Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

7 παράλογες γιορτές

Στην Κρήτη έχουν τις μπαλωθιές, στην Χίο τον ρουκετοπόλεμο, σε διάφορα μέρη τους Αναστενάρηδες, στην Καστοριά τα Ραγκουτσάρια τα Φώτα, αλλά και πόσα ακόμα έθιμα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα! Αν όμως νομίζετε πως μερικά από αυτά είναι επικίνδυνα και παράξενα, που να διαβάσετε και τα 7 έθιμα με τις αντίστοιχες γιορτές που ακολουθούν!


7. Batalla de la Rata Muerta (η Μάχη των Νεκρών Αρουραίων)

Που: El Puig, Βαλένθια
Πότε: Άγνωστο. Μάλλον τον Ιανουάριο. Αρχικά γιορταζόταν στις 31 Ιανουαρίου, αλλά μετά άρχισε να τιμάται στις 28 Ιανουαρίου, αν και -κατά την παράδοση- ο San Pedro Nolasco πέθανε στις 25 Δεκεμβρίου.

Στην ετήσια Fiesta de San Pedro Nolasco (γιορτή του San Pedro Nolasco), αντί για μια pinata έχουν κάτι που ονομάζεται "cucana." Είναι κάτι παρόμοιο, μόνο που με την cucana, οι πιθανότητες να κερδίσει κανείς γλυκά είναι 50%, μιας και περιέχει και νεκρούς αρουραίους! Σε όποιον τύχει αρουραίος, τον εκσφενδονίζει στο έδαφος από οργή επειδή δεν κέρδισε κάποιο γλυκό -λογικό μου ακούγεται!
Το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από τον Pedro Nolasco, έναν καθολικό άγιο που ίδρυσε ένα θρησκευτικό τάγμα που ζητούσε τη λύτρωση των Χριστιανών σκλάβων από τους Μαυριτανούς στα 1200. Η γιορτή είναι προς τιμήν της αγιοποίησης του.

6. Las Bolas de Fuego (Πύρινες Μπάλες)

Που: Nejapa, Ελ Σαλβαδόρ
Πότε: 31 Αυγούστου

Το 1922, ένα ηφαίστειο ανάγκασε τους κατοίκους της πόλης Nejapa στο Ελ Σαλβαδόρ, για την εγκαταλείψουν. Καθώς έφευγαν, οι ντόπιοι είδαν μεγάλες μπάλες φωτιάς να εκτοξεύονται από το ηφαίστειο και πίστεψαν ότι ο προστάτης τους, Άγιος Ιερώνυμος, πολεμούσε τον διάβολο. Έτσι για να τον τιμήσουν, που τους έσωσε από το να καούν ζωντανοί, μαζεύονται όλοι μια φορά το χρόνο και καίγονται μεταξύ τους!
Η πόλη χωρίζεται σε δύο ομάδες, βουτάνε παλιά κουρέλια στην κηροζίνη για ένα μήνα, τα ανάβουν και τα εκσφενδονίζουν στους «αντιπάλους» τους! Εννοείτε πως τα μέτρα προστασίας -όπως, γάντια και μάσκες- επιτρέπονται.

5. Bous a la Mar (Ταύροι στη θάλασσα)

Που: Dénia, Αλικάντε. Η πόλη είναι αρχαία αποικία των Φωκαέων από την Μασσαλία, της Εμπορίας, σημερινής Αμπουρίας.
Πότε: Ιούλιος

Στην Ισπανία, υπάρχουν πολλές γιορτές με ταύρους… Εξαρτάται από τα γούστα του καθενός πως θέλει … να σκοτωθεί.
Μια από αυτές είναι και το Bous a la Mar (Ταύροι στη Θάλασσα). Σε αυτή την γιορτή η ταύροι δεν αφήνονται ελεύθεροι στους δρόμους, απλά το μόνο που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να βουτήξει ο ταύρος μετά απ’ αυτόν στον ωκεανό! Δεν είναι και τόσο εύκολο. Αφού οι συμμετέχοντες εξοργίσουν τους ταύρους, θα πρέπει να τον κάνουν να τους ακολουθήσει στη θάλασσα.

4. Lantern Festival (Φεστιβάλ Φαναριών): Το πέταμα του λιωμένου σιδήρου

Πότε: 15η μέρα του πρώτου μήνα του κινέζικου ημερολογίου
Που: Κίνα, Ινδονησία

Κάποτε οι αγρότες σε ένα φτωχό κινέζικο αγροτικό χωριό διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα πυροτεχνήματα για το ετήσιο φεστιβάλ. Αυτό δεν τους σταμάτησε από το να γιορτάσουν. Με προσεκτική έρευνα λοιπόν, ανακάλυψαν ότι εκσφενδονίζοντας λιωμένο σίδηρο (στους 1533οC) σε έναν κρύο τοίχο το φθινόπωρο, έχει το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα. Έτσι αυτό το έθιμο καθιερώθηκε τα τελευταία 300 χρόνια.

3. Holi (το Φεστιβάλ των Χρωμάτων)

Πότε: Αρχές Μαρτίου
Που: Ινδία, Νεπάλ

Το Holi λαμβάνει χώρα στις αρχές Μαρτίου κάθε χρόνου στην Ινδία και το Νεπάλ, σε μια όμορφη εποχή που τόσο οι άνθρωποι όσο και η φύση διώχνουν από πάνω τους το σκοτάδι του χειμώνα και ακολουθεί το θαύμα της άνοιξης. Προφανώς, αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα εκσφενδονίζοντας δηλητήριο στους γύρω σου! Παντού γύρω εκτοξεύονται πολύχρωμες σκόνες και βαμμένο νερό -τα οποία υποτίθεται ότι είναι από φυσικά βότανα- αλλά μερικές φορές αποτελούνται από οξειδωμένα μέταλλα ανακατεμένα με βιομηχανικές βαφές, οξέα και λάδια κινητήρα! Οξείδιο του μολύβδου, θειικός χαλκός και πολλές άλλες τοξίνες που προκαλούν δερματικές παθήσεις, ακόμα και τύφλωση ψεκάζονται παντού. Κάτι σαν τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι την Αποκριά δηλαδή, αλλά πολύ πιο επικίνδυνο!

2. Η Γιορτή του Αγίου Βικεντίου

Πότε: 4η Κυριακή του Ιανουαρίου
Που: Manganeses de la Polvorosa, Ισπανία

Την τέταρτη Κυριακή κάθε Ιανουαρίου, οι κατσίκες του Manganeses de la Polvorosa είναι ίσως οι πιο άτυχες, καθώς οι κάτοικοι του χωριού γιορτάζουν τον προστάτη τους, Άγιο Βικέντιο. Εκείνη την ημέρα, τα άτυχα ζώα μεταφέρονται με πομπή στην τοπική εκκλησία, όπου τις ανεβάζουν στην κορυφή του καμπαναριού, από όπου και τις ρίχνουν κάτω!
Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν από πού ξεκίνησε το έθιμο. Ένας παλιός θρύλος λέει ότι τον 18ο αιώνα υπήρχε ένας ιερέας, ο οποίος είχε μια κατσίκα και την άρμεγε για τους άπορους. Μια μέρα, η κατσίκα τον ακολούθησε στην εκκλησία και ανέβηκε στο καμπαναριό. Όταν οι καμπάνες άρχισαν να χτυπάνε, η κατσίκα φοβισμένη πήδηξε από τον πύργο. Ευτυχώς, σώθηκε από τους χωρικούς που ήταν από κάτω και κρατούσαν κουβέρτες για να την πιάσουν.

1. Entroido (Αποκριές)

Το Entroido είναι ότι και οι δικές μας Αποκριές. Στο Laza της Ισπανίας γιορτάζεται το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης. Οι κάτοικοι φορούν πολύχρωμα και περίτεχνα «Peliqueiros» (κοστούμια) και γλεντούν.
Η γιορτή διαρκεί περίπου 5 ημέρες, αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία ο κόσμος τρέχει στους δρόμους με φλεγόμενες δάδες, ενώ άλλοι τους ρίχνουν χώμα από τα παράθυρα. Αργότερα, όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται και χορεύουν, μαστιγώνουν ο ένας τον άλλο και τρώνε ψητό κατσίκι και κεφάλια γουρουνιών. Το τέλος του Entroido, γίνεται με την «κηδεία της σαρδέλας», στην οποία καίγεται μια τεράστια τεχνητή σαρδέλα. Κάποιοι ντύνονται στα μαύρα για να πενθήσουν την σαρδέλα, ενώ άλλοι επιλέγουν τα λευκά ώστε να μιμηθούν το φάντασμα της σαρδέλας.
Και δεν τελειώσαμε ακόμα! Την Δευτέρα, διεξάγεται μια μάχη στην οποία οι «αντιμαχόμενοι» χρησιμοποιούν μπάλες από λάσπη γεμάτες με ζωντανά μυρμήγκια στις οποίες έχουν ρίξει ξίδι, για να εξοργιστούν τα μυρμήγκια!
Και μετά απ’ όλα αυτά εμφανίζεται η "Morena"! Ένας από τους συμμετέχοντες φοράει μια καφέ ξύλινη μάσκα αγελάδας και σηκώνει τις φούστες των γυναικών συμβάλλοντας περισσότερο στο χάος!

1 σχόλιο:

  1. μου αρεσει πολυ να μαθαινω ηθη και εθιμα του κοσμου! ευχαριστω για την ενημερωση που μου προσφερεις μεσα απο το μπλοκακι σου

    δες αυτο http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2011/12/blog-post_8454.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή