Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Κάστρο Oheka, το αρχοντικό του Γκάτσμπυ στο Λονγκ Άιλαντ


Το κάστρο Oheka, το οποίο πιστεύεται ότι έχει εμπνεύσει το "The Great Gatsby", ήταν ένα από τα πιο πολυτελή αρχοντικά πάρτι στο Λονγκ Άιλαντ τη δεκαετία του 1920. Σήμερα, είναι ένα ιστορικό ξενοδοχείο και ένα δημοφιλές μέρος γυρισμάτων.
 
 


Τριάντα τέσσερα μίλια έξω από την Νέα Υόρκη βρίσκεται το κάστρο Oheka, ένα αρχοντικό ηλικίας ενός αιώνα, που κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στις ΗΠΑ.
 

Για χρόνια, εκεί διοργανώνονταν τα πιο μοδάτα πάρτι στην Ανατολική Ακτή. Συχνά εκεί μπορούσε να βρει κανείς πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας, πολιτικούς από όλες τις χώρες και -φυσικά- διάσημους σταρ του Χόλιγουντ. Τα πάρτι ήταν τόσο διάσημα που λέγεται ότι ενέπνευσαν το μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ (The Great Gatsby), το οποίο παρουσιάζει χλιδάτες γιορτές σε ένα πλούσιο κτήμα.
 

Όμως, τα τελευταία χρόνια ήταν λιγότερο λαμπερά. Αφότου πέθανε ο αρχικός ιδιοκτήτης του, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως οίκος ευγηρίας και στη συνέχεια ως στρατιωτική ακαδημία, μέχρι που τελικά εγκαταλείφθηκε. Τελικά, το ιστορικό ακίνητο αγοράστηκε από έναν ντόπιο εργολάβο που επένδυσε εκατομμύρια δολάρια για να το επαναφέρει στις παλιές δόξες του και να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Σήμερα, το κάστρο Oheka είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήματα σε όλο το Λονγκ Άιλαντ και το μέρος στο οποίο διεξάγονται πολλές γαμήλιες τελετές, αλλά και τα γυρίσματα πολλών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών -όπως για παράδειγμα η σειρά του HBO, Succession.

Η ιστορία του κάστρου
 

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1917 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα και κόστισε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, Otto Hermann Kahn, συνολικά 11 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Otto Hermann Kahn ήταν ένας Γερμαννο-Εβραίος μετανάστης που απέκτησε φήμη ως χρηματοδότης και επιχειρηματίας αφότου έφτασε στις ΗΠΑ το 1893. Είναι γνωστός κυρίως για την αναδιοργάνωση του Union Pacific Railroad (ένας σιδηρόδρομος εμπορευματικών μεταφορών με διαδρομές σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ δυτικά του Σικάγου και της Νέας Ορλεάνης), παράλληλα με τον μεγιστάνα του σιδηροδρόμου E. H. Harriman.
 

Παρά την επιτυχία του, ο Kahn είχε και κάποιες δυσκολίες. Το 1905, το εξοχικό του κάηκε ολοσχερώς από μια καταστροφική φωτιά. Έτσι, όταν ξεκίνησε το επόμενο παλάτι των ονείρων του, έβαλε τους αρχιτέκτονες να σχεδιάσουν ένα πυρίμαχο σπίτι, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ατσάλι και σκυρόδεμα.

Το 1914, αγόρασε 443 στρέμματα γης στο Cold Spring Harbour, το ψηλότερο σημείο στο Λονγκ Άιλαντ, έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Έπειτα, για να χτίσει το σπίτι, ξόδεψε συνολικά 11 εκατομμύρια δολάρια -περίπου 158 εκατομμύρια σημερινά.

Η κατασκευή του κάστρου Oheka ξεκίνησε το 1917 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα. Ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στις Η.Π.Α., δεύτερη μετά το Biltmore Estate στην Βόρεια Καρολίνα. Το σπίτι ήταν ένα αρχοντικό σε γαλλικό στιλ, έκτασης περίπου 10.126 τετ. μέτρων, με μια μεγάλη σκάλα στο φουαγιέ της εισόδου, πιστό αντίγραφο εκείνης του Ανακτόρου του Φονταινεμπλώ (Chateau de Fontainebleau) στην πόλη Φονταινεμπλώ της Γαλλίας. Έγινε γνωστό ως κάστρο Oheka, ένα αρκτικόλεξο από τοπ πλήρες όνομα του Kahn.
 

Από την είσοδο του κάστρου ακόμη είναι ορατή η λαμπρότητά του. Η υποδοχή των επισκεπτών γινόταν σε έναν μακρύ διάδρομο με επένδυση από κόκκινους κέδρους. Το οικόπεδο περιλαμβάνει γκαζόν με ανακλαστική πισίνα και συντριβάνια, συνυφασμένα με το σχεδιασμό του, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, γήπεδα τένις, στάβλους, οπωρώνες, διάδρομο προσγείωσης και ένα μεγάλο ιδιωτικό θερμοκήπιο.
 
Το "σπίτι" διέθετε 127 δωμάτια, ένα μεγάλο δωμάτιο βιβλιοθήκη -με ένα μυστικό διάδρομο πίσω από μία από τις βιβλιοθήκες- και 39 τζάκια. Στο κάστρο εργαζόντουσαν συνολικά 126 πλήρους απασχόλησης υπάλληλοι.

Ο Kahn χρησιμοποιούσε το κάστρο ως το καλοκαιρινό σπίτι της οικογένειάς του, όπου διοργάνωνε τα πιο χλιδάτα πάρτι στην Ανατολική Ακτή, καλεσμένους από υψηλόβαθμους διπλωμάτες μέχρι διάσημους αστέρες του κινηματογράφου. Εκεί παντρεύτηκε και η κόρη του Kahn, στην πρώτη από πολλές μετέπειτα γαμήλιες τελετές που διοργανώθηκαν στο κάστρο. Πιστεύεται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κάστρο Oheka έδωσε έμπνευση για το διάσημο μυθιστόρημα του Σκοτ Φιτζέραλντ "The Great Gatsby", το οποίο παρουσιάζει πολυτελή πάρτι σε ένα κτήμα παρόμοιο με το καλοκαιρινό σπίτι του Kahn.
 
Η Gatsby Mansion σήμερα
 

Μετά το θάνατο του Kahn το 1934, το κάστρο Oheka πέρασε από πολλούς ιδιοκτήτες. Το 1939, η οικογένεια πούλησε την περιουσία και το κάστρο έγινε οίκος ευγηρίας για τους συνταξιοδοτημένους υπαλλήλους στην καθαριότητα στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κάστρο έγινε σχολή εκπαίδευσης χειριστών ασυρμάτου για το Εμπορικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, από το 1948 μέχρι το 1979, καταλήφθηκε από μια Στρατιωτική Ακαδημία (Eastern Military Academy) μέχρι που τελικά έκλεισε. Η ακαδημία ισοπέδωσε τους κήπους του αρχοντικού και διαίρεσε τα πολυτελή δωμάτιά του σε μικρότερες αίθουσες και κοιτώνες.
 

Τελικά το 1980 εγκαταλείφθηκε. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρθηκαν πάνω από 100 περιπτώσεις απόπειρας εμπρησμού στο αρχοντικό, αλλά καμία δεν είχε ποτέ αποτέλεσμα χάρη στον πυρίμαχο σχεδιασμό του Kahn. Το 1984 αγοράστηκε από έναν εργολάβο, τον Gary Melius, ο οποίος αγόρασε το κατεστραμμένο ακίνητο και το υπόλοιπο οικόπεδο έναντι 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως, το κτήμα δεν ήταν πλέον τόπος για πλούσιους και διάσημους που ήταν κάποτε.
 

Η αποκατάσταση του κάστρου ήταν μια τεράστια επένδυση. Τους πρώτους έξι μήνες των επισκευών έφυγαν από τον χώρο του παλατιού 300 φορτηγά με μπάζα. Έπειτα, αγοράστηκαν 222 νέα παράθυρα και πόρτες, καθώς και 4.000 νέες πλάκες για την αποκατάσταση της κατεστραμμένης οροφής. Το στοίχημα ήταν μεγάλο, αλλά απέδωσε. Στις 7 Μαΐου του 1987, το κάστρο φιλοξένησε τον πρώτο γάμο μετά την αποκατάστασή του. Έκτοτε έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο 32 υπνοδωματίων που διαθέτει μια μεγάλη αίθουσα χορού, εστιατόριο και μπαρ, πισίνα και άλλα.

Επί 20 χρόνια, το κόστος των αποκαταστάσεων και των βελτιώσεων στο κάστρο έφτασε περίπου τα 37 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στην ιστορία των ΗΠΑ -σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κτήματος. Επίσης, είναι καταχωρημένο στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Χώρων.

Σήμερα, το κάστρο διοργανώνει καθημερινές εκδρομές στο κτήμα. Είναι δημοφιλής χώρος για γάμους, πάρτι και συχνά χρησιμεύει ως σκηνικό για μουσικά βίντεο -όπως το "Blank Space" της Taylor Swift- και τηλεοπτικές εκπομπές -όπως τα Gossip Girl, Succession, Madam Secretary και The American.
 

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου