Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Οι φυσικές Καμπάνες της Κόλασης σε μια καταβόθρα στο Μεξικό

 
Βαθιά κάτω από την καταβόθρα, "cenote" όπως είναι στα ισπανικά, El Zapote, μια καταβόθρα βάθους 50 μέτρων γεμάτη με νερό, στο Quintana Roo στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό, οι σταλακτίτες έχουν διαφορετική μορφή. Αντί του συνηθισμένου μυτερού σχήματος που κρέμεται από την οροφή των σπηλαίων, οι σταλακτίτες στο El Zapote είναι κωνικοί και κοίλοι και μοιάζουν με καμπάνες. Οι δύτες τους αποκαλούν "Hells Bells" από το τραγούδι του συγκροτήματος AC/DC.
 



Οι Hells Bells βρίσκονται περίπου στα μισά της διαδρομής κατεβαίνοντας το σπηλαίου που έχει σχήμα κλεψύδρας και καλύπτουν μια στενή ζώνη περίπου έξι μέτρων, αλλά όλη σχεδόν την επιφάνεια του σπηλαίου στο σημείο αυτό.
 
 
Συνήθως είναι κυκλικοί ή ελλειπτικοί, αλλά δεν σχηματίζουν πλήρη δακτύλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα ανοιχτό τμήμα κάτι που τους κάνει να μοιάζουν με πέταλο. Το ανοιχτό τμήμα του κώνου βλέπει πάντα προς τα τείχη του σπηλαίου. Οι σταλακτίτες μπορούν να γίνουν πολλοί μεγάλοι, με μήκος πάνω από 2 μέτρα, πλάτος σχεδόν ένα μέτρο, ενώ τα τοιχώματά τους φτάνουν μέχρι και 3 εκατοστά σε πάχος.
 

Ο καθηγητής Wolfgang Stinnesbeck από το Ινστιτούτο Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, του οποίου η ομάδα εξερεύνησε αυτόν τον υπόγειο κόσμο και δημοσίευσε μια έκθεση, πιστεύει ότι η ανάπτυξή τους εξαρτάται από συγκεκριμένες φυσικές και βιογεωχημικές συνθήκες. Επίσης, ανακάλυψαν ότι οι Καμπάνες είναι εξαιρετικά παλιές. Η χρονολόγησή τους δείχνει ότι άρχισαν να αναπτύσσονται περίπου 5.000 χρόνια και η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
 

1 σχόλιο: