Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

10 πόλεις βγαλμένες σαν από παραμύθι


Δέκα όμορφες πόλεις που κράτησαν τα γραφικά τους σπίτια και τα περίεργα σχέδια τους και μοιάζουν σαν βγαλμένες από παραμύθι. 
 
 
 
Mittenwald, Γερμανία
 
 
Με τις περίτεχνες οροφές και τις προσόψεις των σπιτιών πολύχρωμες και με τοιχογραφίες, το Mittenwald έχει χαρακτηριστεί "η ομορφότερη πόλη των Βαυαρικών Άλπεων". Αν και η πόλη προσφέρει μονοπάτια πεζοπορίας και πίστες σκι, τον 18ο αιώνα, ήταν η αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής πόλης που οδήγησε τον Γερμανό ποιητή Γιοχάν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε να δηλώσει ότι πρόκειται για "ένα ζωντανό βιβλίο εικόνων". Οι κάτοικοι έχουν διατηρήσει την κληρονομιά της πόλης, διατηρώντας όλους τους κύριους δρόμους έξω από την περιοχή. Επίσης, αποκατέστησαν το ρέμα που κάποτε περνούσε μέσα από την πλατεία της αγοράς της περιοχής.
 

Corinaldo, Ιταλία
 
 
Το Κορινάλντο είναι γεμάτο με νεοκλασικά και κτήρια της Αναγέννησης, με οχυρώσεις που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Οι προμαχώνες, οι πύργοι και τα σοκάκια της περιοχής διατηρούν την μεσαιωνική εικόνα. Ένα ιδιαίτερα γραφικό μονοπάτι, το Piaggia, οδηγεί σε μια μεγάλη σκάλα που αποτελείται από 109 σκαλιά, και η οποία οδηγεί σε παλιά κτίρια και σε ένα πηγάδι. Μία φορά το χρόνο, το μέρος γεμίζει ντόπιους που είναι ντυμένοι με μεσαιωνικές φορεσιές, ζογκλέρ, κονταρομάχους και ακροβάτες οι οποίοι αναπαριστούν το Contesa del Pozzo della Polenta, την ιστορία ενός αγρότη που κατά λάθος έριξε μια τσάντα καλαμπόκι στο πηγάδι, κατέβηκε να την βρει και δεν βγήκε ποτέ ξανά. Σύμφωνα με τον μύθο, ο αγρότης απολάμβανε το πλουσιοπάροχο γεύμα με πολέντα που βρήκε στο πηγάδι.
 

Gruyeres, Ελβετία
 
 
Το Gruyeres πρόκειται για ένα χωριό που οι κάτοικοί του ασχολούνται με την τυροκομία, βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων και χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Με φόντο τα βουνά, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κτήριά του, το Gruyeres είναι ένας τόπος φυσικής και τεχνητής μεγαλοπρέπειας. Επίσης, διαθέτει ένα κάστρο, το οποίο πλέον είναι μουσείο, και υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που είναι αφιερωμένα στο διάσημο τυρί του και την σοκολάτα της περιοχής.
 

Essaouira, Μαρόκο
 
 
Πρόκειται για ένα λιμάνι του 18ου αιώνα και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με εμβληματικούς οχυρωμένους κόκκινους τοίχους, στενά σοκάκια και τις πόρτες των σπιτιών βαμμένες σε παραδοσιακά και ζωντανά χρώματα. Με την πάροδο των χρόνων, η περιοχή είναι γνωστή με πολλά ονόματα, όπως το Mogador (βασισμένο στην φοινικική λέξη για το "μικρό φρούριο"), Λιμάνι του Τιμπουκτού και το Πόλη των Ανέμων της Αφρικής εξαιτίας των αφιλόξενων ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Η πόλη είναι διάσημη στους οπαδούς του Game of Thrones μιας και είναι η παράκτια πόλη Astapor, η Κόκκινη Πόλη, όπου η Νταινέρυς Ταργκάρυεν απελευθέρωσε τους Καθαρούς από την δουλεία τους.
 

Τσέσκι Κρούμλοβ, Τσεχία
 
 

Πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και, χάρη στις κόκκινες στέγες και το πολύχρωμο κάστρο του, είναι ευδιάκριτο και από μακριά. Στην πραγματικότητα, το κάστρο Κρούμλοβ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Τσεχική Δημοκρατία, μετά το κάστρο της Πράγας. Τα στενά του είναι ειδυλλιακά για μια ήρεμη βόλτα, αλλά, λίγο πιο πέρα, μπορεί κανείς να ασχοληθεί και με το ράφτινγκ στα ορμητικά σημεία του ποταμού Μολδάβα [στην Τσεχία που την διαρρέει ονομάζεται Βλτάβα (Vltava)].

 
Μπριζ, Βέλγιο
 
 
Χάρη στην γραφική ομορφιά που προσφέρει, αυτή η μεσαιωνική πόλη είναι συχνά γεμάτη με τουρίστες. Τα πλακόστρωτα δρομάκια περνάνε κανάλια, πανύψηλες εκκλησίες, παμπ αιώνων, μια ιστορική αγορά και μια αυλή με μοκέτα από νάρκισσους κάθε άνοιξη. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε την Bonifaciusbrug, μια πολύ μαγευτική γέφυρα.
 

Shirakawa-Go, Ιαπωνία
 
 
Πρόκειται για ένα ορεινό χωριό που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO λόγω των 114 αγροικιών "gassho-zukuri", μια αρχιτεκτονική που μοιάζει με "φοίνικες τοποθετημένους μαζί και δάχτυλα που μοιάζουν σαν να προσεύχονται προς τα πάνω". Οι αχυρένιες στέγες των σπιτιών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των βαριών χιονοπτώσεων για τις οποίες είναι γνωστή η περιοχή. Αν και η κατασκευή τους δε διαθέτει καρφιά ή μέταλλα, η υποδειγματική χειροτεχνία έχει καταφέρει ορισμένες από αυτές τις κατασκευές να στέκονται περισσότερο από 250 χρόνια αργότερα και αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της κληρονομιάς της Ιαπωνίας.
 
 
Κολμάρ, Γαλλία (φωτογραφία στην αρχή)
Με ψηλά κτίρια, το ένα δίπλα στο άλλο, με περίτεχνα γλυπτά και προσόψεις βαμμένες σε έντονα χρώματα, δεν είναι παράξενο που το Κολμάρ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Αλσατία. Μία από τις πιο περίεργες λεπτομέρειες για τα σπίτια της πόλης είναι ο τρόπος που χτίζονται, μια ιδέα για να γλυτώνουν την φορολογία η οποία βασίζεται στις τιμές των τετραγωνικών του ακινήτου στο επίπεδο του δρόμου. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη θεωρήθηκε θησαυρός και οι Σύμμαχοι πρόσεξαν να μην βομβαρδίσουν τα θαύματα του 15ου και 16ου αιώνα.

 
Potes, Ισπανία
 
 
Η πόλη βρίσκεται κατά μήκος των ποταμών Quiviesa και Deva. Τα τείχη και οι γέφυρες που ορίζουν την πόλη και τα αξιοθέατά της ήταν αναγκαία, καθώς το Potes βρίσκεται στην ένωση τεσσάρων κοιλάδων, σε μια ορεινή περιοχή γεμάτη ποτάμια. Η πόλη χρονολογείται από τον 8ο αιώνα, αν και το μεγαλύτερο μέρος της αρχιτεκτονικής της προέρχεται από τον 13ο μέχρι και τον 18ο αιώνα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται αμέτρητα σοκάκια και σκάλες, η γοτθική εκκλησία του San Vicente, αρχοντικά, η γέφυρα του San Cayetano και το ερημητήριο.

 
Γκιόρεμε, Τουρκία
 
 
Το Γκιόρεμε είναι περιοχή στην Καππαδοκία. Στην Βυζαντινή περίοδο η περιοχή ονομαζόταν Ματιανή ή Ματιανά και, το 1928, μετονομάστηκε σε Γκιόρεμε, μια παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας Κόραμα.
Η περιοχή είναι το κέντρο του εθνικού πάρκου Γκιόρεμε, το οποίο σε συνδυασμό με τις μονολιθικές εκκλησίες της Καππαδοκίας έχουν ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO από το 1985. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων, μερικώς διαβρωμένων, όπως οι περίφημοι παράξενοι λίθοι που αποτελούν και μια από τις μεγάλες τουριστικές ατραξιόν της περιοχής.
 
 από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου