Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Τόμας Έντισον Τζούνιορ, ο γιος του διάσημου εφευρέτη που ντρόπιασε το όνομα της οικογένειας


Ανεξάρτητα από την πάθηση -είτε αυτή ήταν φυματίωση, ρευματισμός, προβλήματα στα νεφρά, χαμένη αρρενωπότητα, μετατόπιση της μήτρας, συμφόρηση, κλπ- οι αναγνώστες των περιοδικών και των εφημερίδων το 1903 είδαν ότι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια συσκευή που παρουσιάστηκε ως ένα σύγχρονο ιατρικό θαύμα. Ονομάστηκε Magno-Electric Vitalizer και αξιοποίησε τη δύναμη του ηλεκτρισμού για να διεγείρει τα νεύρα, παρακινώντας τις φυσικές θεραπευτικές δυνάμεις του ίδιου του σώματος.
 
 
 
Δεν ήταν όμως μόνο αυτά που μπορούσε να κάνει το Vitalizer. Σε μια αυστηρή "επιστημονική" μελέτη, η συσκευή -η οποία αποτελείτο από δύο πλάκες χαλκού που μπορούσαν να εφαρμοστούν στο κεφάλι ή τον κορμό, με προαιρετικά βύσματα στη μύτη- βρέθηκε ότι βελτιώνει τη νοητική λειτουργία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις πέντε έως 10 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από την ομάδα ελέγχου. Μια διαφήμιση στην Los Angeles Herald υποσχέθηκε ότι το Vitalizer "επέτρεπε στον χρήστη να σκεφτεί πολύ πιο γρήγορα".

Όπως πολλές ύποπτες συσκευές υγείας που πουλήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, το Vitalizer ήταν μια παντελώς ανοησία. Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ απέρριψε μια αίτηση γι' αυτήν σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, επειδή ήταν "μη λειτουργική". Μέχρι το 1904, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ χρέωσε τον διανομέα της για ταχυδρομική απάτη.

Φυσικά, η ψευτοϊατρική δεν ήταν κάτι καινούργιο. Όμως, η αξιποίηση του Vitalizer από το κοινό για να θεραπεύσει τις αρρώστιές του ήταν μοναδική. Η συσκευή πωλούνταν από την Thomas A. Edison Jr. Chemical Company, μια εταιρία που φαινομενικά ανήκε στον γιο του διάσημου εφευρέτη Τόμας Έντισον. Το όνομα της οικογένειας είχε γίνει συνώνυμο της καινοτομίας. Ο περισσότερος κόσμος ήταν εύκολο να πιστέψει ότι ο λεγόμενος "Μάγος" είχε απογόνους που θα μπορούσαν να προσφέρουν τεχνολογία που θα τους άλλαζε τη ζωή -μια διαφήμιση έλεγε ότι ο γερο-Έντισον "δεν μπορούσε να τα καταφέρει όλα, και άφησε ένα δωμάτιο στο Σπίτι της Επιστήμης στο οποίο ο Τόμας Α. Έντισον ο Νεώτερος εργάστηκε και πειραματίστηκε για χρόνια για να τελειοποιήσει το Magno-Electric Vitalizer".

Στην πραγματικότητα, ο Τόμας Α. Έντισον ο Νεώτερος είχε πολύ λίγα κοινά με τον διάσημο πατέρα του. Αντί να βελτιώσει την δεξιοτεχνία του, προτίμησε να πουλήσει το επώνυμό του σε μια σειρά δυσάρεστων και ανήθικων επιχειρήσεων. Η πρακτική ενόχλησε τόσο πολύ τον πατέρα του που κάποτε είπε σε έναν φίλο του ότι ο γιος του ήταν "απόλυτα αμόρφωτος, επιστημονικά και διαφορετικά".
 
Ο Thomas Alva Edison Jr. - πηγή
 
Καμία αναφορά στον Έντισον δεν φαίνεται πλήρης χωρίς να πιστωθούν οι πιο εντυπωσιακές συνεισφορές του στον κόσμο. Το 1877, χρησιμοποίησε τη φωνογραφική του μηχανή για να ηχογραφήσει το "Mary Had a Little Lamb" σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, παρουσιάζοντας την πρώτη συσκευή εγγραφής/αναπαραγωγής φωνής. Εισήγαγε την εποχή του σύγχρονου ηλεκτρισμού, τελειοποιώντας τον λαμπτήρα πυρακτώσεως και υπερασπιζόμενος ένα σύστημα που θα συνδέει τα σπίτια με ηλεκτρικά δίκτυα. Από το εργαστήριό του στο West Orange του Νιου Τζέρσι, ο Έντισον ανέπτυξε περισσότερα από τα μισά από τα 1093 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο ίδιος παντρεύτηκε δύο φορές, μία με τη Μαίρη Στίλγουελ από το 1871 έως το 1884, και το 1886 με τη Μίνα Μίλερ. Ο Έντισον αγαπούσε τον Κώδικα Μορς -έκανε πρόταση στη Μίνα κάνοντας χρήση του κώδικα. Από τα έξι παιδιά του, στην κόρη του Marion έδωσε το παρατσούκλι "Dot" -από τον κώδικα Μορς. Ο Τόμας Τζούνιορ, ο οποίος γεννήθηκε το 1876, ήταν ο "Dash".

Κάποιες αναφορές για το γονέα Έντισον είναι κάτι λιγότερο από κολακευτικές. Σύμφωνα με μια βιογραφία του εφευρέτη, φέρεται ότι όταν καθόντουσαν για πρωινό, παρουσίαζε αυτοσχέδια κουίζ στην κόρη του Μαντλίν και, αν εκείνη απαντούσε πολύ αργά ή λανθασμένα, της έβαζε ένα ζεστό κουτάλι στο πίσω μέρος του χεριού της. Επιπλέον, είχε ορίσει ένα ημερήσιο ποσοστό ανάγνωσης εγκυκλοπαίδειας και άλλων πνευματικών εργασιών στα παιδιά του.

Πιστεύεται ότι ο Έντισον ο Νεότερος βρήκε ότι αυτό το περιβάλλον ήταν καταπιεστικό, μη έχοντας την φιλοδοξία αλλά και την ικανότητα να ακονίσει το μυαλό του με επίσημη εκπαίδευση. Στα 17 του, πριν ακόμα πάρει το δίπλωμά του, εγκατέλειψε ένα προπαρασκευαστικό σχολείο της ελίτ, προκαλώντας τον πατέρα του να πει ότι ο γιος του ήθελε περισσότερο τη φήμη παρά την αίσθηση του πραγματικού επιτεύγματος.

Το 1898, ο Τόμας Τζούνιορ εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε το θέμα ενός κολακευτικού προφίλ σε μια εφημερίδα, στο οποίο φαινόταν ότι δεν είχε γίνει έλεγχος των γεγονότων, ιδιαίτερα λόγω των ισχυρισμών ότι ο νεότερος Έντισον είχε εφεύρει έναν καλύτερο λαμπτήρα -κάτι που δεν ισχύει. Η δημοσιότητα οδήγησε σε μια υψηλού επιπέδου εμφάνιση σε μια έκθεση ηλεκτρισμού στο Madison Square Garden την ίδια χρονιά. Παρόλο που δεν είχε ουσιαστικές ευθύνες -τον ανέθεσαν στην επιτροπή διακόσμησης- ο Τόμας Τζούνιορ εμφανίστηκε με δημοσιογράφους και παρουσιάστηκε ως εφευρέτης στα πρόθυρα σημαντικών ανακαλύψεων με κίνδυνο της ζωής του.

"Δεν περιμένω ποτέ να πεθάνω από φυσικό θάνατο", είπε στους δημοσιογράφους. "Νιώθω σίγουρος ότι κάποια μέρα θα ανατιναχτώ".

Παρά την έλλειψη εργαστηριακής εμπειρίας, ο Έντισον ο Νεότερος ήξερε ότι το επώνυμό του είχε μεγάλη αξία. Χάρη στα πρωτοσέλιδα που έλαβε στη Νέα Υόρκη και το όνομα στο πιστοποιητικό γέννησής του, μπόρεσε να παρασύρει κόσμο να επενδύσουν σε μια σειρά από ακατανόητα εγχειρήματα. Το 1901, πουλούσε ταμπλέτες "Wizard Ink", ένας εσκεμμένος τρόπος να μπλέξει το ψευδώνυμο του πατέρα του. Οι διαφημίσεις ισχυρίζονταν ότι το μελάνι είχε δοκιμαστεί σε κορυφαίες τράπεζες.

Αν ο Έντισον ο πρεσβύτερος ενοχλήθηκε με το ψευδώνυμό του που χρησιμοποιήθηκε για να εμπορευτεί αναξιόπιστα εργαλεία γραφής, σύντομα, το Vitalizer θα τον αποτελείωνε. Η συσκευή, μια εντελώς άχρηστη κατασκευή, εκμεταλλεύτηκε τη γοητεία του κοινού για την ηλεκτρική ενέργεια και λέγεται ότι παρείχε ήπιους παλμούς μέσω του κεφαλιού ή της πλάτης. Ο Τόμας Τζούνιορ ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμαστεί σε μαθητές της δευτέρας τάξης για την προαγωγή της νοημοσύνης τους, μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο της εμμήνου ρύσεως και να καθαρίσει τα φραγμένα ρινικά περάσματα. "Φαίνεται ότι δεν υπάρχει όριο στη σφαίρα δράσης της", ανέφερε μια διαφήμιση.

Οι οδηγίες του Vitalizer υπόσχονταν ανακούφιση από σχεδόν οποιαδήποτε διαταραχή ή πόνο. Ανάλογα με το ζήτημα, το Vitalizer μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω σε οποιοδήποτε σημαντικό όργανο. Για προβλήματα που σχετίζονταν με τα γεννητικά όργανα, υποσχόταν ότι ήταν "η μόνη σίγουρη και λογική θεραπεία".

Η συσκευή είχε τιμή αγοράς 8 δολάρια και μέχρι το 1904, μετά από εντολή του πατέρα του, το Ταχυδρομείο διέδωσε εντολή στον Τόμας Τζούνιορ να σταματήσει τις αποστολές του προϊόντος. Παρόλο που ο ίδιος πιθανότατα απλά είχε δώσει το όνομά του και δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία, ο πατέρας του έλεγε στο περιοδικό LIFE ότι αυτή η χρήση του ονόματός του του προκαλούσε φοβερή θλίψη.

"Σκέφτομαι ένα σχέδιο για να αποτρέψω τον κόσμο να χρησιμοποιούν το όνομά μου, σε μια προσπάθεια να προστατέψω με τιμή", είπε ο Έντισον.

Έχοντας βαρεθεί τις περιπέτειες του Τόμας Τζούνιορ, ο Έντισον προσφέρθηκε να πληρώσει στον γιο του επίδομα 35 δολαρίων την εβδομάδα, αν απλά άλλαζε το όνομά του. Εκείνος συμφώνησε και άρχισε να αυτοαποκαλείται Thomas Willard και ο πατέρας του του έδωσε μια φάρμα μανιταριών με την ελπίδα ότι τελικά θα γίνει αυτάρκης.

Αντίθετα, ο Τόμας Τζούνιορ κατέληξε σε σανατόριο.
 
 
Δεν είναι γνωστό αν η πίεση του να είσαι συνονόματος του Τόμας Έντισον οδήγησε στους προσωπικούς αγώνες του Τόμας Τζούνιορ. Σύμφωνα με τη δεύτερη σύζυγό του, έκανε κατάχρηση αλκοόλ και για λίγο εισήχθη σε ψυχιατρικό ίδρυμα για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψή του. Η εκμετάλλευση των μανιταριών παρείχε μόνο μια μέτρια οικονομική ανακούφιση, οπότε ο εφευρέτης του αύξησε το επίδομα στα 50 δολάρια την εβδομάδα.

Κάποια στιγμή, ο Τόμας Τζούνιορ αποφάσισε ότι ήθελε να ανταποκριθεί στο όνομα της οικογένειας και πέρασε επτά χρόνια προσπαθώντας να τελειοποιήσει το Ecometer του, μια προσθήκη σε αυτοκίνητο που θα βοηθούσε στην εξοικονόμηση καυσίμου. Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του εργαζόταν για να τελειοποιήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τον Χένρι Φορντ. Πιστεύεται ότι ο Φορντ υπέβαλε το Ecometer σε μια σειρά δοκιμών, ώστε να μην διακινδυνεύσει να προσβάλει τον Έντισον. Ο Τόμας Τζούνιορ ονειρευόταν να εγκαταστήσει την εφεύρεσή του σε κάθε αυτοκίνητο της χώρας, αλλά δεν κατάφερε να περάσει τις βασικές δοκιμές απόδοσης.

Όταν ο Τόμας Έντισον πέθανε το 1931, άφησε στον γιο του μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του. Ενώ παρείχε κάποιο μέτρο χρηματικής ελάφρυνσης, η επιτυχία ήταν βραχύβια: ο Τόμας ο Νεότερος πέθανε το 1935, κάτι που, όπως λέγεται, οφειλόταν -εν μέρει- σε θέματα κατάχρησης ουσιών.

Παρά τις προσπάθειές του, ο Τόμας Τζούνιορ παραμένει κάτι παραπάνω από μια υποσημείωση για τη ζωή του Έντισον -τον εγωιστικό γιο που αναζητούσε την προσοχή, που δυσανασχετούσε να ζει στη σκιά του διάσημου πατέρα του και που χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο για να ξεφύγει. Εκτός αν, μπορούσε να επωφεληθεί από αυτό.

Πριν το Vitalizer αποσυρθεί από την αγορά, ο Τόμας Τζούνιορ υποστήριξε ότι έβαζε πρώτα την υγεία του κοινού και ισχυρίστηκε ότι απέρριψε μια προσφορά ύψους 750.000 δολαρίων για να αγοράσει την εταιρεία του. "Είμαι αποφασισμένος ότι αυτή η εφεύρεση δε θα πέσει στα χέρια εκείνων που θα τη θεωρήσουν μόνο ως επιχείρηση κερδοφορίας", είπε.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου