Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

6 σκοτεινά μέρη που παρουσίασε τη μαγεία του ο Άλιστερ Κρόουλι

Πορτρέτο του Κρόουλι στο "Abode of Chaos" (Κατοικία του Χάους) στην Γαλλία

Ένας οδηγός με διάφορα μέρη που βρέθηκε ο "πιο κακός άνθρωπος στον κόσμο".
 
 

Γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1870 στην Αγγλία, ο Έντουαρντ Αλεξάντερ Κρόουλι, γνωστός ως Άλιστερ Κρόουλι, ήταν ποιητής, μάγος, δημοσιογράφος, αλχημιστής, φιλόσοφος, κατάσκοπος, ναρκομανής -όπως παραδέχτηκε ο ίδιος- και εξαρτημένος από το σεξ. Ήταν επίσης γνωστός ως "Το Μεγάλο Θηρίο", ενώ ο βρετανικός Τύπος τον αποκάλεσε τον "πιο κακό άνθρωπο στον κόσμο" και τον "άνθρωπο που θα θέλαμε να κρεμάσουμε". Υπήρξε πανίσχυρος Μάγος, φθάνοντας στο βαθμό του Ipsissimus, μέλος του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής, ιδρυτής του τάγματος A.A. (Άστρον Αργυρόν ή Argentium Astrum ή Arcanum Arcanorum ή Angel and Abyss) και ιδρυτής της θρησκείας του Θελήματος (Thelema), μια ημι-σατανική λατρεία της οποίας διάταγμα ήταν "κάνε ό, τι θέλεις". Πιθανότατα, ο Κρόουλι ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με τα πραγματικά σκοτεινά. Ταξίδεψε πολύ και βρέθηκε στην Αίγυπτο, την Ινδία, την Άπω Ανατολή, την Αυστραλία, σε όλη την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, σημαδεύοντας τα μέρη με σεξ, μαγεία και άλλα παράξενα.
 
Δείτε έξι μέρη όπου ο διάσημος αποκρυφιστής άφησε το σημάδι του.
 
36 Blythe Road, Λονδίνο Αγγλία
 
Η Blythe Road, εκεί που κάποτε ήταν ο ναός του Ερμητικού Τάγματος της Χρυσής Αυγής στο Λονδίνο

Αν και ο Κρόουλι ενδιαφερόταν για τον αποκρυφισμό από την παιδική ηλικία, η πρώτη του επαφή με την οργανωμένη μαγεία (την "magick", όπως προτιμούσε να την γράφει) ήταν με το Ερμητικό Τάγμα της Χρυσής Αυγής. Όντας ο αγαπημένος του συνιδρυτή του Τάγματος, Samuel Liddell MacGregor Mathers, ο Κρόουλι ανέβηκε πολύ γρήγορα τους βαθμούς. Ωστόσο, δεν ήταν αγαπητός σε όλους. Η στοά του Λονδίνου, η οποία είχε ήδη βρει λάθη στην ηγεσία του Mathers, τον αποκήρυξε ιδιαίτερα για τον εκκεντρικό, αμφιφυλόφιλο Κρόουλι. Αυτό προκάλεσε ρήγμα μεταξύ δύο φατριών του Τάγματος, αλλά ο Mathers, δεν ήταν έτοιμος να παραχωρήσει την ηγεσία του.
Το 1900, ενώ ο ποιητής και αρχηγός της στοάς του Λονδίνου W. B. Yeats ήταν επικεφαλής μιας συνάντησης, δέχθηκε επίθεση από μια "αστρική πολιορκία" από τον Κρόουλι, ο οποίος, φορώντας μια μαύρη μάσκα του Όσιρη και σκωτσέζικη φούστα, μπήκε μαζί με την ερωμένη του στο ναό, φωνάζοντας ξόρκια και κραδαίνοντας στιλέτα. Είχαν ως στόχο να πάρουν το ναό για τον Mathers, αλλά δεν τα κατάφεραν. Οι υπεύθυνοι κάλεσαν την αστυνομία και η διαμάχη πήγε στο δικαστήριο, την οποία τελικά κέρδισε η στοά της Χρυσής Αυγής (καθώς πλήρωνε το ενοίκιο του χώρου).
Σήμερα, στον ίδιο χώρο στεγάζεται μια καφετέρια χωρίς κάποια σήμανση που να αναφέρει την ιστορία του μέρους.
 
 
Boleskine House, Ινβερνές , Σκωτία
 
Το Boleskine House το 1912

Το Boleskine House είχε βυθιστεί στο σκοτάδι πολύ πριν μετακομίσει εκεί ο Κρόουλι. Το αρχοντικό φέρεται να είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια μιας εκκλησίας του 10ου αιώνα που κάηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, σκοτώνοντας όλους τους πιστούς που ήταν μέσα. Ο Κρόουλι αγόρασε το σπίτι για να απομονωθεί και να ασκήσει μαγεία από το "Βιβλίο της Ιερής Μαγείας του Αμπραμελίν του Μάγου". Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε διάσημος για τον αποκρυφισμό και τη μαύρη μαγεία του, τόσο σε όλη τη Σκωτία όσο και στον κόσμο. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Mathers κάλεσε τον Κρόουλι στο Παρίσι και εκείνος έφυγε χωρίς να διαλύσει τους "12 Βασιλιάδες και Δούκες της Κόλασης" που είχε καλέσει. Από τότε, πολλοί ντόπιοι τον κατηγόρησαν για τα κακά πνεύματα που άφησε πίσω του και την άτυχη ιστορία του σπιτιού.
Τα δύο παιδιά της οικονόμου του Κρόουλι πέθαναν μυστηριωδώς και απότομα. Ο ίδιος καυχιόταν ότι ένας υπάλληλός του που απείχε καιρό από το αλκοόλ, ένα βράδυ μέθυσε και προσπάθησε να σκοτώσει ολόκληρη την οικογένειά του. Αν και το σπίτι άλλαξε χέρια, δεν απαλλάχθηκε από την σκοτεινή ενέργεια. Το 1965, ο τότε ιδιοκτήτης του, ένας αξιωματικός του στρατού, αυτοκτόνησε (αυτοπυροβολήθηκε). Ο επόμενος ιδιοκτήτης, ο Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin, πέρασε πολύ λίγο χρόνο στο κτήμα και το κληροδότησε σε έναν φίλο του, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τα ανεξήγητα τριξίματα, τις φωνές και τις διάφορες παράξενες εμφανίσεις, αλλά ενοχλήθηκε από τους οπαδούς του Κρόουλι και του Πέιτζ που προσπαθούσαν συχνά να μπουν στο σπίτι. Αργότερα, οι τότε ιδιοκτήτες του δεν πίστευαν στην μαγεία, αλλά το 2015, όταν επέστρεψαν από ένα ταξίδι, το βρήκαν στις φλόγες.
 
 
Η μαγική αποστρατεία του Κρόουλι, Hebron, Νέο Χάμσαϊρ
 
Το σπίτι της Αμερικανίδας αστρολόγου Evangeline Adams στο Νέο Χάμσαϊρ όπου ο Κρόουλι πέρασε την περίοδο της μαγικής του αποστρατείας

Το 1916, ο Κρόουλι πέρασε τέσσερις μήνες στο σπίτι του διάσημου μέντιουμ Evangeline Adams σε αυτό που αποκαλούσε "μαγική αποστρατεία". Αυτό δε σήμαινε διάλειμμα από τα ναρκωτικά, την σεξουαλική μαγεία και τις τελετές, αλλά στην πραγματικότητα, το αντίθετο. Στην Hebron, ο Κρόουλι πείσμωσε και έγραψε πολύ -διάφορα γραπτά, ποίηση και μαγική διδασκαλία- ενώ ήταν και ο συγγραφέας φαντασμάτων σε πολλά από τα βιβλία αστρολογίας της Adams.
 

Esopus Island, Χάιντ Παρκ, Νέα Υόρκη
 
Το Esopus Island

Σε ένα άλλο μαγικό καταφύγιο, ο Κρόουλι πέρασε 40 ημέρες και 40 νύχτες (όπως ο Ιησούς στην έρημο) σε ένα μικρό νησί στον ποταμό Χάντσον. Αποστολή του ήταν να μεταφράσει το Tao Te Ching του Λάο Τσε, ένα φιλοσοφικό κείμενο του 4ου αιώνα. Μαζί του δεν είχε πάρει πολλά τρόφιμα, αλλά άφθονο κόκκινο χρώμα, και άρχισε να ζωγραφίζει γκράφιτι της θρησκείας Θέλημα στους βράχους του νησιού. Όσοι έβλεπαν από τις όχθες του Χάντσον τον φαλακρό, με ρόμπα άνδρα στο νησί άρχισαν να του πηγαίνουν μερίδες φαγητού. Τον επισκέφτηκαν επίσης οπαδοί και καλλιτέχνες που του πήγαιναν φαγητό και ναρκωτικά και του έκαναν παρέα.
Πολύ αργότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι βίωσε οράματα της προηγούμενης ζωής του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, τα οποία ήταν πρόσωπα επιρροής. Οι πρώην εαυτοί του περιελάμβαναν τον θρυλικό Ταοϊστή Ge Xuan, τον Πάπα Αλέξανδρο ΣΤ', τον Ιταλό αλχημιστή Αλεσσάντρο Καλιόστρο και τον Γάλλο μάγο Eliphas Levi.
Σήμερα, το νησί είναι ανοιχτό στο κοινό και μπορεί κανείς να φτάσει εκεί με βάρκα, ενώ, όποιος θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του Κρόουλι, υπάρχουν κάμπινγκ.
 
 
Boca do Inferno, Cascais, Πορτογαλία
 
Το άνοιγμα της σπηλιάς στο Boca do Inferno
 
Το 1930, ο Κρόουλι επισκέφθηκε την Πορτογαλία, έδειξε ενοχλημένος από την τότε ερωμένη του και προσποιήθηκε ότι αυτοκτόνησε στις σπηλιές Boca de Inferno (Στόμα της Κόλασης). Ο φίλος του, ο ποιητής Φερνάντο Πεσσόα, έδωσε το σημείωμα της αυτοκτονίας του στις εφημερίδες, εξηγώντας μαγικά σύμβολα και μεταφράζοντας τα άσχημα πορτογαλικά του στην αστυνομία και τον Τύπο. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο Κρόουλι εμφανίστηκε στην έναρξη μιας έκθεσης έργων του σε μια γκαλερί στο Βερολίνο, υποδηλώνοντας έτσι ότι όλη αυτή η υπόθεση ήταν περισσότερο κόλπο δημοσιότητας παρά κάτι άλλο.
Σήμερα, στον βράχο υπάρχει μια μικρή λευκή πινακίδα, στην οποία αναγράφεται το κείμενο του Κρόουλι, "Não Posso Viver Sem Ti. A outra ‘Boca De Infierno’ apanhar-me-á não será tão quente como a tua", που μεταφράζεται κατά προσέγγιση ως "Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα. Το άλλο στόμα της κόλασης που θα με πιάσει, δε θα είναι τόσο ζεστό όσο το δικό σου".
 

Το Αβαείο του Θελήματος, Τσεφαλού, Ιταλία
 
 
Περισσότερα για το Αβαείο του Θελήματος εδώ
 
Η καριέρα του Κρόουλι έφτασε στο αποκορύφωμά της σε μια μικρή πόλη της Σικελίας. Για ένα μικρό χρηματικό ποσό, αυτός, οι δύο ερωμένες του, τα παιδιά τους, και διάφοροι οπαδοί του μετακόμισαν σε ένα διώροφο σπίτι με θέα στη Μεσόγειο. Το ονόμασαν το Αβαείο του Θελήματος. Η κοινόχρηστη αίθουσα, όπου υπήρχε ένας κόκκινος "μαγικός" κύκλος με τα σύμβολα των μεγάλων θεών της θρησκείας του, ήταν αφιερωμένη σε τελετουργίες. Το υπνοδωμάτιό του, που το ονόμασε "la chambre des cauchemars" (δωμάτιο των εφιαλτών) και που χρησιμοποιήθηκε για διάφορες τελετουργίες υπό την επήρεια ναρκωτικών, το ζωγράφισε όλο με αποκρυφιστικές ερωτικές τοιχογραφίες, ερμαφρόδιτα τελώνια και έντονα χρωματισμένα τέρατα.
Ο Κρόουλι θεωρούσε τον ναό το σχολείο της μαγείας του και του έδωσε το ανάλογο όνομα "Collegium ad Spiritum Sanctu" (Κολλέγιο κατά του Αγίου Πνεύματος). Αυτή η περίοδος ήταν μία από τις πιο παραγωγικές και ευτυχισμένες της ζωής του, ακόμη και όταν υπέφερε από τα ναρκωτικά και έπρεπε να γράψει το σκανδαλώδες "Diary of a Drug Fiend" για να χρηματοδοτήσει την κοινότητά του. Όμως, το 1922, τελείωσε και αυτή η εμπειρία όταν ο νεαρός μαθητής του Raoul Loveday πέθανε τραγικά από τυφοειδή πυρετό. Αν και η σύζυγός του υποστήριξε ότι πέθανε εξαιτίας του ότι ήπιε αίμα γάτας, είχε μολυνθεί από το πόσιμο νερό μιας πηγής.
Το 1923, ο Κρόουλι και οι ακόλουθοί του εκδιώχθηκαν από το καθεστώς του Μουσολίνι. Ο δικτάτορας δεν είχε καμία συμπάθεια προς την πορνογραφική τέχνη ή τον μυστικισμό. Μόλις έκλεισε το Αβαείο, οι χωρικοί άσπρισαν τις τοιχογραφίες, τις οποίες θεωρούσαν δαιμονικές. Αυτό διέγραψε μεγάλο μέρος της ιστορίας και του έργου του Κρόουλι στο Τσεφαλού.
Σήμερα, το Αβαείο του Θελήματος είναι ακόμα εκεί, ένα κρυφό μνημείο μυστηριώδους, μαγικής αποσύνθεσης.
 
από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου