Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Το Μοναχικό Δέντρο της Tenere


L'Arbre du Ténéré (το Δέντρο της Ténéré), ήταν μια μοναχική ακακία που κάποτε θεωρείτο το πιο απομονωμένο δέντρο στη Γη καθώς ήταν το μοναδικό για πάνω από 400 χλμ.



Δείτε ακόμη:
Τα 10 πιο διάσημα δέντρα του κόσμου

Βρισκόταν στην έρημο Σαχάρα και κάποτε ήταν μέρος ενός καταπράσινου δάσους, αλλά τα υπόλοιπα δέντρα εξαφανίστηκαν και αυτό παρέμεινε σαν απομονωμένο ορόσημο για τα καραβάνια που περνούσαν από την περιοχή Ténéré της Σαχάρας στον βορειοανατολικό Νίγηρα για εκατοντάδες χρόνια. Το δέντρο ήταν τόσο γνωστό που τόσο αυτό όσο και το Arbre Perdu (το Ξεχασμένο Δέντρο) προς τα βόρεια ήταν τα μόνα δέντρα που θα εμφανιζόντουσαν σε χάρτη κλίμακας 1:4.000.000.

Το Δέντρο το 1939

Το δέντρο επέζησε για εκατοντάδες χρόνια, ώσπου το έριξε μια μέρα το 1973, ένας μεθυσμένος οδηγός φορτηγού.

Το Δέντρο το 1970

Η περιοχή Tenere δεν ήταν πάντα έρημος. Πριν εκατομμύρια χρόνια ήταν πυθμένας θάλασσας και αργότερα έγινε τροπικό δάσος όπου περιπλανιόντουσαν δεινόσαυροι. Η περιοχή κατοικήθηκε από σύγχρονους ανθρώπους ήδη από την Παλαιολιθική περίοδο, περίπου 60.000 χρόνια πριν.

Το 1973 όταν το χτύπησε ο οδηγός

Αλλά σταδιακά, η αλλαγή του κλίματος μετέτρεψε την περιοχή σε έρημο και τα δέντρα χάθηκαν, κάνοντας την περιοχή αφιλόξενη. Το νερό έγινε σπάνιο. Κάποια στιγμή γύρω στις αρχές του 20ου αιώνα, μια μικρή ομάδα ακακιών ήταν το μόνο που απέμεινε από τα δέντρα της Ténéré. Με την πάροδο του χρόνου, όλα πλην ενός έσβησαν, αφήνοντας το μοναδικό δέντρο σε ακτίνα 400 χλμ.

Σε γραμματόσημο του 1974

Ο Διοικητής της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής, Michel Lesourd, όταν είδε το δέντρο το 1939, έγραψε: «Πρέπει κανείς να δει το δέντρο για να πιστέψει πως υπάρχει».

Το σημερινό Δέντρο

Όταν ο οδηγός έριξε το δέντρο, μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Νιαμέι στο Εθνικό Μουσείο του Νίγηρα. Από τότε έχει αντικατασταθεί από ένα απλό μεταλλικό γλυπτό που το αντιπροσωπεύει.

Το Δέντρο στο Εθνικό Μουσείο του Νίγηρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου