Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τα 10 πιο διάσημα δέντρα του κόσμου


Το L'Arbre du Ténéré θεωρούνταν κάποτε το πιο απομονωμένο δέντρο στη Γη, ένα ορόσημο για τα καραβάνια στη Σαχάρα, μέχρι που ένας μεθυσμένος Λίβυος οδηγός φορτηγού το έριξε το 1973. Τον Αύγουστο του 2010, το περίφημο δέντρο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ έπεσε λόγω ισχυρών ανέμων κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλά διάσημα δέντρα!




Το άρθρο είναι μεταφρασμένο από ξένη ιστοσελίδα. Εγώ θα πρόσθετα ακόμα ένα δέντρο στη συγκεκριμένη λίστα. Τον Πλάτανο του Ιπποκράτη στην Κω. Πρόκειται για έναν πλάτανο με περίμετρο 12 μέτρων, ηλικίας περίπου 2.500 χρόνων. Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως τον συγκεκριμένο πλάτανο τον φύτεψε ο Ιπποκράτης και δίδασκε ιατρική τους μαθητές του στη σκιά του. Βρίσκεται στην Πλατεία Πλατάνου, που επί Τουρκοκρατίας ήταν η κεντρική πλατεία της πόλης.

Μια λίστα με τα πιο διάσημα δέντρα στον κόσμο.

Arbol del Tule, Μεξικό (φωτογραφία πάνω)
Το Arbol del Tule, ένα κυπαρίσσι Montezuma, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Santa María del Tule στην μεξικανική πολιτεία της Οαχάκα. Έχει τον πιο γερό κορμό από κάθε άλλο δέντρο στον κόσμο, αν και ο κορμός ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό, δίνοντας του μεγαλύτερη διάμετρο. Είναι τόσο μεγάλο που αρχικά πίστευαν ότι είναι πολλαπλά δέντρα, όμως εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι είναι ένα και μόνο δέντρο. Εκτιμάται πως είναι μεταξύ 1.200 και 3.000 χρόνων.


Cotton Tree, Σιέρα Λεόνε


Το Cotton Tree είναι ένα ιστορικό σύμβολο της Φρίταουν, την πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε. Σύμφωνα με το μύθο, το Cotton Tree έγινε σημαντικό σύμβολο το 1792 όταν μια ομάδα πρώην αφροαμερικανών σκλάβων, οι οποίοι είχαν κερδίσει την ελευθερία τους πολεμώντας για τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, εγκαταστάθηκαν στη θέση της σημερινής Φρίταουν. Από την ακτογραμμή όπου αφέθηκαν περπάτησαν μέχρι ένα γιγαντιαίο δέντρο ακριβώς πάνω από τον κόλπο και ευχαρίστησαν τον Θεό για την απελευθέρωση τους.


Boab Prison Tree, Αυστραλία


Το Boab Prison Tree είναι ένα μεγάλο κοίλο δέντρο στα νότια του Ντέρμπι της Δυτικής Αυστραλίας. Πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1890 για να δένουν τους αυτόχθονες Αυστραλούς καθώς πήγαιναν στο Ντέμπυ για να εκτελέσουν την ποινή τους. Τα τελευταία χρόνια στήθηκε ένας φράχτης γύρω από το δέντρο για να το προστατεύσει από τους βανδαλισμούς.


Major Oak, Αγγλία


Το Major Oak (η βελανιδιά του ταγματάρχη) είναι μια τεράστια βελανιδιά στην καρδιά του δάσος του Σέργουντ, Νοτινχαμσάιρ της Αγγλίας. Σύμφωνα με την τοπική λαογραφία, ήταν καταφύγιο του Ρομπέν των Δασών, όπου κοιμόταν αυτός και η συμμορία του. Το διάσημο δέντρο είναι περίπου 800 με 1000 χρόνων. Το 1790, ο ταγματάρχης Hayman Rooke, ένας αρχαιολόγος, περιέλαβε το δέντρο στο δημοφιλές βιβλίο του για τις αρχαίες βελανιδιές του Σέργουντ. Έτσι, έγινε γνωστό ως το Major Oak.


Lone Cypress, ΗΠΑ


Το Lone Cypress (Μοναχικό Κυπαρίσσι) κοντά στο Μοντερέι των ΗΠΑ είναι ίσως το πιο διάσημο σημείο κατά μήκος της 17-Mile Drive, ένας γραφικός δρόμος μέσω του Pacific Grove και του Pebble Beach.


Tree of Life, Μπαχρέιν


Το Δέντρο της Ζωής στο Μπαχρέιν είναι ένα δέντρο mesquite που αναπτύσσεται στη μέση της ερήμου. Το δέντρο λέγεται ότι είναι 400 με 500 χρόνων. Οι ρίζες του είναι πολύ πιθανό να έχουν βρει κάποια υπόγεια πηγή νερού, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα, καθώς είναι ο μοναδικός πράσινος ζωντανός οργανισμός που ζει σε μια τεράστια και άγονη έρημο. Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι εκεί ήταν η ο Κήπος της Εδέμ.


Socotra Dragon Trees, Υεμένη


Το Dragon blood tree (Αίμα του Δράκου) είναι αναμφισβήτητα το πιο γνωστό και χαρακτηριστικό φυτό του νησιού Socotra. Έχει μια μοναδική και παράξενη εμφάνιση, έχοντας το σχήμα μιας ανάποδης ομπρέλας. Αυτό το αειθαλές φυτό πήρε το όνομα του από την σκούρα κόκκινη ρητίνη του, που είναι γνωστή ως «αίμα του δράκου». Το περίεργο σχήμα επιτρέπει στο δέντρο να επιβιώνει σε ξηρές συνθήκες.


General Sherman, Καλιφόρνια, ΗΠΑ


Το General Sherman είναι μια τεράστια σεκόγια που βρίσκεται στο Giant Forest του Sequoia National Park στην Καλιφόρνια. Τα δέντρα του Giant Forest είναι από τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, με βάση τον όγκο, πέντε από τα δέκα μεγαλύτερα δέντρα στον πλανήτη βρίσκονται σε αυτό το δάσος. Με περίμετρο στη βάση 11,1 μέτρα το δέντρο είναι το μεγαλύτερο από όλα. Πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 2.300 και 2.700 χρόνων.


Cedars of God, Λίβανος


Τα Cedars God είναι ένα μικρό δάσος από περίπου 400 κέδρους Λιβάνου στα βουνά του βόρειου Λιβάνου. Είναι από τα τελευταία εναπομείναντα δάση κέδρων του Λιβάνου, που υπήρχαν άφθονα σ την περιοχή κατά τους αρχαίους χρόνους. Οι κέδροι του Λιβάνου αναφέρονται στη Βίβλο πάνω από 70 φορές. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη ρητίνη τους στην μουμιοποίηση και ο Σολομών χρησιμοποιείσαι τα διάσημα δέντρα στην κατασκευή του πρώτου Ναού στην Ιερουσαλήμ.


Avenue of the Baobabs, Μαδαγασκάρη


Η Avenue of the Baobabs είναι μια ομάδα διάσημων δέντρων κατά μήκους του χωματόδρομου ανάμεσα στο Morondava και στο Belon'i Tsiribihina στη δυτική Μαδαγασκάρη. Το εντυπωσιακό τοπίο προσελκύει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της περιοχής. Τα δέντρα Baobab, ηλικίας 800 χρόνων, αρχικά δεν ήταν όπως σήμερα αλλά δημιουργούσαν ένα πυκνό τροπικό δάσος. Με τα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε, τα δάση εκκαθαρίστηκαν για τη γεωργία, αφήνοντας μόνο τα διάσημα δέντρα Baobab.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου