Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τιμ Άλεν, πώς από ντίλερ κοκαΐνης έγινε διάσημος ηθοποιός

Η φωτογραφία σύλληψης του Τιμ Άλεν. Πριν παίξει στο Home Improvement, τον συνέλαβαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μίσιγκαν Kalamazoo / Battle Creek, έχοντας στην κατοχή του πάνω από 650 γραμμάρια κοκαΐνης
 
Όταν το 1978 ο Τιμ Άλεν συνελήφθη με περισσότερο από μισό κιλό κοκαΐνης ήταν αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη. Οπότε, αποφάσισε να κάνει μια συμφωνία, η οποία τελικά τον οδήγησε στη φήμη και την τύχη.
 
 
 
 
Αναμφίβολα, ο Τιμ Άλεν είναι διάσημος από τον ρόλο του ως Tim Taylor στη σειρά Home Improvement του ABC που προβλήθηκε από τον Σεπτεμβρίου του 1991 μέχρι και τον Μάιο του 1999 (204 επεισόδια) και η οποία προβλήθηκε και στην Ελλάδα με τίτλο "Ο μαστροχαλαστής". Αν και ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ο Άλεν είναι αναγνωρίσιμος και οι επόμενες ταινίες του ήταν επιτυχημένες, λίγοι γνωρίζουν ότι πριν από αυτό ήταν ντίλερ ναρκωτικών. Ο κωμικός ηθοποιός πέρασε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες σε μια ομοσπονδιακή φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών έπειτα από συμφωνία που έκανε και κατονόμασε 24 άλλους εμπόρους ναρκωτικών.

Τα πρώτα χρόνια
 
Ο Άλεν μικρός

Γεννημένος στο Ντένβερ του Κολοράντο στις 13 Ιουνίου του 1953, το πραγματικό του όνομα ήταν Timothy Dick. Όταν ήταν μικρός τον κορόιδευαν για το επίθετό του (πέος, μαλάκας) κάτι το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το χιούμορ ως αμυντικό μηχανισμό. Ο πατέρας του, Gerald Dick, με τον οποίο ήταν πολύ δεμένος και του έμαθε όλα όσα ξέρει για τα αυτοκίνητα, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν εκείνος ήταν μόλις 11 χρονών.
 
Η οικογένεια μετακόμισε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, όπου η μητέρα του παντρεύτηκε τον αγαπημένο της από το γυμνάσιο και μεγάλωσαν τον Άλεν και τα αδέλφια του αρκετά παραδοσιακά, πριν ο Άλεν φύγει για το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Μίσιγκαν. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Δυτικό Μίσιγκαν, όπου γνώρισε την -πρώτη του- μελλοντική σύζυγο. Εκεί ήταν που μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά. Δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του το 1976, συνελήφθη και αντιμετώπισε σοβαρή φυλάκιση για πρώτη φορά στη ζωή του.

Ντίλερ κοκαΐνης
 
Η συνεργασία του Άλεν μπορεί να τον γλύτωσε από τα ισόβια αλλά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 3 έως 7 χρόνια. Τελικά έμεινε φυλακισμένος δύο χρόνια και τέσσερις μήνες σε μια ομοσπονδιακή φυλακή στη Μινεσότα.

Στις 2 Οκτωβρίου του 1978, Ο Άλεν συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Kalamazoo / Battle Creek. Πάνω του βρέθηκαν περισσότερα από 650 γραμμάρια κοκαΐνης. Δυστυχώς για εκείνον, οι νομοθέτες της πολιτείας μόλις είχαν δημοσιεύσει έναν νόμο που τιμωρούσε με ισόβια την πώληση 650 ή και περισσότερων γραμμαρίων κοκαΐνης.

Λίγα λεπτομέρειες είναι γνωστές για τη σύλληψή του, αλλά το βιβλίο του John F. Wukovits "Tim Allen (Overriving Adversity)" είναι μακράν το πιο ουσιώδες. Σύμφωνα με το βιβλίο, κάποιος μυστικός αστυνομικός ονόματι Michael Pifer, ο οποίος φέρεται να τον παρακολουθούσε για μήνες, ξεσκέπασε τον Άλεν, όταν ο ηθοποιός του έδωσε ακούσια μια καφέ τσάντα γυμναστικής γεμάτη κοκαΐνη. Ο Wukovits αναφέρει ότι ήταν ιδέα του Άλεν να επιλέξει το αεροδρόμιο, καθώς, παλιότερα, είχε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην τηλεόραση. Έβαλε την τσάντα σε ένα ντουλάπι, πήγε στον Pifer και του έδωσε το κλειδί. Μόλις ο Pifer άνοιξε το ντουλάπι, ο Άλεν, αντί να λάβει τα 42.000 δολάρια που περίμενε, βρέθηκε με χειροπέδες.

Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, ομολόγησε την ενοχή του για διακίνηση ναρκωτικών και επέλεξε να δώσει τα ονόματα άλλων εμπόρων με αντάλλαγμα μια ελαφρύτερη ποινή. Αυτό του επέτρεψε να δικαστεί σε ομοσπονδιακό και όχι σε πολιτειακό δικαστήριο -και έτσι ο νέος νόμος του Μίσιγκαν αγνοήθηκε.

Καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης, ο Άλεν γοήτευσε τον δικαστή ο οποίος του είπε ότι θα μπορούσε να είναι ένας "πολύ επιτυχημένος κωμικός". Και το γεγονός ότι ήταν "καρφί" δεν του στάθηκε εμπόδιο στο να γίνει.

Εν τω μεταξύ, στο Μίσιγκαν, οι πληροφορίες του Άλεν "βοήθησαν τις αρχές να καταδικάσουν 20 άτομα για εμπόριο ναρκωτικών αλλά και τέσσερις μεγάλους εμπόρους ναρκωτικών".
 
Και πάλι όμως, ο Άλεν ήταν αντιμέτωπος με τρία έως επτά χρόνια φυλάκισης, αν και τελικά εξέτισε μόλις δύο χρόνια και τέσσερις μήνες και αποφυλακίστηκε από ομοσπονδιακή φυλακή της Μινεσότα στις 12 Ιουνίου του 1981.
 
Η τρίτη πράξη
 

"Όταν βρέθηκα στη φυλακή, η πραγματικότητα με χτύπησε τόσο πολύ που μου κόπηκε η ανάσα, έχασα τη δύναμή μου", είπε αργότερα ο Άλεν στο Esquire. "Με έβαλαν σε ένα κελί με άλλους είκοσι άντρες -χρησιμοποιούσαμε την ίδια τουαλέτα στη μέση του δωματίου- και είπα στον εαυτό μου, 'δεν μπορείς να το κάνεις αυτό για επτάμισι χρόνια. Θέλω να αυτοκτονήσω'."

Τότε ήταν που άρχισε να αναπτύσσει το κωμικό του στοιχείο. Σύντομα, κατάφερε να κάνει μερικούς από τους πιο δύσκολους κρατούμενους, ακόμη και τους φρουρούς, να γελούν.

"Ήμουν αστείος πριν από αυτό. Η φυλακή με μεγάλωσε. Ήμουν ένας έφηβος που ξύπνησε πολύ νωρίς όταν σκοτώθηκε ο πατέρας μου και έμεινα ένας θυμωμένος έφηβος".

Με την αποφυλάκισή τους, ο Άλεν δεν έχασε χρόνο να εξερευνήσει το ταλέντο του. Σύντομα, την ημέρα δούλευε σε ένα διαφημιστικό γραφείο του Ντιτρόιτ, και το βράδυ έκανε stand-up comedy. Στη σκηνή, βρήκε τον εαυτό του και σύντομα άρχισε να κάνει διαφημιστηκά. Ένα χρόνο αφότου γεννήθηκε η κόρη του Katherine το 1989, έκλεισε δουλειά σε σόου του τηλεοπτικού δικτύου Showtime.

Αυτό τράβηξε την προσοχή του Jeffrey Katzenberg και του Michael Eisner της Disney, που του προσέφεραν ρόλους σε ταινία. Όμως, ο Άλεν τους απέρριψε. Τελικά έπεισε το στούντιο να τον αφήσει να κάνει το δικό του κωμικό σόου. Το Home Improvement έκανε πρεμιέρα το 1991.

Αν και η πορεία του στη ζωή μπορεί να μην είναι η πιο ενδεδειγμένη διαδρομή, οι αποφάσεις που πήρε ο Τιμ Άλεν τον οδήγησαν στην κορυφή.

από: ati

2 σχόλια: