Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Τσαρλς Χάρελσον, ο εκτελεστής και πατέρας του ηθοποιού Γούντι Χάρελσον

Φωτογραφία σύλληψης του Τσαρλς Χάρελσον το 1960
 
Όταν ο Γούντι Χάρελσον ήταν παιδί, ο πατέρας του ήταν απλώς ένας κανονικός μπαμπάς. Όμως, όταν μεγάλωσε, ο Τσαρλς Χάρελσον ήταν ένας εκτελεστής που είχε φυλακιστεί δύο φορές.
 
 

Μερικές φορές, οι πιο ενδιαφέροντες ηθοποιοί προέρχονται από εκκεντρικούς γονείς ή δύσκολα παιδικά χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Γούντι Χάρελσον, του οποίου ο πατέρας ήταν επαγγελματίας εκτελεστής που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή.

Ο Τσαρλς Χάρελσον εξαφανίστηκε από τη ζωή του Γούντι το 1968 όταν ο ηθοποιός ήταν μόλις επτά χρονών. Στη συνέχεια, ο πρεσβύτερος Χάρελσον σκότωσε έναν έμπορο σιτηρών στο Τέξας και έλαβε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, αλλά το 1978, με κάποιον τρόπο, βγήκε νωρίς λόγω καλής συμπεριφοράς. Όμως, η ελευθερία του δεν κράτησε πολύ.
 
Το μεγαλύτερο έγκλημα του Τσαρλς Χάρελσον
 
Ο Γούντι Χάρελσον

Ο αρχηγός των ναρκωτικών του Τέξας, Jimmy Chagra, προσέλαβε τον Χάρελσον για να σκοτώσει κάποιον που του έμπαινε εμπόδιο. Ο Chagra έδωσε 250.000 δολάρια επειδή αντιμετώπιζε ποινή ισόβιας κάθειρξης για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Άλλωστε, τον Ιούλιο του 1979, είχε προγραμματιστεί να βρεθεί ενώπιον του δικαστή John H. Wood στο Ελ Πάσο του Τέξας. Οι δικηγόροι υπεράσπισης του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι "Maximum John" λόγω των σκληρών ποινών που επέβαλε σε εμπόρους ναρκωτικών.
 
Αυτή η φήμη αποδείχθηκε η τραγική καταστροφή του. Στις 29 Μαΐου του 1979, μια σφαίρα ενός δολοφόνου στην πλάτη του Wood σταμάτησε τον σκληρό δικαστή. Έξω από το σπίτι του στο Σαν Αντόνιο και καθώς ο δικαστής πήγαινε να μπει στο αυτοκίνητό του, ο δολοφόνος χρησιμοποίησε ένα τουφέκι υψηλής ισχύος και μια διόπτρα για να τον σκοτώσει. Ήταν η πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία που δολοφονήθηκε ομοσπονδιακός δικαστής.

Ακολούθησε έντονο κυνήγι και τελικά το FBI συνέλαβε τον Τσαρλς Χάρελσον για δολοφονία.

Ο γιος του δεν είχε ιδέα για το επάγγελμα του πατέρα του μέχρι που το άκουσε μια μέρα στο ραδιόφωνο. Ο ηθοποιός άκουσε ένα δελτίο ειδήσεων να συζητά τη δίκη για δολοφονία του "Charles V. Harrelson". Η περιέργεια έκανε τον νεαρό Γούντι να ρωτήσει τη μητέρα του αν είχε κάποια σχέση ο πατέρας του. Και τότε, εκείνη του επιβεβαίωσε ότι ο άντρας που δικαζόταν για δολοφονία ομοσπονδιακού δικαστή ήταν όντως ο πατέρας του.

Η επανασύνδεση με τον γιο του
 
Οι "τρεις αλήτες" της δολοφονίας του JFK

Το 1981, ένας δικαστής καταδίκασε σε δις ισόβια τον Τσαρλς Χάρελσον. Παρόλο που γιος και πατέρας είχαν απομακρυνθεί, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο ηθοποιός είπε ότι προσπάθησε να έχει σχέση με τον πατέρα του. Αντί να δει τον καταδικασμένο δολοφόνο, ο Γούντι είδε τον πατέρα του ως κάποιον που θα μπορούσε να γίνει φίλος. Και μάλιστα, είπε ότι ξόδεψε 2 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές αμοιβές προσπαθώντας να κερδίσει μια νέα δίκη για τον πατέρα του.

Ο Chagra απαλλάχθηκε από κατηγορίες συνωμοσίας σε σχέση με τη δολοφονία και λέγεται ότι μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων επειδή βοήθησε τους ομοσπονδιακούς σε άλλες περιπτώσεις ναρκωτικών. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι ο αδερφός του ήταν δικηγόρος υπεράσπισης που έβγαζε πολλά χρήματα.
 
Η θεωρία ήταν λοιπόν ότι, εφόσον ο Chagra ήταν αθώος, δεν θα έπρεπε να αθωωθεί και ο Χάρελσον για τον φόνο; Ο δικαστής δε συμφώνησε με τους δικηγόρους του εκτελεστή και ο πατέρας του Γούντι πέρασε τις υπόλοιπες μέρες του πίσω από τα κάγκελα.

Κάποια στιγμή, ο Τσαρλς ισχυρίστηκε ότι είχε δολοφονήσει τον Τζον Φ. Κένεντι. Κανείς δεν τον πίστεψε και αργότερα ανακάλεσε, εξηγώντας ότι η ομολογία ήταν "μια προσπάθεια να 'φουσκώσει' την ζωή μου".

Ωστόσο, ο Lois Gibson, ένας πολύ γνωστός εγκληματολόγος, αναγνώρισε τον Χάρελσον ως έναν από τους "three tramps", τρεις μυστηριώδεις άνδρες που φωτογραφήθηκαν λίγο μετά τη δολοφονία του JFK. Συχνά, η συμμετοχή τους στο θάνατο του JFK συνδέεται με θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Τσαρλς Χάρελσον πέθανε από καρδιακή προσβολή στη φυλακή το 2007.

Όταν ο Γούντι ρωτήθηκε αν ο καταδικασμένος δολοφόνος επηρέασε την ζωή του, εκείνος είπε:

"Αρκετά. Γεννήθηκα την ημέρα των γενεθλίων του. Στην Ιαπωνία λένε ότι αν γεννηθείς την ημέρα των γενεθλίων του πατέρα σου, δεν είσαι σαν τον πατέρα σου, είσαι ο πατέρας σου. Ήταν τόσο περίεργο όταν καθόμουν και μιλούσα μαζί του. Ήταν απίστευτο το να βλέπω όλα όσα έκανε και ήταν σαν κι εμένα".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου