Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Η μικρή ολλανδική πόλη Radio Kootwijk και ο πύργος επικοινωνιών της

φωτογραφία: Costas Ganasos
 
Το Radio Kootwijk ήταν κάποτε ο μόνος τρόπος ώστε να επικοινωνεί η Ολλανδία με τις αποικίες της στις Ανατολικές Ινδίες.
 
 

Το Radio Kootwijk είναι μια μικρή πόλη. Βρίσκεται σε μια περιοχή με πολλά δάση ανατολικά των αμμόλοφων του Kootwijkerzand και της πόλης Kootwijk.
 
Εξωτερικά

Ο οικισμός του Radio Kootwijk προέκυψε ως αποτέλεσμα της κατασκευής ενός πομπού ραδιοκυμάτων πολύ χαμηλής συχνότητας (VLF) με το ίδιο όνομα το 1918. Ο πομπός έπαιξε σημαντικό ρόλο για τις επικοινωνίες μεταξύ της Ολλανδίας και τις τότε Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες. Για τις ασυρματικές επικοινωνίες στα VLF χρειάζονται τεράστιες κεραίες και ενέργεια. Αυτό οδήγησε στην κατασκευή του κτηρίου το οποίο περιβάλλει τον σταθμό. Μόλις τρία μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 1925, εμφανίστηκαν πιο αποτελεσματικές μορφές επικοινωνίας, οπότε ο σταθμός και το τεράστιο κεντρικό κτήριο έκλεισαν και κατασκευάστηκαν τρία μικρότερα κτίρια για τις επικοινωνίες με τις αποικίες.
 
Το κτήριο το 1922 - πηγή
 
Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ανατίναξαν τον πομπό, αν και αργότερα ξαναχτίστηκαν μερικοί από τους πύργους. Το 1980, ανατινάχτηκε ο τελευταίος ιστός μετάδοσης, ενώ το 2004 μεταφέρθηκαν οι τελευταίες λειτουργίες του πομπού.
 
Από εκδήλωση

Σήμερα, το κεντρικό κτίριο -Κτήριο Α, ή Καθεδρικός ή Σφίγγα, όπως αποκαλείται, και το οποίο αναγνωρίστηκε ως μνημείο- φιλοξενεί συναυλίες και, περιστασιακά, είναι χώρος γυρισμάτων ταινιών -όπως της ταινίας Mindhunters του 2004. Το κτίριο είναι ένα μείγμα επιρροών από το Άμστερνταμ και το Βερολίνο και, σε συνδυασμό με το τοπίο, προκαλεί μια μυστηριώδη αλλά ήρεμη αίσθηση. Ο σταθμός χτίστηκε πολύ μακριά από τυχόν παρεμβολές, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να χτιστεί εντός του μεγαλύτερου εθνικού πάρκου της Ολλανδίας.
 
Ευχαριστώ πολύ τον φίλο μου Κώστα που μου παραχώρησε την φωτογραφία του στην αρχή του θέματος, η οποία στάθηκε αφορμή για να ψάξω και να μάθω την ύπαρξη αυτού του μέρους.

από: atlas obscura και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου