Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Η Πόλη του Διαβόλου και το Χωριό του Αίματος


Για αιώνες, οι ντόπιοι πίστευαν ότι σχηματίστηκαν όταν οι διάβολοι πολεμούσαν για την υπεροχή. Στην πραγματικότητα, οι ρίζες τους είναι πολύ πιο κάτω στη γη. Πρόκειται για την Πόλη του Διαβόλου, ή Đavolja Varoš στα σέρβικα, ένα ιδιαίτερο μέρος που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του όρους Ράνταν (Radan) στην νότια Σερβία.
 
 
 
Η περιοχή είναι γεμάτη λαογραφία και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για αιώνες αυτές οι φυσικές διαβρώσεις αντιμετωπίστηκαν με φόβο και καχυποψία. Η Πόλη του Διαβόλου είναι μια σειρά από εκατοντάδες πέτρινες πυραμίδες και βρίσκονται στην λεκάνη απορροής μεταξύ του ρέματος του Διαβόλου και του ρέματος της Κόλασης.

Με την πάροδο των χρόνων, η διάβρωση του νερού έχει διαμορφώσει έναν επίγειο ιζηματογενή βράχο σε πάνω από διακόσιες πυραμίδες με τεράστιο μέγεθος -μερικές έχουν ύψος μόλις δύο μέτρα, ενώ άλλες φτάνουν τα 15 μέτρα. Αυτό που κάνει τους πύργους (ή τις πυραμίδες όπως είναι μερικές φορές γνωστές) να αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου είναι τα μπλοκ ανδεσίτη, του πιο κοινού ηφαιστειακού βράχου μετά τον βασάλτη, που βοηθούν στην κατασκευή τους. Συχνά, οι πυραμίδες έχουν διαφορετικά χρωματισμούς.
 
 
Όμως, ακόμη και με την βοήθεια του ανδεσίτη, η ζωή των πυραμίδων δεν είναι πολύ μεγάλη. Διασπώνται αρκετά γρήγορα -αυτό, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια- αλλά επίσης -λόγω της διάβρωσης του νερού- σχηματίζονται και πολύ γρήγορα. Εκατοντάδες χρόνια μπορεί να μοιάζουν πολύς καιρός, αλλά από γεωλογικής άποψης είναι μια ριπή οφθαλμού. Το μεταβαλλόμενο τοπίο είναι ο λόγος που το μέρος πήρε αυτό το όνομα, καθώς οι ντόπιοι πίστευαν ότι εκεί πολεμούσαν οι διάβολοι.

Ένας τοπικός θρύλος λέει ότι πριν από πολλούς αιώνες η περιοχή κατοικήθηκε από έναν ταπεινό και θρησκευόμενο λαό. Όμως, η παρουσία τους εκεί ενόχλησε τον διάβολο και έτσι δημιούργησε τα νερά γύρω από την πόλη για να τους κάνει να ξεχάσουν την καταγωγή τους. Εκείνοι, ήπιαν το νερό και σύντομα έγινε ένας γάμος μεταξύ δύο αδελφών. Το σχέδιο διακόπηκε από μια νεράιδα η οποία, όπως λέγεται, εξακολουθεί να διατηρεί την περιοχή υπό την προστασία της. Η νεράιδα προσπάθησε να λογικέψει τους συμμετέχοντες στον γάμο, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι, προσευχήθηκε στον θεό ο οποίος απάντησε στην προσευχή της και μετέτρεψε τη νύφη, τον γαμπρό και όλους τους καλεσμένους του γάμου σε βράχους.
 

Ωστόσο, ο τρόμος του μέρους δεν σταματά εκεί. Ο τόπος δημιουργεί τα δικά του ακουστικά φαινόμενα. Εδώ και αιώνες, ο άνεμος που σφυρίζει ανάμεσα στις πυραμίδες δημιουργεί ήχους σαν ουρλιαχτά, κραυγές και στεναγμούς, που ενοχλούν τους ντόπιους. Ο μύθος λέει ότι οι καλεσμένοι του γάμου που πέτρωσαν προσπαθούν να ξεφύγουν από την φυλακή τους.
 
Το Πηγάδι του Διαβόλου - πηγή

Η Πόλη του Διαβόλου βρίσκεται κοντά στο χωριό με το παράξενο όνομα Τζάκε (Djake). Το όνομα προέρχεται από την αλβανική λέξη "gjak", που σημαίνει "αίμα".
 
Πολλές από τις πυραμίδες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς έχουν μεγαλύτερα κομμάτια ανδεσίτη. Επίσης, το τοπικό νερό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Σε ένα πηγάδι, το νερό μεταλλοποιείται φυσικά -ορισμένα μέταλλα υπάρχουν μέχρι και χίλιες φορές περισσότερο από το κανονικό- και χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά φάρμακα της περιοχής. Ένα άλλο πηγάδι, το Πηγάδι του Διαβόλου, μεταλλοποιείται στο βαθμό που τα νερά του είναι κόκκινα. Όπως είναι φυσικό, το χρώμα συνδέεται με το αίμα και προσθέσει στη μυθολογία της περιοχής.

Τέλος, στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια δύο μεσαιωνικών εκκλησιών.


από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου