Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Onbashira, το επικίνδυνο φεστιβάλ της Ιαπωνίας

 
Το 2016 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για την Ιαπωνία. Κάθε έξι χρόνια, ο ανδρικός πληθυσμός των πόλεων και των χωριών γύρω από τη λίμνη Suwa στο κέντρο του νομού Ναγκάνο στο νησί Χονσού συμμετέχουν στο φεστιβάλ Onbashira, "matsuri" στα ιαπωνικά. Το 2016 λοιπόν ήταν χρονιά διεξαγωγής, ενός φεστιβάλ που γιορτάζεται για πάνω από 1.200 χρόνια χωρίς διακοπή.
 


Ττο Onbashira, που μεταφράζεται ως "τιμημένοι πυλώνες",  αναβιώνει συμβολικά τα ιερά του Suwa Taisha και είναι μια επίδειξη της δύναμης του ανθρώπου πάνω στη φύση. Είναι γνωστό ως το πιο επικίνδυνο φεστιβάλ στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι αναμενόμενο ότι οι συμμετέχοντες θα σπάσουν πόδια και χέρια και -δυστυχώς- έχουν επίσης καταγραφεί μέχρι και θάνατοι.

Το εν λόγω φεστιβάλ είναι τόσο επικίνδυνο λόγω της χρήσης τεράστιων κορμών δέντρων, τους οποίους οι συμμετέχοντες καβαλούν καθώς αυτοί πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα.
 

 
Δεν πρόκειται για μια σύντομη γιορτή. Το πρώτο μέρος, το Yamadashi, λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο και σημαίνει "βγαίνοντας από τα βουνά". Οι συμμετέχοντες παίρνουν 16 κορμούς από το δάσος της λίμνης. Οι εν λόγω κορμοί έχουν αφεθεί να μεγαλώσουν επί 200 χρόνια γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό και είναι τεράστιοι. Έχουν μήκος πάνω από 16 μέτρα και βάρος πάνω από 12 τόνους. Στο Suwa Taisha υπάρχουν τέσσερα ιερά και το καθένα απαιτεί έναν κορμό σε κάθε γωνιά του.
 
 
Όταν οι τεράστιοι κορμοί βγουν από το δάσος, αφήνονται για ένα μήνα.

Έπειτα, οι κορμοί διακοσμούνται σε παραδοσιακά χρώματα Σίντο και ομάδες ανδρών τους σέρνουν στις πλαγιές του βουνού. Προορισμός τους είναι τα τέσσερα ιερά του Suwa Taisha, ένα από τα παλαιότερα σιντοϊστικά ιερά που υπάρχουν καθώς χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και η κατασκευή του συμπίπτει με την εμφάνιση του Onbashira ως φεστιβάλ.
 

Η πλευρά του βουνού, σε ένα σημείο, έχει πολύ απότομη κλίση, κάτι που σημαίνει ότι οι κορμοί θέλουν μια απαλή ώθηση και αμέσως ολισθαίνουν. Αυτή είναι η στιγμή στην οποία, οι πιο γενναίοι άνδρες ανεβαίνουν στους κορμούς και τους καβαλούν στις επικίνδυνες πλευρές του βουνού.
 


Αυτή η εμπειρία εξελίχθηκε σε μια τελετή από μόνη της. Είναι γνωστή ως Kiotoshi που σημαίνει "πτώση των δέντρων", και, παρόλο που τα δέντρα "πέφτουν" από την πλαγιά του βουνού, είναι οι άνδρες που πραγματικά κατρακυλούν.
 


Το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ πραγματοποιείται τον Μάιο και είναι γνωστό ως Satobiki. Πρόκειται για την στιγμή που σηκώνονται οι κορμοί που προορίζονται να στηρίξουν τη θεμελίωση του ιερού. Αυτή η διαδικασία γίνεται χειροκίνητα, κατά τη διάρκεια της οποίας, μια ομάδα συμμετεχόντων, που κάθεται πάνω στον κορμό, τραγουδά πολύ δυνατά. Αυτό το τραγούδι γιορτάζει την επιτυχή άρση του κορμού. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά σε ένα από τα ιερά γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της παρουσίας νερού.
 

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου