Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 257




Χιονισμένα Τρίκαλα Κορινθίας και Λίμνη Δόξα, το απόλυτο Αλπικό τοπίο της Κορινθίας
 

Τρίκαλα Κορινθίας, τύφλα να έχει η Ελβετία.
Αυτό είναι το σλόγκαν που κουβαλάνε μαζί τους όσοι επισκέπτονται τα Τρίκαλα Κορινθίας και τη Λίμνη Δόξα τους χειμερινούς μήνες και ειδικά όσοι έχουν τη τύχη να επισκεφτούν την περιοχή όταν αυτή είναι ντυμένη στα λευκά.
Ένα εκπληκτικό αλπικό τοπίο που απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το κέντρο της Αθήνας ξεδιπλώνεται στα μάτια των επισκεπτών και οι εικόνες μίας φύσης που οργιάζει κυριολεκτικά αποτυπώνονται για πάντα στη καρδιά των επισκεπτών.

 
Το προπονητήριο φάντασμα του ΣΕΓΑΣ στην Πάρνηθα
 
 
Σε υψόμετρο 1.048 μέτρων, το προπονητήριο του ΣΕΓΑΣ ήταν ένα πραγματικό στολίδι "ήπιου χαρακτήρα". Δεν είχε φωτισμό, καμία τσιμεντένια κατασκευή, "έδενε" με το περιβάλλον. Οι πυρκαγιές του 2007 έκαψαν σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους, κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις πέριξ του στίβου που διατηρείται ακόμη και σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση (το ταρτάν έχει αλλοιωθεί σε ελάχιστα σημεία της διαδρομής). Το προπονητήριο φάντασμα βρίσκεται πίσω από το παλιό Σανατόριο της Πάρνηθας στην Αθήνα.
Το προπονητήριο δημιουργήθηκε την εποχή της δικτατορίας και ο στρατιωτικός Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο οποίος είχε αναβάλει το συγκεκριμένο έργο και διατέλεσε και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, έκανε τα εγκαίνια στις 24 Ιουλίου του 1972. Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό οι εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα, με τον Υφυπουργό Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Κώστα Λαλιώτη να πραγματοποιεί το 1986 τα δεύτερα εγκαίνια, αφού προηγουμένως είχαν γίνει έργα βελτίωσης. Το γεγονός συνδυάστηκε με μια ημερίδα στίβου, αλλά και πάλι, ελάχιστοι αθλητές τίμησαν με την παρουσία τους την φιλόξενη και δροσερή Πάρνηθα.
Η έκταση του χώρου «ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ» της Πάρνηθας, ανήκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και παραχωρήθηκε στον ΣΕΓΑΣ το 1970.


Στις «Πύλες του Άδη»: Ο πιο επιβλητικός φάρος στην Ελλάδα είναι το στολίδι της Μάνης που επιβάλλεται να δεις από κοντά
 

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κόλπους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και της βαλκανικής Χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο (ή Κάβο-Ματαπάς, στη γλώσσα των ναυτικών) είναι ένα απ’ τα πιο απόκοσμα και επιβλητικά μέρη της Ελλάδας, καθώς τα απόκρημνα βράχια και τα μανιασμένα κύματα δημιουργούν ένα τοπίο δωρικής, φυσικής, ομορφιάς που καθηλώνει τον επισκέπτη. - στο: ethnos.gr
 
 
Το αποτυχημένο πείραμα στο Ηλιακό Χωριό της Πεύκης
 
 
Το φθινόπωρο του 1989, το νεόδμητο Ηλιακό Χωριό στην Πεύκη, ένας πρότυπος ενεργειακός οικισμός μοναδικός στον κόσμο, υποδέχθηκε τους πρώτους ενοίκους του. Σήμερα, οι θερμοσίφωνες στοιβάζονται πάνω στα ηλιακά πάνελ και τα καλοριφέρ των σπιτιών έχουν μετατραπεί σε ράφια για διακοσμητικά. Το πείραμα απέτυχε παταγωδώς. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Ένα αβύθιστο κάστρο βγαλμένο από παραμύθι 
 
 
Λίγα χιλιόμετρα από το Μιλάνο βρίσκεται η μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, η λίμνη Γκάρντα. Κάπου εκεί υπάρχει και ένας μικρός παράδεισος που ονομάζεται Sirmione. Στην παλιά πόλη με τα πέτρινα σπιτάκια και τα στενά σοκάκια υπάρχει ένα μισοβυθισμένο κάστρο που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.
Το Scaligero αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της μεσαιωνικής οχύρωσης, στο οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται και ένα πολύ σπάνιο οχυρωμένο κάστρο που βρίσκεται μέσα στα νερά της λίμνης. Οι ντόπιοι το ονομάζουν και ως "Το κάστρο που δεν βυθίζεται".
Η κατασκευή του φρουρίου ξεκίνησε στα μέσα του δέκατου τρίτου αιώνα, πιθανότατα στα ερείπια ενός ρωμαϊκού οχυρού. Η είσοδος στο κάστρο γίνεται από την κινητή γέφυρα, αφού όλο το φρούριο συνορεύει με την λίμνη.
Σήμερα είναι ένα από τα πιο πλήρη και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ιταλία και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες για να δουν από κοντά αυτό το ασυνήθιστο φρούριο.
 
 
Η τοιχογραφία του Μπρουμίδη του 1865 "Αποθέωση της Ουάσιγκτον"
 
 
Η τοιχογραφλια κοσμεί το κάτω μέρος του θόλου στη ροτόντα του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο δημιουργός των καταπληκτικών τοιχογραφιών του Καπιτωλίου είναι ένας σπουδαίος 'Έλληνας της διασποράς, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (1805-1880). Ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά και της Ιταλίδας Anna Bionchini.
Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στη Ρώμη το 1806, σε μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του στη ζωγραφική, μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους και το 1852 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες.
Επί 25 ολόκληρα χρόνια φιλοτέχνησε τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτωλίου, με σπουδαιότερο έργο του την «Αποθέωση του Ουάσιγκτον», το οποίο φιλοτεχνήθηκε αμέσως μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο. Το συγκεκριμένο έργο είναι εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και ο Ουάσιγκτον απεικονίζεται στον ουρανό, ντυμένος με μοβ ένδυμα. Δεξιά και αριστερά του στέκονται οι θεές Νίκη και Ελευθερία, ενώ περιτριγυρίζεται από μορφές όπως είναι η Αθηνά, ο Ήφαιστος, ο Ερμής και η Δήμητρα. Μεταξύ άλλων, έργα του στο Καπιτώλιο είναι η «Νομοθεσία» και η προσωπογραφία του Βενιαμίν Φραγκλίνου. Στον θόλο του Καπιτωλίου έχει, επίσης, ζωγραφίσει τη θεά Αθηνά να συζητάει με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, τον εφευρέτη του τηλεγράφου Μορς και τον Φούλτον, εφευρέτη του πρώτου ατμόπλοιου, σε μια αλληγορία τέχνης και γραμμάτων. Συνολικά, τοιχογράφησε πάνω από 1.500 τ.μ.
Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον και την απήχηση που απολαμβάνει σήμερα το όνομά του ο Μπρουμίδης παρέμεινε εν πολλοίς άγνωστος και ξεχασμένος.
Η επίσημη ξεναγός του Καπιτωλίου (Myrtle Cheney Murdock) ήταν αυτή που επιδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε μια γιγαντιαία εκστρατεία για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γύρω από τον Μπρουμίδη. Πέθανε πάμφτωχος και ακόμη και ο τάφος του παρέμεινε για 72 χρόνια ανεύρετος μέχρι που " ανακαλύφθηκε" το 1952. Από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο "Μιχαήλ 'Άγγελος των ΗΠΑ". - από: maxmaggr
 
 
Το «δέντρο της ζωής» σε αυστραλιανή λίμνη
 
 
Ο Αυστραλός φωτογράφος Derry Moroney σάρωσε το διαδίκτυο με την αεροφωτογραφία από την λίμνη Cakora στην παραλία Brooms της Αυστραλίας.
«Αν κοιτάξετε την εικόνα, δεν θα πιστεύετε ότι είναι πραγματική στην αρχή. Είναι σαν το δέντρο της ζωής», είπε ο φωτογράφος, καθώς η εκβολή του ποταμού μοιάζει να σχηματίζει κλαδιά δέντρου στην άμμο.
Ο κ. Moroney είπε ότι ήταν τόσο έκπληκτος από τα «εντυπωσιακά» μοτίβα που προέκυπταν, ώστε επέστρεφε κάθε δεκαπενθήμερο για να φωτογραφίζει τις διαφορετικές μορφές, καθώς οι βροχές αναμορφώνουν το τοπίο. Η εικόνα του δέντρου της ζωής τραβήχτηκε μετά από αρκετές ημέρες διαδοχικών καταιγίδων στην κοιλάδα Clarence και αποτελεί ένα ακόμα θαύμα της φύσης στην αυστραλιανή ήπειρο.
Το «δέντρο της ζωής» στην αυστραλιανή λίμνη Η λίμνη Cakora είναι λίμνη και λιμνοθάλασσα που εκβάλλει κατά διαστήματα στον ωκεανό, στην παραλία Brooms Head Main.- από: mixanitouxronou.gr


Έχετε πίστη!


Υπόψη, το βιάγκρα ξεκίνησε για άλλο λόγο και όχι γι' αυτό που χρησιμοποιείται πλέον...


WOW!



Βόλτα στα ομορφότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας
 


 
Μνημεία ξακουστών μαστόρων της πέτρας, τα γεφύρια που στολίζουν την ελληνική ύπαιθρο μοιάζουν με προεκτάσεις της φύσης έτσι όπως εναρμονίζονται άψογα με το περιβάλλον. Τα περισσότερα συνδέονται με μύθους, τοπικές παραδόσεις ακόμα και με τραγικές ιστορίες. Κάποια είναι καλά κρυμμένα στην ομορφιά της φύσης και για να τα βρεις θα πρέπει να περπατήσεις σε μονοπάτια, να «κατέβεις» ποτάμια και να διασχίσεις φαράγγια. Ακολουθήστε μας σε μια φωτογραφική βόλτα σε μερικά από τα ωραιότερα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. - στο: reader.gr


Οι κρυμμένες Παράγκες της Βουλιαγμένης
 


 
Ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, πάνω στα μεγάλα και πλατιά βράχια της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια ανάσα από τον Αστέρα, βρίσκονται κρυμμένες οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, παλιές παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρονταν σε ένα είδος δημοπρασίας προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι. - στο: lifo.gr


Θεότητες της θάλασσας στη ελληνική μυθολογία
 

Οι ελληνικοί μύθοι είναι γεμάτοι από θεότητες και μύθους της θάλασσας. Το θαλάσσιο στοιχείο για τους αρχαίους Έλληνες ήταν αρκετά σημαντικό. Και πως γίνεται να μην είναι, όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για άλλους λαούς. Το νερό είναι η πηγή ζωής. Χωρίς αυτό η ζωή δεν υφίσταται. Έτσι, το νερό έγινε για αυτούς μέρος της καθημερινότητάς τους και αποτέλεσε κομμάτι των ιστοριών τους. Αυτό διαφαίνεται από τις αρκετές θεότητες της θάλασσας που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία. - στο: maxmag.gr


Το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της τηλεόρασης έφτασε στο τέλος του
 

Για περισσότερο από μισό αιώνα (και συγκεκριμένα για 55 χρόνια, από το 1964 έως το 2019) μια κάμερα παρακολουθεί την πορεία και την εξέλιξη της ζωής δεκατεσσάρων ατόμων, με την… παρακολούθηση να ξεκινά όταν εκείνα ήταν 7 ετών στην Αγγλία. Αυτό ήταν το κόνσεπτ του σόου «Up» το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 5 Μαΐου 1964, με το παρθενικό ντοκιμαντέρ να έχει τον τίτλο «Seven up»! - στο: menshouse.gr
 
 
Κουίζ: Πού στην Αθήνα είναι αυτό;
 
 
Κήποι, αρχαία, θέατρα, αγάλματα και δρομάκια έχασαν τις γειτονιές τους και ψάχνουν να τις βρουν. Μπορείτε να βοηθήσετε; - στο: in2life.gr 


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου