Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 302 (-5)

 
 
 
Τιθορέα (Βελίτσα). Το πανέμορφο χωριό του Φιλοποίμενα Φίνου - Φιλμ με την εκπληκτική καλντέρα
 

Το ταξίδι μας συνεχίζεται και αυτή τη φορά πετάμε επάνω από την γενέτειρα του Πατριάρχη του Ελληνικού κινηματογράφου.
Η Τιθορέα πραγματικά θα μαγέψει τον κάθε ταξιδιώτη που θα την επισκεφθεί τόσο με το εκπληκτικό φυσικό τοπίο που την περιβάλλει μιας και βρίσκεται στην σκιά ενός επιβλητικού τεράστιου βράχου όσο και με την εκπληκτική καλντέρα που διαθέτει καθώς και με την ύπαρξη ενός μικρού καταρράκτη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού.
Ποιος ήταν ο Φιλοποίμενας Φίνος - Φιλμ
Ένα παιδί γιατρού με πάθος για το σινεμά ξεκινά πουλώντας την περιουσία του να κάνει την πρώτη παραγωγή και να δημιουργήσει την ελληνική βιομηχανία κινηματογράφου.
Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι μέσα σε ένα καταιγισμό ενημέρωσης, ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων, όταν πέφτει το κλασικό ασπρόμαυρο σήμα «Η Finos Film παρουσιάζει...», όλοι σταματάμε με προσοχή για να δούμε ποια είναι η ταινία που ακολουθεί.
Αυτό είναι ένα προσωπικό κατόρθωμα του Φίνου, του ανθρώπου που συγκρότησε την εθνική εμπορική κινηματογραφία και δημιούργησε μια προίκα με περισσότερες από 180 ταινίες που βλέπουμε ακόμα και σήμερα.
Τον Φιλοποίμενα Φίνο, έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από την Τιθορέα Λοκρίδας και έγινε ο πιο σημαντικός άνθρωπος του ελληνικού κινηματογράφου δεν έπαψαν ποτέ να τον αναφέρουν οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες των ταινιών του, με αγάπη, αποδίδοντας τον τίτλο του του αξίζει: του πατέρα του ελληνικού κινηματογράφου. Από τις ίδιες αυτές αφηγήσεις έχουμε μάθει οι περισσότεροι τον χαρακτήρα του Φίνου, ενός ανθρώπου κλειστού, ελάχιστα κοινωνικού με μόνο πάθος τη δουλειά του.
 
 
Τα "τρελά νερά" της Χαλκίδας - Ένα φαινόμενο μοναδικό στην Ελλάδα
 

Όποιος έχει βρεθεί στον Πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, στην Εύβοια σίγουρα έχει ακούσει για το μοναδικό φαινόμενο με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες! Τα νερά του διαύλου που έχει πλάτος 39 μέτρα και μήκος 40 μέτρα κάθε έξι ώρες αλλάζουν φορά και κινούνται μία προς το Βορρά και μία προς το Νότο. Το κύμα της παλίρροιας γεννιέται από την έλξη της Σελήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και κατευθύνεται προς τα δυτικά. Η φορά του διχασμένου παλιρροϊκού κύματος του Αιγαίου όπως αυτό εισέρχεται στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Το κύμα που μπαίνει στο Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο φθάνει στο στενό του Ευρίπου 1 ώρα και 15 λεπτά νωρίτερα από το κύμα που φθάνει από το βορρά γιατί η διαδρομή που ακολουθεί είναι μικρότερη. Έτσι, οι περισσότεροι υδάτινοι όγκοι φθάνουν από τα νότια νωρίτερα, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τη στάθμη στο μέρος εκείνο κατά 30 ως 40 εκατοστά, οπότε δημιουργείται το ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια. Μετά 6 ώρες αντιστρέφονται οι συνθήκες γιατί εν τω μεταξύ φθάνει στο στενό το κύμα που μπήκε στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο και έτσι ανεβαίνει η στάθμη στο βόρειο μέρος του στενού με αποτέλεσμα να αντιστρέφεται το ρεύμα. Ενδιάμεσα από την αλλαγή φοράς μάλιστα μεσολαβούν δέκα λεπτά κατά τα οποία τα νερά παραμένουν στάσιμα. Εντυπωσιακό είναι, και μάλιστα δεύτερο μοναδικό παγκοσμίως, ότι κάθε 21 Μαρτίου και κάθε 22 Σεπτεμβρίου, οπότε και έχουμε ισημερία, τα νερά αλλάζουν αμέσως κατεύθυνση χωρίς να μένουν στάσιμα για δέκα λεπτά. 


Μαυρονόρος το έρημο χωριό
 
 
Στην ανατολική πλαγιά του Όρους Κασιδιάρης στον νομό Ιωαννίνων βρίσκονται τα ερείπια του εγκαταλελειμμένου χωριού. Το ονόμασαν Μαυρονόρος επειδή κανένα άλλο βουνό δεν μαυρίζει τόσο, όταν συννεφιάζει, όσο αυτό. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Μικρό και μεγάλο Πάπιγκο. Σε αυτούς τους δύο μαχαλάδες θα νιώσεις ο βασιλιάς της Ηπείρου
 

ΜΑΧΑΛΑΔΕΣ: Έτσι προσδιορίζουμε πολλές φορές στην Ήπειρο διάφορες τοποθεσίες, γειτονιές ακόμα και ολόκληρα χωριά τα οποία βρίσκονται δίπλα στο δικό μας.
Άλλες φορές ως πέρα μαχαλάς, άλλες ως άνω μαχαλά η κάτω μαχαλά κτλ.
Έτσι λοιπόν αντιλαμβανόμαστε και τα ίσως διασημότερα χωριά του Ζαγορίου το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Ως δύο διαφορετικούς μαχαλάδες που όμως αν τους έχεις επισκεφθεί η σκοπεύεις να το κάνεις τότε σίγουρα θα μαγευτείς από την μοναδική και ασύλληπτη ομορφιά τους και θα νιώσεις ως ο Βασιλιάς ολόκληρης της Ηπείρου.
Δύο λόγια για το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο
Οι παραδοσιακοί οικισμοί του Πάπιγκου και του Μικρού Πάπιγκου στο Δυτικό Ζαγόρι είναι δύο από τους πιο όμορφους και πιο τουριστικούς προορισμούς σε αυτή την ιδιαίτερη περιοχή της Ηπείρου. Όποια εποχή και αν επισκεφτείτε το Πάπιγκο θα μείνετε εντυπωσιασμένοι από το άγριο φυσικό τοπίο και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την χρήση της πέτρας από τους ξακουστούς μαστόρους του Ζαγορίου. Περπατήστε στα στενά πέτρινα καλντερίμια και απολαύστε τις μυρωδιές και τη θέα στο σπάνιο φυσικό τοπίο.
Για να φτάσετε στο Πάπιγκο θα πρέπει να διανύσετε 63 χλμ από τα Ιωάννινα, 345 χλμ περίπου από την Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού και 485 χλμ από την Αθήνα περνώντας από την γέφυρα Ρίου Αντίρριου. Φτάνοντας στο Πάπιγκο παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στον πρώτο χώρο στάθμευσης και ξεκινήστε την περιπλάνηση σας στο χωριό.
Κατά την επίσκεψη σας στο Πάπιγκο μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε και τις κολυμπήθρες που βρίσκονται στη διαδρομή ανάμεσα στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο (με μήκος 2 χιλιομέτρων περίπου). Οι κολυμπήθρες είναι ένας εντυπωσιακός πέτρινος γεωλογικός σχηματισμός στον οποίο θα βρείτε μικρές φυσικές πισινούλες (βάθρες) με πεντακάθαρα νερά τις οποίες μάλιστα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αρκετοί τις προτιμούν για μία δροσερή ως κρύα θα λέγαμε βουτιά! 


Φινλανδία: 48 λεπτά ημέρας
 

Το χωριό Utsjoki, στα βόρεια σύνορα της Φινλανδίας με τη Νορβηγία, βλέπει την ανατολή του ηλίου στις 11:34 π.μ. και τη δύση του μόλις 48 λεπτά αργότερα.
 
 
Η βαθύτερη πισίνα καταδύσεων στον κόσμο μοιάζει σαν μια βυθισμένη πόλη
 

Το Ντουμπάι διαθέτει πλέον την βαθύτερη πισίνα του κόσμου -με μια βυθισμένη πόλη- στην οποία οι δύτες μπορούν να βουτήξουν 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. 


Όταν το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2003 στην Αθήνα
 
φωτογραφία: Anthony Ayiomamitis

Η τελευταία φορά που το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε πάνω από την Αθήνα ήταν πριν 18 χρόνια. Δείτε φωτογραφίες και διαβάστε εξαιρετικά αναλυτικές πληροφορίες. - στο: news247.gr
 
 
Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας
 
 
Στον νομό Αιτωλοακαρνανίας λίγα χιλιόμετρα μακριά απο το Αγρίνιο δεσπόζει η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Ελλάδος.  Μεταξύ των επαρχιών του Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του όρους Αρακύνθου εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία.  Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα , μέγιστο μήκος 21,5 χλμ. και μέγιστο βάθος 58 μ. Η λίμνη Τριχωνίδα θεωρείται από τις καθαρότερες λίμνες της χώρας. Υπόγεια ρεύματα, οι ασβεστούχοι βάλτοι και καλαμώνες που τη περιβάλουν συμβάλουν στη διατήρηση της καθαρότητας του νερού. - στο: maxmag.gr
 
 
«Κοιλάδα του θανάτου: Το κολαστήριο που θέρισε 504 Έλληνες έσβησε τα ίχνη του στο αίμα
 

Η περιοχή κοντά στην πόλη Φλόσενμπουργκ έχει μια διόλου ωραία ονομασία. Όχι, βέβαια, επίσημη. Αλλά από τα χείλη ανθρώπων που γνωρίζουν πολύ καλά τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα εκεί την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η ναζιστική μηχανή βύθισε ολόκληρο τον πλανήτη στον όλεθρο.
Για όσους ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν, πάντως, αρκετά διαφωτιστική είναι μια πινακίδα που στέκει εκεί και γραμμένη στα ελληνικά υπενθυμίζει την φρίκη μιας ολόκληρης, μαύρης για την ιστορία της Γερμανίας, περιόδου.
«Έλληνες πεφονευμένοι προ αυτονομίας της πατρίδος εν τη φυλακή Φλωσσενβουργίω» διαβάζει ο επισκέπτης που μόνο τότε αντιλαμβάνεται ένα κομμάτι του βάρους που κουβαλούν ακόμη μέρη σαν κι αυτά. Εκεί, λοιπόν, στήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου άλλο ένα από τα πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Το δεύτερο μεγαλύτερο (μετά το Νταχάου) επί βαυαρικού εδάφους και το «σημαντικότερο» (αν στέκει μια τέτοια διατύπωση) της ευρύτερης περιοχής.
Ο κατάλογος αριθμεί ήδη 504 ονόματα Ελλήνων. Όχι μόνο Εβραίων στο θρήσκευμα, αλλά και χριστιανών. Και καθώς οι έρευνες των Αρχών της Βαυαρίας αλλά και της Γερμανίας γενικότερα συνεχίζονται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η μακάβρια λίστα θα μεγαλώσει. - στο: menshouse.gr


Υγιείς σε μέρη για παράφρονες: Το πείραμα Ρόζενχαν με τους ψεύτικους ασθενείς που άλλαξε την ψυχιατρική
 

Πώς διακρίνουμε τη λογική από την τρέλα; Η μελέτη που δημιούργησε σκάνδαλο και απέδειξε ότι είναι πανεύκολο να μπεις σε ψυχιατρικό ίδρυμα. - στο: newsbeast.gr


Peel P50, το μικρότερο και πιο αργό αυτοκίνητο στον κόσμο
 


To συγκεκριμένο μοντέλο ακολούθησε την παράδοση των microcars της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Ίσως, όμως, και να το παράκανε. - στο: oneman.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου