Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Η Αιώνια Φλόγα του JFK, που όμως, δεν καίει για πάντα

Άποψη του Arlington House από τον τάφο του JFK - πηγή
 
Μετά τη δολοφονία του 35ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, η σύζυγός του, Τζάκι Κένεντι, ήταν πολύ συγκεκριμένη για το μνημείο που ήθελε να στηθεί προς τιμή του.
 
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Η Τζάκι προηγουμένως είχε δει και θαυμάσει την αιώνια φλόγα στον τάφο του Γάλλου Άγνωστου Στρατιώτη στο Παρίσι και ένιωθε ότι ένας παρόμοιος φόρος τιμής θα ήταν κατάλληλος για τον σύζυγό της. Η ιδέα εγκρίθηκε και η Washington Gas Company είχε στη διάθεσή της περίπου μια ημέρα για να σχεδιάσει μια δάδα προπανίου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κηδεία. Η εταιρία τα κατάφερε και από τότε η φλόγα καίει αδιάκοπα.

Ή σχεδόν αδιάκοπα. Παρά το γεγονός ότι η δάδα είναι σχεδιασμένη ώστε, αν τυχόν σβήσει η φλόγα να ανάψει αμέσως, η φλόγα έχει σβήσει τουλάχιστον δύο φορές.
 
Η πρώτη φορά συνέβη στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, όταν μια ομάδα Καθολικών μαθητών επισκέφτηκαν το μνημείο του Κένεντι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον. Ο τάφος ήταν προσωρινός, ένας χώρος για να θρηνεί το κοινό ενώ κατασκευαζόταν το μόνιμο μνημείο. Ακόμα κι έτσι, η αιώνια φλόγα ήταν ήδη στη θέση της, την οποία άναψε η Τζάκι την ημέρα της κηδείας. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, τα παιδιά κατάφεραν να σβήσουν τη φλόγα ενώ την ράντιζαν με αγιασμό. Όμως, ένας από τους φύλακες του τάφου ήταν καπνιστής και χρησιμοποίησε τον αναπτήρα του για να την αναζωπυρώσει.

Στις 14 Μαρτίου του 1967, ο Κένεντι μεταφέρθηκε στην οριστική θέση όπου θα αναπαυόταν για πάντα, όχι μακριά από το προσωρινό σημείο. Αργότερα εκείνη την χρονιά, οι κακές καιρικές συνθήκες έκαναν τη φλόγα να σβήσει για δεύτερη φορά, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει την βροχή και τον άνεμο -όπως αναφέρεται στην Προεδρική Βιβλιοθήκη και Μουσείο JFK υπάρχει "ένας ηλεκτρικός σπινθήρας που αναβοσβήνει συνεχώς κοντά στην άκρη του ακροφυσίου". Εξαιτίας αυτού, αν η φλόγα σβήσει, αναζωπυρώνεται σχεδόν αμέσως. Όμως, εκείνον τον Αύγουστο, οι έντονες βροχοπτώσεις όχι μόνο έσβησαν τη φλόγα, αλλά πλημμύρισαν και έναν κοντινό μετασχηματιστή. Ο ελαττωματικός μετασχηματιστής εμπόδισε την ανάφλεξη του σπινθήρα, οπότε η φλόγα παρέμεινε σβηστή έως ότου οι υπάλληλοι μπόρεσαν να την ανάψουν ξανά όταν σταμάτησε η βροχή.
 
Η Αιώνια Φλόγα του JFK στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον μετά την ανακαίνισή της το 2013 - πηγή
 
Το 2013, έγιναν μερικές σημαντικές ανακαινίσεις στο μνημείο ώστε το σύστημα αερίου να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτικό και ευκολότερο στη συντήρηση. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να σβήσει η φλόγα εκεί. Όμως, πριν γίνει αυτό, την μετέφεραν σε μια προσωρινή εστία, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το πρωτότυπο μνημείο, και έτσι, διατηρώντας την μπορεί να ειπωθεί ότι στην πραγματικότητα δεν έσβησε.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου