Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Οι κανόνες και η εθιμοτυπία που μάθαιναν οι πρώτοι θεατές του σινεμά

 
Στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, πριν από την προβολή μιας ταινίας, εμφανιζόντουσαν διαφάνειες με συστάσεις για το πως να συμπεριφέρονται οι θεατές, προσφέροντας συμβουλές όπως "Κυρίες, βγάλτε τα καπέλα σας", "Δεν επιτρέπεται η δυνατή ομιλία ή το σφύριγμα", "Παρακαλώ χειροκροτήστε μόνο με τα χέρια" κ.λπ.
 
 
 
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου γράφει, "Καθώς οι μαζικές ψυχαγωγίες της μεσαίας τάξης απέκτησαν αυξανόμενη δημοτικότητα στα τέλη του 19ου αιώνα, το ίδιο έγινε και με το να διδάξουμε σε αυτό το νέο κοινό τους τρόπους κατάλληλης δημόσιας συμπεριφοράς".
 
"Αν περιμένετε να χαρακτηριστείτε κύριος, δε θα φτύσετε στο πάτωμα"
 
Ωστόσο, αυτές οι διαφάνειες είχαν μια ακόμη λειτουργία. Οι περισσότεροι πρώιμοι κινηματογράφοι είχαν μόνο έναν προβολέα, έτσι οι γυάλινες διαφάνειες (ή οι "διαφάνειες φαναριού", όπως ονομάζονταν αρχικά) χρησιμοποιήθηκαν ως παύσεις όταν επεξεργάζονταν ή άλλαζαν τα καρούλια. Όπως φαίνεται μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, αυτές οι γυάλινες διαφάνειες συχνά περιείχαν οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά κατά την διάρκεια της προβολή μιας ταινίας.
 
"Διάλειμμα"
 
Μερικές από τις αφίσες της εποχής επικεντρώνονταν σε ένα στοιχείο της γυναικείας γκαρνταρόμπας που στον σύγχρονο κόσμο ξεχνάμε. Τα κομψά και τεράστια καπέλα αποτελούσαν τεράστιο πρόβλημα για τους θεατές του σινεμά -ειδικά αν κάποιος καθόταν πίσω από κάποια κυρία που φορούσε ένα ιδιαίτερα μεγαλοπρεπές καπέλο.
 

"Παρακαλούμε, χειροκροτείστε μόνο με τα χέρια"

Άλλες αφίσες επικεντρώθηκαν στο χειροκρότημα και το σφύριγμα. Εκείνη την εποχή, το δυνατό σφύριγμα με τα δάχτυλα στο στόμα ήταν δημοφιλές. Μια άλλη αφίσα απαγόρευε τη δυνατή ομιλία και το σφύριγμα. Στις μέρες μας οι συζητήσεις απαγορεύονται στον κινηματογράφο, αλλά μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην εποχή του βωβού κινηματογράφου, οπότε κάποιες συζητήσεις επιτρέπονταν.
 

"Κύριοι, βγάλετε τα καπέλα σας και μην καπνίζετε"
 
Στα πρώτα θέατρα, ειδικά στα "nickelodeon" -ο πρώτος τύπος εσωτερικού χώρου αφιερωμένου στην προβολή ταινιών στις ΗΠΑ, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1888 από τον συνταγματάρχη William Austin για το Austin's Nickelodeon στην Βοστώνη της Μασαχουσέτης-, γυναίκες και άνδρες αναμειγνύονταν πολύ πιο ελεύθερα απ' ό,τι ήταν το βικτοριανό έθιμο. Μάλιστα, πολλές από τις ανησυχίες για τα nickelodeon προέκυψαν λόγω της παρουσίας των γυναικών.
 

"Παραμείνετε καθισμένοι"

Ανυπομονώντας να επεκτείνουν τα κέρδη τους, οι πρώιμες κινηματογραφικές αίθουσες ή τα nickelodeon, μεταξύ των αλλαγών των καρουλιών, ανέβαζαν συχνά διαφάνειες ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να παρακολουθήσουν ταινίες (π.χ. "Οι κυρίες και τα παιδιά είναι καλεσμένα σε αυτό το θέατρο, δεν εμφανίζονται ποτέ προσβλητικές φωτογραφίες εδώ") καθώς τα θέατρα δε θεωρούνταν πλήρως αξιοσέβαστοι χώροι.
 

"Αν σας ενοχλήσει κάποιος όταν είστε εδώ, σας παρακαλούμε πείτε το στη διεύθυνση"

Καθώς περισσότερες γυναίκες άρχισαν να παρακολουθούν ταινίες, τα nickelodeon έπρεπε να παλέψουν με απατεώνες που προσπαθούσαν, με την βοήθεια του σκότους, να έρθουν σε επαφή μαζί τους, οδηγώντας έτσι στη δημιουργία "ενόχλησης", ή στη σύγχρονη γλώσσα, σεξουαλικής παρενόχλησης.
 

"Δεν επιτρέπονται οι ηχηρές ομιλίες και το σφίριγμα"

Μερικές από τις διαφάνειες έδειχναν ότι αυτή η ανησυχία εκδηλώθηκε με φόβο για την ασφάλεια των γυναικών ή για τις ευαισθησίες τους. Το γεγονός ότι το κοινό ήταν ένας συνδυασμός τάξεων και φυλών επέτεινε αυτούς τους φόβους.
 

"Διάλειμμα"

Μέχρι το 1910, κάθε εβδομάδα, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί επισκέπτονταν τα nickelodeon και τις κινηματογραφικές αίθουσες. Οι ταινίες, που προβάλλονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είχαν διάρκεια μόλις 10 λεπτά, αλλά οι θαμώνες μπορούσαν να φτάσουν κάποια στιγμή και ενώ η προβολή είχε ξεκινήσει και να μείνουν όσο τους ήθελαν, βλέποντας κωμωδίες, μελοδράματα, χορευτικά νούμερα και ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ.
 

 "Καληνύχτα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου