Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που -ίσως- δεν ξέρετε

 
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο Λίνκολν ήταν πρωταθλητής της πάλης ή ότι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ σχεδίαζε να βομβαρδίσει τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό με βόμβες που ήταν τοποθετημένες σε νυχτερίδες;
 
 


Όταν ξεφύγουμε από τις γνωστές ιστορικές αφηγήσεις, συνειδητοποιούμε ότι δεν ξέρουμε πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα.

Το 1926, ο Δανός εξερευνητής της Αρκτικής, συγγραφέας, δημοσιογράφος και ανθρωπολόγος Πίτερ Φρόικεν παγιδεύτηκε σε μια χιονοστιβάδα ενώ ήταν σε μια αποστολή. Γλύτωσε το θάνατο φτιάχνοντας ένα μαχαίρι από τα κόπρανά του και ακρωτηριάζοντας το πόδι του.

Στην αρχαία Αίγυπτο, άλειφαν τους υπηρέτες με μέλι για να προσελκύσουν τις μύγες μακριά από τον Φαραώ.

Το 1740, οι Ρωμαιοκαθολικοί στην Βαυαρία ίδρυσαν μια μυστική, παραμασονική κοινωνία, το Τάγμα του Παγκ (ράτσα σκύλου), Mops-Orden στα γερμανικά. Τα νέα μέλη, για να μπουν σε συγκεντρώσεις του Τάγματος, έπρεπε να φορούν κολάρο σκύλου και να ξύνουν την πόρτα. Πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τον αρχιεπίσκοπο-εκλέκτορα της Κολωνία Κλήμη-Αύγουστο για να παρακάμψει το παπικό διάταγμα "In eminenti Apostolatus" του Πάπα Κλήμη ΙΒ' του 1738 με το οποίο απαγόρευε στους Καθολικούς να γίνουν Ελευθεροτέκτονες.

Ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας είχε για υπηρέτες άντρες των οποίων η δουλειά ήταν να τον σκουπίζουν μετά από κάθε αφόδευση. Οι υπηρέτες αυτοί αποκαλούνταν "Grooms of Stool". Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του είχε τέσσερις τέτοιους και τους έχρισε όλους ιππότες.

Ο Αβραάμ Λίνκολν πριν γίνει πολιτικός, ήταν πρωταθλητής της πάλης. Με πάνω από 300 αγώνες, ο Λίνκολν έχασε μόνο έναν αγώνα στην καριέρα του και το 1992 εντάχθηκε στο National Wrestling Hall Of Fame.

Στην Αναγεννησιακή Γαλλία, μια γυναίκα μπορούσε να πάει τον σύζυγό της στο δικαστήριο αν εκείνος ήταν ανίκανος.

Το 1923, ο αναβάτης Frank Hayes κέρδισε μια ιπποδρομία στη Νέα Υόρκη παρά το γεγονός ότι ήταν νεκρός. Στη μέση του αγώνα, υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά το σώμα του παρέμεινε στη σέλα μέχρι που το άλογό του πέρασε πρώτο τον τερματισμό.

Με χρονική σειρά, ο Μουσολίνι, ο Χίτλερ και ο Στάλιν ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Το 1935, προτάθηκε -μάλιστα, είχε δύο συστατικές επιστολές, από αξιοσέβαστους κατά τα άλλα καθηγητές στη Γερμανία και τη Γαλλία- ο ηγέτης της φασιστικής Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι. Εκείνη την χρονιά, τα ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αιθιοπία.
Το 1939 προτάθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ. Εκείνη την χρονιά, προτάθηκε ως υποψήφιος για τον ρόλο του στη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Μονάχου (βάσει της οποίας, τμήμα της Τσεχοσλοβακίας πέρασε στη Γερμανία) ο Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλεν. Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και 12 μέλη της σουηδικής Βουλής εξέφρασαν την αντίθεσή τους προτείνοντας τον Φύρερ του Γ' Ράιχ, υποστηρίζοντας (ειρωνικά, με σατιρική πρόθεση) πως, αφού μπορούσε να είναι υποψήφιος ο Τσάμπερλεν επειδή κατάφερε να πείσει τον Χίτλερ να αποφύγει έναν πόλεμο (για μικρό χρονικό διάστημα, όπως έδειξε η ιστορία), τότε ήταν ακόμα πιο λογικό να είναι υποψήφιος ο ίδιος ο Χίτλερ, επειδή ήταν αυτός που επέλεξε να μην τον αρχίσει. Η υποψηφιότητα (πρωτοβουλία του βουλευτή Μπραντ, γνωστού για την έντονα αντιφασιστική του στάση) τελικά αποσύρθηκε και όλοι ξέρουμε τι συνέβη τα επόμενα 6 χρόνια στον κόσμο.
Ο Ιωσήφ Στάλιν, ο ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την ΕΣΣΔ μέχρι τον θάνατό του, εδραιώνοντας ένα καθεστώς τρόμου, καταπίεσης και απολυταρχίας στα χρόνια που ακολούθησαν τη νίκη επί των Ναζί, προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης το 1945 και το 1948 για τις προσπάθειές του να δοθεί τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμα και αν ουδείς αμφισβητεί τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού στην ήττα του Γ' Ράιχ, γίνεται εύκολα αντιληπτό το παράδοξο της υπόθεσης, λόγω της "σκοτεινής" κληρονομιάς που έχει αφήσει πίσω του ο Σταλινισμός.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους πειρατές της ιστορίας ήταν μια Κινέζα πόρνη, η Ching Shih η οποία διέθετε στόλο με πάνω από 1.500 πλοία και 80.000 ναύτες.

Όταν στις 6 Αυγούστου του 1945, οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα, ο Tsutomu Yamaguchi βρισκόταν εκεί. Αφού σώθηκε από τα όσα ακολούθησαν, μια ημέρα πριν από την ρίψη της δεύτερης βόμβας στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, ο Yamaguchi ήταν και εκεί μιας και επέστρεψε στο σπίτι του. Επιβίωσε και από αυτή την ατομική βόμβα και έζησε μέχρι τα 93.

Το 1778, διανύοντας το 84ο έτος του, ο Βολτέρος παρευρέθηκε στην πρώτη απόδοση της τραγωδίας του Ειρήνη (Irène), στο Παρίσι. Το ταξίδι και η υποδοχή του ήταν μια αποθέωση, αλλά η συγκίνηση τον κατέβαλε και στις 30 Μαΐου πέθανε στην πρωτεύουσα. Προκειμένου να έχει χριστιανική κηδεία είχε υπογράψει μια μερική ανάκληση των γραπτών του. Αυτό θεωρήθηκε ανεπαρκές από την εκκλησία, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει μια γενικότερη ανάκληση. Στις τελευταίες του στιγμές, ένας ιερέας που τον επισκέφτηκε τον κάλεσε να παραιτηθεί από τα όσα είχε πει για τον Σατανά. Η απάντηση του Βολτέρου ήταν, "Δεν είναι καιρός για να κάνω νέους εχθρούς".

Το 1820, στην πόλη του Σάλεμ στο Νιου Τζέρσεϋ διεξήχθη μια δίκη εναντίον της ντομάτας. Ο λόγος ήταν ότι υπήρχε μια εκτεταμένη πεποίθηση ότι ήταν δηλητηριώδης. Η υπόθεση έληξε όταν ο συνταγματάρχης Robert Gibbon Johnson έφαγε μια μεγάλη ποσότητα ντομάτες χωρίς να πάθει τίποτα.

Ο Πάπας Γρηγόριος Θ', όσο ήταν ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ότι οι γάτες συνδέονται με τη λατρεία του διαβόλου με αποτέλεσμα να τις εξοντώσουν σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύεται ότι η εξαφάνιση των γατών βοήθησε τους αρουραίους να πολλαπλασιαστούν και έτσι να εξαπλωθεί η βουβωνική πανώλη.

Το 1942, ο αμερικανικός στρατός έβαλλε 1.400 αντιαεροπορικά πυρά κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής των Ιαπώνων στην κομητεία του Λος Άντζελες, όπως πίστευαν. Αποδείχθηκε ότι ο συναγερμός ήταν λάθος. Ως έμμεσο αποτέλεσμα αυτών των πυρών ήταν να πεθάνουν πέντε πολίτες.

Το 1493, ο Κολόμβος πίστευε ότι είδε γοργόνες για τις οποίες ανέφερε ότι "δεν είναι τόσο όμορφες όσο απεικονίζονται, γιατί, με κάποιο τρόπο, μοιάζουν με άντρες στο πρόσωπο". Πιστεύεται ότι είδε έναν μανάτο, ένα μεγάλο υδρόβιο θηλαστικό ζώο.

Στο απόγειο της δημοτικότητάς του, ο Τσάρλι Τσάπλιν συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό στο Σαν Φρανσίσκο που είχε σαν θέμα ανθρώπους που του έμοιαζαν. Ο ίδιος κατετάγη στην 20η θέση.

Στα 1800, στις ΗΠΑ θεωρούνταν σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία το να ταΐζουν αστακό τους φυλακισμένους και καταδίκους.

Δεκατέσσερα χρόνια πριν βυθιστεί ο Τιτανικός, ο Morgan Robertson έγραψε το μυθιστόρημα Futility, δηλαδή Ματαιότητα. Θέμα του ήταν ένα μεγάλο αβύθιστο πλοίο, ο "Τιτάνας", που χτύπησε ένα παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό. Οι ομοιότητες της μυθοπλασίας με την πραγματικότητα είναι πάρα πολλές. Επιπλέον, ένας επιβάτης που επέζησε από μια πυρκαγιά και την βύθιση ενός πλοίου το 1871, αντιμετώπισε τους φόβους του και το 1912 επιβιβάστηκε στον Τιτανικό, από το οποίο ναυάγιο όμως δεν επέζησε και βυθίστηκε μαζί με το πλοίο.

Κάποτε, ο Τόμας Έντισον έκανε ηλεκτροπληξία σε έναν ελέφαντα τσίρκου μέχρι θανάτου. Το περιστατικό παρακολούθησαν πάνω από χίλιοι άνθρωποι, ενώ ο Έντισον το κατέγραψε σε βίντεο.

Το 1998, στο υπόγειο του σπιτιού του Βενιαμίν Φραγκλίνου, βρέθηκαν 1.200 οστά από περίπου δέκα ανθρώπινα σώματα. Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα σώματα είχαν χρησιμοποιηθεί στη μελέτη της ανθρώπινης ανατομίας.

Επτά από τους δέκα πιο θανατηφόρους πολέμους στην ανθρώπινη ιστορία διεξήχθησαν στην Κίνα. Η Εξέγερση των Ταϊπίνγκ (1850 - 1864) ήταν ένας μεγάλου εύρους εμφύλιος πόλεμος στη νότια Κίνα, μεταξύ της κυρίαρχης δυναστείας των Τσινγκ και του ριζοσπαστικού θρησκευτικού κινήματος των Ταϊπίνγκ. Οι Ταϊπίνγκ (Λάτρεις του Θεού) ήταν ένα χιλιαστικό κίνημα υπό την ηγεσία του Χουνγκ Σιου-τσουάν, ο οποίος διεμήνυε πως είχε οράματα στα οποία τού φανερώθηκε πως ήταν ο νεότερος αδερφός του Ιησού Χριστού. Ως συντηρητική εκτίμηση, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, κυρίως πολίτες, ενώ είναι πιθανό οι αριθμοί των θυμάτων να είναι αρκετά μεγαλύτεροι, σε μια από τις πιο θανατηφόρες στρατιωτικές συγκρούσεις της ιστορίας και στον καταστρεπτικότερο εμφύλιο πόλεμο της ανθρωπότητας.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, πίστευαν ότι το σπέρμα που παράγεται από τον αριστερό όρχι παράγει κορίτσια. Οπότε, για να διασφαλιστεί ότι το ζευγάρι θα αποκτούσε γιους, πολλοί άντρες τον αφαιρούσαν.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας οδοντίατρος από την Πενσιλβανία έπεισε τον 32ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούσβελτ, να βομβαρδίσει την Ιαπωνία με ωρολογιακές βόμβες σε νυχτερίδες. Ωστόσο, κάποιες από τις νυχτερίδες αφέθηκαν τυχαία ελεύθερες και καταστράφηκε η δοκιμαστική μονάδα, το σχέδιο δε συνεχίστηκε.

Το ψηλότερο παντρεμένο ζευγάρι που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν η Anna Haining Swan (241,3 εκατοστά ή 7'11") και ο Martin Van Buren Bates (236,22 εκατοστά ή 7'9"), οι οποίοι απέκτησαν ένα μωρό βάρους 9,97 κιλών.

Ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον ήταν ο 9ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Διετέλεσε Πρόεδρος από τις 4 Μαρτίου του 1841 έως το θάνατό του, δύο μήνες μετά, στις 4 Απριλίου 1841 από κρυολόγημα. Ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που πέθανε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Οι γιατροί του παρείχαν παραδοσιακές θεραπείες όπως βδέλλες, όπιο και φιδόχορτο, που συνέβαλαν στο θάνατό του.

Το 1945, ένα αερόστατο-βόμβα που είχε ξεκινήσει από την Ιαπωνία, προσγειώθηκε στο Όρεγκον. Όταν το αερόστατο εξερράγη, σκοτώθηκαν μια γυναίκα και πέντε παιδιά. Ήταν τα μόνα θύματα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στο έδαφος των ΗΠΑ μετά την είσοδό τους στον πόλεμο.

Η λέξη "Ναζί" προήλθε από μια προϋπάρχουσα αργκό η οποία χρησιμοποιούνταν για έναν καθυστερημένο αγρότη. Ο όρος διαδόθηκε από τους αντιπάλους του Χίτλερ και σπάνια χρησιμοποιήθηκε από τους ίδιους τους Ναζί.

Κάποτε, ο κατά συρροή δολοφόνος Τεντ Μπάντι έσωσε ένα μικρό παιδί από πνιγμό και έλαβε έπαινο από το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ επειδή κυνήγησε έναν τσαντάκια.

Ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος ξεκίνησε στο αγρόκτημα του Wilmer McLean, ο οποίος έπειτα μετακόμισε για να ξεφύγει από αυτόν πάνω από εκατό μίλια μακριά. Ο πόλεμος τελείωσε μέσα στο νέο του σπίτι στο Appomattox.

Ένας από τους μεγαλύτερους πολέμους σε διάρκεια διήρκεσε 335 χρόνια, αλλά δεν σκοτώθηκε ποτέ κανείς. Ήταν μεταξύ των Κάτω Χωρών και των Νήσων της Σικελίας. Σε αντίθεση, ο πιο σύντομος πόλεμος ήταν μεταξύ Αγγλίας και Ζανζιβάρης. Διήρκεσε μόλις 38 λεπτά.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα ούρα τους ως στοματικό διάλυμα. Τα ούρα περιέχουν αμμωνία, ένας από τους καλύτερους φυσικούς καθαριστικούς παράγοντες στον πλανήτη.

Η σημαία των ΗΠΑ με τα 50 αστέρια, η αστερόεσσα, σχεδιάστηκε από τον 17χρονο Robert Heft για ένα σχολικό project. Ο Heft βαθμολογήθηκε με B-. Το τρέχον σχέδιο είναι το 27ο -από το 1777, ο σχεδιασμός της σημαίας έχει τροποποιηθεί επίσημα 26 φορές. Στις 21 Αυγούστου του 1959, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ, εξέδωσε διάταγμα για την σημαία των 50 αστέρων, η οποία υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 1960. Είναι η πιο μακροχρόνια έκδοση της αμερικανικής σημαίας και χρησιμοποιείται για πάνω από 60 χρόνια.
Στην δεκαετία του 1950, όταν η Αλάσκα και η Χαβάη θεωρήθηκαν πολιτείες, υποβλήθηκαν περισσότερα από 1.500 σχέδια στον Αϊζενχάουερ. Αν και μερικά από αυτά είχαν 49 αστέρια, η συντριπτική πλειοψηφία είχε προτάσεις με 50. Τουλάχιστον τρία από αυτά τα σχέδια ήταν πανομοιότυπα με το σημερινό σχέδιο της σημαίας. Από αυτές τις προτάσεις, η δημιουργία του Heft το 1958 έλαβε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα, αλλά αρνήθηκε να του ράψει τη σημαία και ο Heft βαθμολογήθηκε με B-. Ο Heft συζήτησε με τον δάσκαλό του και συμφωνήθηκε ότι αν η σημαία γινόταν αποδεκτή από το Κογκρέσο, θα του άλλαζε τον βαθμό. Τελικά επιλέχτηκε το σχέδιο του Heft και, σύμφωνα με τον ίδιο, ο δάσκαλός του τήρησε τη συμφωνία τους και τον επαναβαθμολόγησε με Α.

Το 1838, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε έγραψε το "The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket", ένα βιβλίο για τέσσερα μέλη ενός φαλαινοθηρικού ναυάγησαν και αναγκάστηκαν να κάνουν κλήρωση για να δουν ποιον θα φάνε. Ο κλήρος έπεσε σε ένα αγόρι, τον Richard Parker.
46 χρόνια αργότερα, το πλοίο Mignonette που ξεκίνησε από την Αγγλία με προορισμό το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, αν και δεν ήταν για τόσο μεγάλα ταξίδια, ναυάγησε. Τα τρία μέλη του πληρώματος σκότωσαν και έφαγαν ένα αγόρι, τον Richard Parker.

Ο Λόρδος Βύρων, ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είχε για κατοικίδιο μια αρκούδα.

από: ati με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου