Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Το κάστρο Boldt που δεν κατοικήθηκε ποτέ και η τραγική ιστορία του


Το κάστρο Boldt, χτισμένο στο Heart Island στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ού αιώνα, προοριζόταν να είναι η απόλυτη έκφραση αγάπης, αλλά τελικά τα πράγματα δεν πήγαν καλά.
 
 


Σε ένα ιδιωτικό νησί έκτασης 0,02 τετ χλμ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, βρίσκεται ένα εγκαταλελειμμένο παλάτι γνωστό ως "Boldt Castle". Με 120 δωμάτια και υπέροχη πρόσοψη, μοιάζει σαν από παραμύθι. Κανένας δεν έχει ζήσει ποτέ σε αυτό, παρόλο που υπάρχει εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Και όπως αναφέρει η ιστορία, υπάρχει ένας θλιβερός λόγος γι' αυτό.

Στα 1900, ένας Αμερικανός ξενοδόχος, ο George Boldt, ήταν αποφασισμένος να χτίσει ένα ονειρικό κάστρο για την αγαπημένη του σύζυγο, Louise. Έτσι, ζήτησε να κατασκευαστεί στο Heart Island στον ποταμό Σεντ Λορένς (Άγιος Λαυρέντιος) κοντά στον κόλπο Alexandria. Αρχικά, όταν το κάστρο θα ολοκληρωνόταν, ο Boldt σχεδίαζε να δώσει το κάστρο στη σύζυγό του ως δώρο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Καθ' όλη τη διάρκεια του γάμου τους, η Louise Boldt ήταν η ακούραστη σύντροφος του George. Τον βοηθούσε στην ξενοδοχειακή του επιχείρηση, προσθέτοντας την γυναικεία της πινελιά στα δωμάτια -όπως κεριά και φρέσκα λουλούδια. Ήταν επίσης η μητέρα των παιδιών του ζευγαριού, του George Jr. και του Clover.

Όμως, ξαφνικά, το 1904, ο Boldt έδωσε εντολή στους εργάτες να σταματήσουν τις εργασίες. Σε ηλικία 31 χρονών και εντελώς απροσδόκητα πέθανε η Louise .

Για περίπου επτά δεκαετίες, το κάστρο αφέθηκε στην τύχη του. Και ενώ τελικά ανακαινίστηκε για τους επισκέπτες, κανείς δεν έχει αποκαλέσει αυτό το μέρος ποτέ "σπίτι".
 
Οι απαρχές του κάστρου
 
Ο George Boldt, ένας Πρώσος μετανάστης και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ήταν ένας από τους πλουσιότερους Αμερικανούς της εποχής του

Γεννημένος στην Πρωσία το 1851, ο Boldt μεγάλωσε σε ένα νησί περιτριγυρισμένο από κάστρα, από τα οποία εμπνεύστηκε αργότερα για να χτίσει το δικό του. Στα 13 του, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη με τις ελπίδες να γίνει επιτυχημένος στον Νέο Κόσμο. Και ενώ ξεκίνησε ως λαντζιέρης, τα επόμενα χρόνια, έκανε μεγάλη περιουσία.

Ανεβαίνοντας τις κλίμακες της βιομηχανίας της φιλοξενίας, έγινε εξέχων επιχειρηματίας στην Ανατολική Ακτή και, τελικά, κατείχε και λειτουργούσε μερικά από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής στην Φιλαδέλφεια και την Νέα Υόρκη.
 

Ο Boldt δεν τσιγκουνεύτηκε να δαπανήσει πολλά εκατομμύρια για την αγάπη της ζωής του, την Luise. Όταν οραματίστηκε για πρώτη φορά το κάστρο της, ήθελε να μοιάζει με ότι είχε δει κατά μήκος του Ρήνου στην Ευρώπη.

Το Boldt Castle θα βρισκόταν πάνω σε ένα μικρό νησί στον ποταμό Σεντ Λορέν κοντά στον κόλπο της Alexandria στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αν και το νησί αρχικά ονομαζόταν Hart Island, ο Boldt το μετονόμασε σε Heart. Και για να τονίσει πραγματικά το θέμα της αγάπης του, έδωσε στο νησί το σχήμα καρδιάς.

Μετά από μερικά χρόνια εργασιών, άρχισαν να σχηματίζονται έξι κτίρια στο νησί. Εκτός από το κύριο κτίριο του κάστρου, υπήρχε ο Πύργος του Άλστερ, το Dove-Cote, το Power House, μια καμάρα εισόδου και ένα κιόσκι.

Όμως, η απροσδόκητη κατάρρευση της Louise έβαλε τέλος στην κατασκευή. Η αιτία του θανάτου της παραμένει ένα μυστήριο, αλλά μια θεωρία λέει ότι ίσως είχε καταναλώσει υπερβολική δόση χαπιών διατροφής. Και αφού εκείνη πέθανε, το κάστρο εγκαταλείφθηκε.
 


Αν και το κάστρο ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο, ήταν εκτιθέμενο στα στοιχεία της φύσης -καθώς και στον περιστασιακό βανδαλισμό. Δεν χρειάστηκε λοιπόν πολύς καιρός για να καταρρεύσει.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο πρόεδρος μιας εταιρείας καραμελών αποφάσισε να παρέμβει. Αγόρασε το κάστρο και το άνοιξε για περιηγήσεις. Ωστόσο, προφανώς, επέτρεψε και να επιδεινωθεί η κατάστασή του. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, το κτίριο ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση, που σχεδόν ήταν καταδικασμένο να καταρρεύσει.

Όμως, το 1977, το παλάτι κατέληξε στην εταιρεία κοινής ωφέλειας, Thousand Islands Bridge Authority, η οποία εργάστηκε επιμελώς για να αποκαταστήσει και να διατηρήσει το κάστρο.

Το κάστρο
 

Ίσως το πιο εντυπωσιακό του εσωτερικού του κάστρου είναι η μεγάλη είσοδος και η σκάλα. τα δάπεδα του χώρου διαθέτουν ιταλικό μάρμαρο, έναν πανέμορφο φεγγίτη με βιτρό, ξύλινες κατασκευές από βελανιδιά και πολλά έργα τέχνης.
 

 


Η αίθουσα υποδοχής προοριζόταν να το μέρος που οικογένεια Boldt θα δεχόταν τους επισκέπτες τους και θα τους πρόσφερε αναψυκτικά. Πιο μέσα, βρίσκεται η κομψή αίθουσα χορού, με φώτα που περιβάλλουν την καμπύλη οροφή, η οποία ήταν ειδικά σχεδιασμένη για ζωντανή μουσική.
 


Ενώ το κάστρο είχε σχεδιαστεί κυρίως για τη Louise, ο Boldt είχε φροντίσει να έχει κάποια μέρη και για τον ίδιο -ένα δωμάτιο μπιλιάρδου, όπως και τη δική του σουίτα με απλά καταλύματα. Επίσης, είχε σιγουρευτεί να υπάρχει και βιβλιοθήκη στο κάστρο, η οποία, πιθανότατα, δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου εγγόνια, καθώς τα παιδιά του ζευγαριού μεγάλωναν. Το δωμάτιο διαθέτει γλυπτά χαρακτήρων παραμυθιών που ήταν χαραγμένα σε ξύλο.
 

Οι σήραγγες κάτω από το Κάστρο προορίζονταν για υπηρέτες

Το κάστρο ήταν σχεδιασμένο ώστε, οι υπηρέτες να μην είναι ορατοί στην κοινή θέα, καθώς, κάτω από το κεντρικό κτίριο, υπήρχαν σήραγγες ώστε να μετακινούνται από το ένα άκρο του παλατιού στο άλλο γρήγορα και ήσυχα.

Οι άλλες κατασκευές στο Heart Island
 
Ένα από τα πιο φωτογραφημένα κτήρια του Boldt Castle είναι το Power House. Παρόλο που μοιάζει με ένα μικρό κάστρο, αυτή η κατασκευή είχε πρακτικό σκοπό
 
Τα υπόλοιπα κτίρια στο νησί είχαν τους δικούς τους ειδικούς σκοπούς.

Το Power House θα στέγαζε δύο ατμογεννήτριες για να στέλνει ρεύμα στο κάστρο. Σήμερα, είναι γνωστό ως μία από τις πιο φωτογραφημένες περιοχές του νησιού, χάρη στην ομοιότητά του με έναν μεσαιωνικό πύργο.
 

Μεταξύ του πύργου Alster και του κύριου κάστρου, βρίσκεται το κιόσκι, ένα δημοφιλές σημείο για επισκέπτες που θέλουν απλώς να απολαύσουν την ομορφιά του νησιού.

Ο Alster Tower, επίσης και Playhouse, εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στο παρατσούκλι του, καθώς διαθέτει ιδιωτικό θέατρο, αίθουσα μπόουλινγκ και τη δική του κουζίνα. Εξωτερικά, βρίσκεται ένα κιόσκι ως μέρος για να χαλαρώνουν οι επισκέπτες.

Όσο για το Dove-Cote, ήταν το πρώτο που χτίστηκε στο Heart Island. Στην πραγματικότητα, είχε κατασκευαστεί πριν ο Boldt αγοράσει το νησί και ο ίδιος σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως σπίτι για τα εξωτικά πουλιά του.
 

Ο Alster Tower δεν είναι μόνο όμορφος, αλλά διαθέτει και όμορφα δωμάτια

Τέλος, η αψίδα της εισόδου προοριζόταν να είναι ένα μέρος όπου η οικογένεια θα μπορούσε να δεχτεί επισκέπτες καθώς εκείνοι θα έφταναν με βάρκα.
 
Η κληρονομία της αγάπης του Boldt

 
Χάρη στις πρόσφατες ανακαινίσεις στο Boldt Castle, η ανάμνηση της αγάπης του George και της Louise θα αντέξει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τους επισκέπτες.

Ο ίδιος ο Boldt ήταν αγαπητός στους ανθρώπους που γνώρισε κατά τη διάρκεια της ζωής του και όταν πέθανε, οι σημαίες στην Νέα Υόρκη ήταν μεσίστιες. Αν και έφτιαξε μεγάλη περιουσία, ήταν αποφασισμένος να την μοιραστεί με όσους ήταν λιγότερο τυχεροί. Έκανε συχνά δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε τοπικά νοσοκομεία και στον Ερυθρό Σταυρό. Επίσης, έκανε δωρεά στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και έστειλε για σπουδές 75 νέους στο κολέγιο με δικά του έξοδα και ανώνυμα. Αλλά και οι απόγονοί του τον θυμούνται ως στοργικό άνθρωπο.

Ο George Boldt μπορεί να έχασε την αγάπη της ζωής του, αλλά το Κάστρο του ζει ως ένα ισχυρό σύμβολο των μεγάλων ονείρων του.
 

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου