Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Στο πλευρό του ανθρώπου εδώ και 9.000 χρόνια

Ηδη από το 7.000 π.χ. φαίνεται ότι είχαν εξημερωθεί τα άλογα στην Αραβική Χερσόνησο. Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άλογο είχε εξημερωθεί από έναν πολιτισμό στην Αραβική Χερσόνησο ήδη από το 7.000 π.Χ.

"Η ανακάλυψη αυτή δείχνει πως το άλογο εξημερώθηκε στην Αραβική Χερσόνησο πριν 9.000 χρόνια και όχι πριν πέντε χιλιάδες, όπως προέκυπτε από ανάλογες μελέτες στην κεντρική Ασία", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων Άλι αλ-Γάμπαν.

Δείγματα του πολιτισμού αυτού ανακαλύφθηκαν κοντά στην Άμπχα, στην επαρχία Αασίρ, η οποία στην αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα της "Ευτυχισμένης Αραβίας" (Υεμένη).

Ο πολιτισμός αυτός, στον οποίο δόθηκε το όνομα αλ-Μάκαρ, γνώριζε πως "να ταριχεύει τους νεκρούς με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από τον ήδη γνωστό", διευκρίνισε ο αλ-Γάμπαν.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και αγάλματα ζώων -σκύλων, κατσικών και γερακιών, αλλά και τμήμα αγάλματος ενός αλόγου με μήκος ένα μέτρο που σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις άγαλμα ζώου αυτής της εποχής στο κόσμο, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης αιχμές από βέλη, εργαλεία ύφανσης και γουδιά, δείγμα ενός προηγμένου πολιτισμού.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου