Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

13 φυσικές πισίνες

H Πισίνα του Διαβόλου. Το μέγιστο ύψος τους φτάνει τα 108 μέτρα και το πλάτος τους τα 1708 μέτρα, ενώ ο όγκος του νερού που πέφτει φτάνει κατά μέσο όρο στα 1088 m³/s (κυβικά μέτρα/δευτερόλεπτο) - πηγή

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει είναι δύσκολο να μην ονειροπολήσουμε μια βουτιά στα δροσερά, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά ορισμένων φανταστικών παραδείσων. 
 


Πισίνα του διαβόλου, Καταρράκτες της Βικτώρια, Ζάμπια
Είναι η Πισίνα του Διαβόλου η πιο επικίνδυνη στον κόσμο; Μερικοί λένε ναι, θεωρώντας ότι βρίσκεται στην άκρη των Καταρρακτών της Βικτώρια - κι αν κατά λάθος πέσετε από την άκρη της, θα κάνετε μια πτώση 110 μέτρων, πριν φτάσετε στη βραχώδη βάση του Καταρράκτη. Η κολύμβηση επιτρέπεται μόνο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν το ποτάμι είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην πετάει τους ανθρώπους κάτω από τους καταρράκτες, αλλά τουλάχιστον ένα άτομο πεθαίνει κάθε χρόνο.

Καταρράκτης Tat Kuang Si, Luang Prabang, Λάος
Καθαρά και όμορφα γαλαζοπράσινα, τα νερά του καταρράκτη Tat Kuang Si στο Luang Prabang, στο Λάος είναι δελεαστικά, ιδίως στη ζέστη του Λάος.
Μπορείτε να κολυμπήσετε είτε στη βάση ή να ανεβείτε στην κορυφή σε μια πισίνα μεταξύ των βαθμίδων του καταρράκτη. Ο καταρράκτης Tat Kuant Si βρίσκεται σε ένα εθνικό πάρκο κατά μήκος του ποταμού Μεκόνγκ.

Dean’s Blue Hole, Μπαχάμες
Αυτή η πλάτους 304 μέτρων, σχεδόν εντελώς στρόγγυλη μπλε τρύπα στην Καραϊβική δεν είναι υπέροχη; Ειδικά όταν μάθετε ότι έχει βάθος 122 μέτρα βάθος. Βρίσκεται περίπου 96 χλμ από το Μπελίζ, είναι το άνοιγμα ενός σπηλαίου κατά την Εποχή των Παγετώνων, το οποίο πλημμύρισε όταν ο πάγος έλιωσε και το στάθμη της θάλασσας ανέβηκε.
Είναι το αγαπημένο σημείο των ελεύθερων καταδυτών, οι οποίοι καταδύονται σε μεγάλο βάθος μόνο με τους δύο πνεύμονες τους.

Blue Lagoon, Ισλανδία
Ευχάριστα ζεστή σε θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 οC, η Blue Lagoon της Ισλανδίας, μια γεωθερμική πηγή, προσελκύει χιλιάδες λουόμενους κάθε χρόνο. Το νερό είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το πυρίτιο και το θείο, και φημολογείται ότι βοηθάει σε κάποιες παθήσεις του δέρματος.
Η λιμνοθάλασσα στην πραγματικά τροφοδοτείται από ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το νερό έρχεται από το έδαφος κοντά σε μια περιοχή με λάβα και χρησιμοποιείται για την περιστροφή στροβίλων πριν καταλήξει στην πισίνα.

Ginnie Springs, Φλόριντα, ΗΠΑ
Υπέροχα καθαρές, με αναζωογονητικό και γεμάτες από τεράστια υποβρύχια συστήματα σπηλαίων, οι Ginnie Springs είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά σημεία για κολύμπι στη Φλόριντα. Βρέθηκαν σε ένα ιδιόκτητο πάρκο κόντά στον ποταμό Σάντα Φε στην πόλη High Springs. Αυτές οι 7 πηγές προσφέρουν ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως ψαροντούφεκο, καταδύσεις και υποβρύχια σπηλαιολογία. Ο Ζακ Κουστώ ανέφερε πως το νερό είναι το πιο καθαρό σε όλο τον κόσμο.

Yangbajain Hot Springs, Θιβέτ
Ακόμη και στη μέση του χειμώνα, το νερό στις Yangbajain Hot Springs στο Θιβέτ έχει θερμοκρασία 21οC. Όπως και η Blue Lagoon της Ισλανδίας, η πισίνα αυτή τροφοδοτείται από φυσικές ιαματικές πηγές οι οποίες έχουν αξιοποιηθεί για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται από την πρωτεύουσα Λάσα.

Little River Canyon, Αλαμπάμα, ΗΠΑ
Μέσα στο βαθύτερο φαράγγι ανατολικά του ποταμού Μισισιπή είναι ο Little River, ο οποίος βυθίζεται μέσα στο φαράγγι και μετά ελίσσεται μέσα από αυτό για 20 χλμ, προσφέροντας μια σειρά από όμορφες τρύπες για κολύμπι που είναι δημοφιλείς στους ντόπιους στη ζέστη του καλοκαιριού.

Havasu Falls, Supai, Αριζόνα, ΗΠΑ
Είναι σίγουρα μια όαση στην έρημο. Βρίσκεται στην περιοχή των ινδιάνων Havasupai στα νότια του Εθνικού Πάρκου του Γκραντ Κάνιον, οι καταρράκτες Havasu είναι προσβάσιμοι μόνο με ελικόπτερο ή με πεζοπορία 16 χλμ με μουλάρια. Το Havasu Creek τροφοδοτείται από μια πηγή, έτσι το νερό παραμένει σε σταθερή θερμοκρασία 21oC όλο το χρόνο.

Mabinay Spring, Negros Oriental, Philippines
Στο νησί της Negros Oriental στις Φιλιππίνες υπάρχει η πηγή Mabinay, μια σκιερή λίμνη περιτριγυρισμένη από αιωνόβια δέντρα. Με δωρεάν είσοδο και εύκολη πρόσβαση, η δροσερή πηγή όπως είναι ευνόητο, είναι δημοφιλής στους ντόπιους και στους επισκέπτες.

Sliding Rock, Brevard, Βόρεια Καρολίνα, ΗΠΑ
Τσουλήστε 15 μέτρα πάνω στο μαλακό βράχο σε μια παγωμένη πισίνα στο Sliding Rock, που βρίσκεται στο Blue Ridge Parkway στο Brevard της Βόρειας Καρολίνας. Η πισίνα έχει βάθος 2 μέτρα.

Φυσικές πισίνες θαλασσινού νερού, Αζόρες
Ανάμεσα σε βράχια, οι φυσικές πισίνες θαλασσινού νερού έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των ακτών του αρχιπελάγους των Αζορών στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Jellyfish Lake, Παλάου
Πριν από 12.000 χρόνια στο νησιωτικό έθνος του Παλάου, παγιδεύτηκαν μέδουσες μέσα σε ένα ορμίσκο, όταν ένα βραχώδες νησί ενώθηκε με την ηπειρωτική χώρα, και με την πάροδο του χρόνου, το νερό έγινε θαλάσσια λίμνη.
Αυτή η λίμνη ουσιαστικά μετατράπηκε σε έναν παράδεισο για τις μέδουσες, ένας ασφαλής χώρος με λίγα αρπακτικά, όπου αυτά τα θαλάσσια πλάσματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν ελεύθερα. Πάνω από 10 εκατομμύρια μέδουσες έχουν κατακλύσει τη λίμνη, και το καλύτερο μέρος είναι ότι η ικανότητά τους να τσιμπούν χάθηκε καθώς ήταν αχρείαστο, και έτσι μπορούμε να κολυμπάμε με ασφάλεια ανάμεσα τους.

Zacaton Cenote, Μεξικό
Η βαθύτερη καταβόθρα του κόσμου φτάνει τα 339 μέτρα βάθος. Τροφοδοτούμενη από μια ιαματική πηγή με φρέσκο νερό, το Zacatón Cenote έχει μήκος 100 μέτρα, είναι ένα αξιοσημείωτο σημείο για καταδύσεις και εξερευνήθηκε ρομποτικά από τη NASA για να καθοριστεί το βάθος. Δεν είναι σαφές κατά πόσον μπορούμε να φτάσουμε σε αυτήν την τρύπα για να κάνουμε μια βουτιά, αλλά μπορούμε να ονειρευόμαστε, έτσι δεν είναι;

από: webecoist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου