεξ μεταξύ παιδιών και ενηλίκων στους οπαδούς του, ο πατέρας της Μακ Γκάουαν κατάλαβε ότι είχε βάλει τα παιδιά του σε κίνδυνο, οπότε έφυγε με τα τρία παιδιά του και μια από τις συζύγους του.
"Έπρεπε να φύγουμε κρυφά. Ο μπαμπάς μου, η Nat, η Daisy και εγώ δραπετεύσαμε με την άλλη γυναίκα του μπαμπά μου μέσα στη νύχτα. Θυμάμαι να τρέχω μέσα από ένα χωράφι με βροντές και κεραυνούς, να κρατάω το χέρι του μπαμπά μου και να τρέχω όσο πιο γρήγορα μπορούσα για να είμαι μαζί του", είπε. "Κρυφτήκαμε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι και έπρεπε να βράσουμε νερό σε κατσαρόλες για να κάνουμε μπάνιο. [Η αίρεση] έστειλε κόσμο να μας βρει. Θυμάμαι έναν άντρα που προσπαθούσε να μπει μέσα με ένα σφυρί".
Η οικογένεια γλίτωσε. Ωστόσο, η Μακ Γκάουαν δεν ξέχασε ποτέ την ασταθή ανατροφή της και, ως ενήλικη, έβαλε σκοπό της να υποστηρίξει τις γυναίκες παγκοσμίως.
Αν και γλίτωσε από την αίρεση του Berg, το 1997 έπεσε θύμα κακομεταχείρισης από τον Γουάινστιν.


Τα παιδικά χρόνια της Μέριλιν Μονρόε ως Νόρμα Τζιν
 
Η Gladys Baker (αριστερά) με η μωρό Norma Jeane Mortenson (μπροστά) με φίλους στην παραλία
 
Η Μέριλιν Μονρόε ανέβηκε από τα κουρέλια στα πλούτη και έκανε τη δική της διαδρομή. Όμως, ενώ το χαμόγελο και η παιχνιδιάρικη παρουσία της στην οθόνη έχουν γίνει εικονικά, τα δύσκολα παιδικά χρόνια της και η ψυχικά άρρωστη μητέρα της την άφησαν με πολλά τραύματα.
Η Μέριλιν Μονρόε γεννήθηκε ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον την 1η Ιουνίου του 1926 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Η μητέρα της, Γκλάντις Μπέικερ, την έδωσε σε αναδοχή οικογένεια όταν ήταν δύο μηνών και έφυγε για την Ινδία. Η Μονρόε δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα της και ανατράφηκε θρησκευτικά από την Ida και τον Wayne Bolender.
Στα 3 της, η Μπέικερ τους επισκέφθηκε απροσδόκητα και προσπάθησε να την απαγάγει. Η Ida ανησυχούσε πολύ για την απόπειρα, αλλά την εμπιστεύτηκε όταν μητέρα και κόρη επανενώθηκαν όταν η Μονρόε ήταν 7 ετών. Ωστόσο, το όνειρο κατέρρευσε λίγο μετά την υιοθεσία, όταν η Μπέικερ υπέστη ψυχωτικό κλονισμό μπροστά στην κόρη της. "Η μητέρα ούρλιαζε και γελούσε", θυμάται η Μονρόε. "Την πήγαν στο Norwalk Mental Hospital. Εκεί είχαν πάει τον πατέρα της και την γιαγιά της μητέρας μου όταν άρχισαν να ουρλιάζουν και να γελούν".
Η Μονρόε πέρασε τα παιδικά της χρόνια σε ανάδοχες οικογένειες. Συνολικά έζησε με 12 οικογένειες, υποφέροντας τα πάντα, από παραμέληση και κακοποίηση μέχρι ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που της άφησε τραύλισμα.
Στα 16 της, η οικογένεια Goddard βαρέθηκε να την μεγαλώνει και, το 1942, την πάντρεψαν με τον 21χρονο γείτονά τους James Dougherty, ο οποίος το '44 έφυγε για να πολεμήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, ένας φωτογράφος ανακάλυψε την Μονρόε και το '46 υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο για ταινίες.
Όμως, τα προβλήματά της δεν τελείωσαν ποτέ. Το '51, το πρώτο τεύχος του Playboy δημοσίευσε γυμνές φωτογραφίες στις οποίες είχε ποζάρει. Την ίδια χρονιά, παντρεύτηκε τον σταρ του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο.
Παρά τη φήμη της και την καριέρα της, δεν απελευθερώθηκε ποτέ πραγματικά από τα παιδικά της χρόνια και το 1962, σε ηλικία 36 χρονών, βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Η πραγματική αιτία του θανάτου της αμφισβητείται δεκαετίες αργότερα.


Η Γκλεν Κλόουζ και τα νεανικά της χρόνια σε μια αίρεση
 
Η Γκλεν Γκλόουζ (όρθια) με τα αδέρφια της 
 
Η Γκλεν Κλόουζ είναι άμεσα αναγνωρίσιμη, με συμμετοχή σε πολλές ταινίες και υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά τα νεανικά της χρόνια στην αίρεση Moral Re-Armance (MRA) έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό -εκτός από την ίδια.
Γεννημένη στις 19 Μαρτίου του 1947, η Κλόουζ ήταν επτά ετών όταν ο πατέρας της, Δρ. William Taliaferro Close, προσχώρησε στην ομάδα το 1954. Αν και η ομάδα ξεκίνησε την δεκαετία του 1930 ως ένα φαινομενικά αντιπολεμικό κίνημα, με την πάροδο του χρόνου η δημιουργία του αιδεσιμότατου Frank Buchman εξελίχθηκε σε αυστηρή θρησκευτική λατρεία. Για την Κλόουζ, οι αυστηροί κανόνες της άφησαν ένα ισόβιο στίγμα.
"Βασικά δεν επιτρεπόταν να κάνεις τίποτα ή έπρεπε να αισθάνεσαι ένοχος για αφύσικες επιθυμίες", θυμάται.
Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στην Ευρώπη, η Κλόουζ βρήκε τη διαφυγή μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το 1970 γράφτηκε στο College of William & Mary και άρχισε να σπουδάζει θέατρο. Το 1974, άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά.
"Έβλεπα όνειρα γιατί δεν πήγα σε κανέναν ψυχίατρο. Είχα αυτά τα όνειρα, και ξεκίνησαν με προδοσία, μια αίσθηση προδοσίας, και στη συνέχεια εξελίχθηκα στο να μπορώ να τους κοιτάξω και να τους πω, 'Κάνετε λάθος. Κάνετε λάθος.'". "Η τελική ενσάρκωση αυτών των ονείρων ήταν η ικανότητά μου να σηκωθώ ήρεμα και να φύγω. Και μετά δεν τα είχα πια. Από εκείνο το σημείο και μετά, δεν είχα καμία σχέση μαζί τους.".
Η υπόλοιπη οικογένειά της κατάφερε να εγκαταλείψει την λατρεία οικειοθελώς. Και ενώ η Κλόουζ είχε μια εκπληκτική καριέρα, πιστεύει ότι το παιδικό της τραύμα την εμπόδισε να δημιουργήσει μακροχρόνιες σχέσεις.
Παρ' όλα αυτά, δεν παραιτήθηκε ποτέ από την υποστήριξη των γονιών της και μετακόμισε στη Μοντάνα για να ζήσει κοντά τους.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου