Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Γιατί δεν υπάρχουν πράσινα αστέρια;


Όσες φορές έχετε κοιτάξει τον νυχτερινό ουρανό, θα παρατηρήσατε ότι τα αστέρια είναι σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Εκτός από το λευκό, το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο χρώμα, τα αστέρια λάμπουν επίσης σε αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου και του κίτρινου. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσες ώρες περνάτε χαζεύοντας τον νυχτερινό ουρανό, δε θα δείτε ποτέ πράσινο άστρο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή τα αστέρια δεν εκπέμπουν πράσινο φως αλλά επειδή τα μάτια μας βλέπουν κάτι άλλο.
 
 
 
Όπως η φωτιά, έτσι και τα αστέρια φαίνονται διαφορετικά όταν καίγονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Τα "πιο δροσερά" εμφανίζονται κόκκινα, ενώ τα "πιο θερμά" φαίνεται σαν να καίγονται σε μπλε αποχρώσεις. Κανένα αστέρι όμως δε λάμπει σε ένα χρώμα.
 
Σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή, τα αστέρια εκπέμπουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά μέρη του φάσματος. Ωστόσο, τα μάτια μας δεν μπορούν να αντιληφθούν όλα αυτά τα μήκη κύματος ξεχωριστά και, όποιο είναι το κυρίαρχο μήκος φωτός, είναι το χρώμα που βλέπουμε. Αν τα μήκη κύματος ενός αστεριού απεικονιστούν σε ένα γράφημα, αυτό θα ήταν μια καμπύλη σε σχήμα καμπάνας, με τα ψυχρότερα αστέρια, με κόκκινο χρώμα, στην μια κορυφή και τα θερμότερα στην άλλη με μπλε.
 
 
Οπότε, που είναι τα πράσινα αστέρια;
 
Τα αστέρια μεσαίας θερμότητας εκπέμπουν κυρίως πράσινα φωτόνια, αλλά δεν φαίνονται πράσινα. Η καμπύλη του διαγράμματός τους κορυφώνεται στο πράσινο μήκος κύματος, το οποίο πέφτει στη μέση του χρωματικού φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα αστέρια εκπέμπουν αρκετά φωτόνια στα γύρω μήκη κύματος για να επηρεάσουν το αντιληπτό τους χρώμα. Όταν βλέπουμε κάτι που παράγει πολλά πράσινα, μπλε, κόκκινα και κίτρινα φωτόνια ταυτόχρονα, το ανθρώπινο μάτι το αντιλαμβάνεται ως λευκό. Γι' αυτό τα αστέρια μέσης θερμοκρασίας, όπως ο ήλιος, φαίνονται σε εμάς λευκά. Το χρώμα δεν σημαίνει ότι κάτι είναι πολύ ζεστό ή φωτεινό -στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το αστέρι είναι μέτριο.

Τέλος, το μοβ είναι ένα ακόμη χρώμα που δε θα δείτε στον νυχτερινό ουρανό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια μας αντιλαμβάνονται καλύτερα το μπλε απ' ότι το μοβ, και τα αστέρια που εκπέμπουν μοβ φως εκπέμπουν πολύ μπλε φως (το γειτονικό χρώμα στο φάσμα).
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου