Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Ο ναός του Ναυαγίου του Αγίου Παύλου στην Βαλέτα της Μάλτας

 
Αυτή η εκκλησία έχει ονομαστεί από μια από τις πιο δραματικές ιστορίες των πρώτων χρόνων τους Χριστιανισμού.
 
 
 
Το νησιωτικό κράτος της Μάλτας είναι μικρό σε έκταση αλλά διαθέτει πάνω από 350 εκκλησίες. Η ήσυχη Εκκλησία του Ναυαγίου του Αγίου Παύλου δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε η πιο περίτεχνη στο νησί, αλλά έχει ονομαστεί από μια από τις πιο δραματικές ιστορίες της και τιμάει το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου.
 

Σύμφωνα με την ιστορία που καταγράφεται στη Βίβλο, ο Απόστολος Παύλος μεταφέρθηκε στη Ρώμη για να δικαστεί ως πολιτικός επαναστάτης. Ωστόσο, το πλοίο που τον μετέφερε -και περίπου 300 ακόμη άτομα- έπεσε σε μια άγρια καταιγίδα. Το πλοίο εξόκειλε στην βόρεια ακτή της Μάλτας και όλοι οι επιβαίνοντες κολύμπησαν μέχρι την στεριά. Οι κάτοικοι της Μάλτας καλωσόρισαν θερμά τους επιζώντες, συμπεριλαμβανομένου του Απόστολου Παύλου και του συνταξιδιώτη του και γιατρό, Λουκά.
 
Το νησί του Αγίου Παύλου

Αν και το πραγματικό μέρος του ναυαγίου στη Μάλτα είναι άγνωστο, το νησί του Αγιού Παύλου στον ομώνυμο κόλπο σηματοδοτεί το συμβάν με ένα άγαλμα αφιερωμένο, φυσικά, στον Απόστολο. Η εκκλησία είναι μια από τις παλαιότερες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη Μάλτα και είναι αφιερωμένη στον σύντομο χρόνο που πέρασε ο Απόστολος Παύλος στο νησί. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βαλέτας και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1570. Σχεδιάστηκε από τον Μαλτέζο αρχιτέκτονα Girolamo Cassar και ολοκληρώθηκε το 1582. Σήμερα, το κτίριο της εκκλησίας αναφέρεται στο Εθνική Απογραφή της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας των Νήσων Μάλτας είναι ένα μητρώο κληρονομιάς που περιλαμβάνεται στην  Εθνική Απογραφή της Πολιτιστικής Ιδιοκτησίας των Νήσων Μάλτας, ένα μητρώο κληρονομιάς που περιλαμβάνει την πολιτιστική ιδιοκτησία της Μάλτας.
 
Μέρος της στήλης στην οποία ο αποκεφαλίστηκε ο Απόστολος Παύλος στη Ρώμη και το οποίο βρίσκεται στην εκκλησία - πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου