Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Τα 15 ψηλότερα αγάλματα του κόσμου

Ο Βούδας του Ναού της Πηγής - πηγή
 
Δείτε 15 από τα ψηλότερα αγάλματα στον κόσμο.
 
 

Spring Temple Buddha, Κίνα
Ο Spring Temple Buddha που ολοκληρώθηκε το 2002, είναι το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου με 128 μ. ύψος. Αυτό το ύψος έχει ο Βούδας και ο Θρόνος του Λωτού. Αν υπολογίσουμε και το 25 μέτρων κτίριο-βάθρο στο οποίο είναι τοποθετημένο το άγαλμα, τότε φτάνει το επιβλητικό ύψος των 153 μέτρων!
Το άγαλμα είναι μια αναπαράσταση του Vairocana Βούδα, που στον κινέζικο Βουδισμό λέγεται ότι ενσαρκώνει το «shunyata», τη βουδιστική έννοια του κενού.

Laykyun Setkyar, Μιανμάρ
Το Laykyun Setkyar, που βρίσκεται κοντά στο Monywa της Μιανμάρ, έχει ύψος 116 μέτρα και είναι τοποθετημένο σε ένα βάθρο 13,5 μέτρων.
Το συγκρότημα του Laykyun Setkyar διαθέτει δύο τεράστιους Βούδες: έναν όρθιο και ένα ξαπλωμένο.

Ushiku Daibutsu, Ιαπωνία
Το Ushiku Daibutsu, ολοκληρώθηκε το 1993, έχει ύψος 120 μέτρα συμπεριλαμβανομένου ενός βάθρου ύψους 10 μέτρων και των 10 μέτρων του Θρόνου Λωτού. Το άγαλμα ζυγίζει πάνω από 4.000 τόνους και είναι από χαλκό.
Για να πάρετε μια ιδέα του μεγέθους του αγάλματος, δείτε μερικές διαστάσεις του: τα μάτια του έχουν πλάτος 2,55 μέτρα, το στόμα του 4,5 μέτρα πλάτος και ο δείκτης του χεριού του έχει 7 μέτρα μήκος. Το Ushiku Daibutsu βρίσκεται στο Ibaraki στα βόρεια του Τόκιο και αντιπροσωπεύει την Αμιτάμπα Βούδα.

Μεγάλος Πέτρος, Ρωσία
Αυτό το μνημειακό άγαλμα του Ρώσσου τσάρου Μεγάλου Πέτρου έχει ύψος 94 μέτρων. Το άγαλμα, που δημιουργήθηκε από τον Γεωργιανό αρχιτέκτονα Ζουράμπ Τσερετέλι και παρουσιάστηκε το 1997, εμφανίζεται τακτικά σε λίστες με τα πιο άσχημα αγάλματα του κόσμου. Σκοπός του αγάλματος ήταν να τιμηθεί η μνήμη της 300ης επετείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Υπάρχουν φήμες που λένε ότι ο Ζουράμπ Τσερετέλι σχεδίασε το άγαλμα για τον Χριστόφορο Κολόμβο, αλλά δεν μπόρεσε να βρει αγοραστές στις ΗΠΑ, την Ισπανία ή τη Λατινική Αμερική. Τότε άλλαξε το έργο του και πρόσφερε των 600 τόνων άγαλμα στον καλό φίλο του, δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ.

Ο Μεγάλος Βούδας της Ταϊλάνδης
Η Ταϊλάνδη μπορεί να υπερηφανεύεται για μια αφθονία μεγάλων, χρυσών αγαλμάτων του Βούδα αλλά κανένα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Μεγάλο Βούδα της Ταϊλάνδης, που βρίσκεται στο μοναστήρι Wat Muang στην επαρχία Ang Thong. Το ύψους 92 μέτρων άγαλμα έχει πλάτος 63 μέτρα στη βάση του. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1990 και πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια ολοκληρωθεί!

Great Standing Maitreya Buddha, Ταϊβάν
Ο Great Standing Maitreya Buddha που υψώνεται πάνω από την όχθη της λίμνης Emei κοντά στο Beipu της επαρχίας Xinzhu στην Ταϊβάν, δεν είναι ψηλό και χαριτωμένο- αλλά και πάλι, δεν είναι αυτό το στυλ του.
Το ύψους 72 μέτρων άγαλμα αντιπροσωπεύει έναν Μαϊτρέγια ("αυτός που επιστρέφει") Βούδας, που θα επιστρέψει κάποια μέρα να μοιραστεί τη φώτιση του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Μητέρα Πατρίδα, Ουκρανία
Το ύψους 62 μέτρων μνημείο της Μητέρας Πατρίδας στο Κίεβο της Ουκρανίας, παρουσιάστηκε το 1981 και κατασκευάστηκε ως φόρος τιμής στους Σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο -γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο ως Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Είναι κατασκευασμένα από χάλυβα που λάμπει σε φωτεινές, ηλιόλουστες ημέρες.
Το μνημείο ζυγίζει 560 τόνους και κρατάει ένα 16 μέτρων, 9 τόνων σπαθί στο δεξί του χέρι. Σε συνδυασμό με την τοιχοποιία και το πέτρινο μουσείο Memorial Hall που λειτουργεί ως βάση του, το άγαλμα έχει συνολικό ύψος 102 μέτρων.

Αφρικανικό Μνημείο Αναγέννηση, Σενεγάλη
Ας πούμε ότι είστε ο πρόεδρος ενός αφρικανικού έθνους και θέλετε να τιμήσετε την μνήμη της 50ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας σας με ένα ογκώδη άγαλμα ... χτισμένο από βορειοκορεάτες μηχανικούς. Το αποτέλεσμα θα έμοιαζε πιθανώς με το 49 μέτρων άγαλμα της Αφρικανικής Αναγέννησης που δεσπόζει πάνω από το Ντακάρ της Σενεγάλης.
"Μόνο οι Βορειοκορεάτες θα μπορούσαν να φτιάξουν το άγαλμα μου," δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης Abdoulaye Wade, ο οποίος τουλάχιστον προτίμησε το σχέδιο του ντόπιου Pierre Goudiaby. Δυστυχώς, το χάλκινο, σταλινικού τύπου άγαλμα έχει καταδικαστεί από τους τοπικούς ιμάμηδων που θεωρούν το ημίγυμνο άγαλμα βλάσφημο και ειδωλολατρικό.

Virgen de la Paz, Βενεζουέλα
Ο Ισπανός καλλιτέχνης Manuel de la Fuente σχεδίασε το 46,7 μέτρων άγαλμα της Virgen de la Paz, το οποίο επιβλέπει το Τρουχίγιο από την κορυφή ενός κοντινού λόφου. Το 1.200 τόνων της Παναγίας είναι κατασκευασμένο από βαμμένο σκυρόδεμα.
Αυτό το μνημειώδες γλυπτό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να το ανέβουν με τις εσωτερικές σκάλες και να καταλήξουν σε ένα από τα πέντε σημεία παρατήρησης. Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν το 1983. Το άγαλμα είναι το ψηλότερο γλυπτό στο δυτικό ημισφαίριο, ένα μέτρο ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας -γεγονός που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες το βρίσκει σίγουρα ευχάριστο.

Άγαλμα της Ελευθερίας, ΗΠΑ
Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή πιο σωστά Liberty Enlightening the World, ήταν ένα κοινό σχέδιο των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι ΗΠΑ έχτισαν το βάθρο, ενώ η Γαλλία το άγαλμα. Αν και το 46 μέτρων μνημείο για την αμερικανική ανεξαρτησία δεν αποκαλύφθηκε επίσημα μέχρι τις 28 Οκτωβρίου του 1886, το χέρι του ήταν παρουσιάστηκε στην Έκθεση Centennial το 1876 στη Φιλαδέλφεια και στη συνέχεια στο Madison Square Park της Νέας Υόρκης από το 1876 έως το 1882.

Kailashnath Mahadev, Νεπάλ
Το 43,5 μέτρων άγαλμα βρίσκεται στο Saanga, στα σύνορα μεταξύ του Bhaktapur του Νεπάλ και των περιοχών Kavre. Το άγαλμα έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί ως ιδιωτική επιχείρηση από τον Kamal Jain, πρόεδρο της Hilltake Industries Pvt Ltd, κατασκευαστή πλαστικών δεξαμενών αποθήκευσης νερού.
Η κατασκευή διήρκεσε 6 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 2010.

Lord Murugan Statue, Μαλαισία
Το μεγαλύτερο άγαλμα του Lord Murugan Statue στον κόσμο, έχει ύψος 42,7 μέτρα, και βρίσκεται στην είσοδο των σπηλαίων Batu 13 χιλιόμετρα βόρεια της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2006, απαιτήθηκαν 1550 κυβικά μέτρα μπετόν και 250 τόνοι ράβδοι στήριξης από χάλυβα, μαζί με 300 λίτρα χρυσής μπογιάς.

Santa Rita de Cassia, Βραζιλία
Το άγαλμα της Santa Rita de Cassia έχει ύψος 42 μέτρα και βρίσκεται στη Santa Cruz στο Rio Grande do Norte της Βραζιλίας. Αν υπολογίσουμε το 6 μέτρων βάθρο και 8 μέτρων στέμμα, το συνολικό ύψους του μνημείου φτάνει τα 56 μέτρα.
Λέγεται ότι είναι το «μεγαλύτερο καθολικό άγαλμα στον κόσμο». Αυτό το εντυπωσιακό μνημείο είναι 19,8 μέτρα ψηλότερο από το περίφημο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο στο Κορκοβάντο.

Veera abhaya Anjaneya Hanuman Swami, Ινδία
Ίσως δεν έχετε ακουστά το Veera abhaya Anjaneya Hanuman Swami, αλλά είναι το μεγαλύτερο της Ινδίας. Το άγαλμα της ινδουιστικής θεότητας Hanuman έχει 41 μέτρα ύψος και βρίσκεται στο Paritala, περίπου 240 χιλιόμετρα από το Hyderabad στην επαρχία Άντρα Πραντές της Ινδίας. Το Veera abhaya Anjaneya Hanuman Swami είναι και το ψηλότερο άγαλμα στην Ινδία και το ψηλότερο άγαλμα του Hanuman στον κόσμο.
Ολοκληρώθηκε το 2003 και δείχνει πολύ δυνατό -όπως αρμόζει στον Hanuman, ο οποίος στη ινδουιστική μυθολογία είναι ένας στρατηγός των Vanaras, μιας φυλής πιθηκοειδών που ζει στα δάση και πολύ αγαπημένος μαθητή του Σρι Ράμα.

Το άγαλμα του Τζένγκις Χαν του Ιππέα, Μογγολία
Το 40 μέτρων άγαλμα Τζένγκις Χαν του Ιππέα κυριαρχεί στην άγονη, άδενδρη στέπα της Μογγολίας. Το άγαλμα βρίσκεται 54 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσα της Μογγολίας, της Ουλάν Μπατόρ, στην όχθη του ποταμού Tuul. Επενδυμένο με 250 τόνους από ανοξείδωτο ατσάλι, το άγαλμα είναι ακόμα πιο όμορφο το βράδυ όταν φωτίζεται από τους προβολείς.
Αποκαλύφθηκε το 2007, αλλά η κατασκευή του συγκροτήματος γύρω από το μνημείο δεν έχει αρχίσει ακόμα.

από weburbanist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου